כיצד להימנע מכאבי הבטן בעקבות המצות?

"אמא שוב כואבת לי הבטן!" כמה פעמים שמעתם את המשפט הזה? למעשה, מדובר בתופעה שכיחה למדי בתקופת הילדות המוקדמת ובגיל ההתבגרות. מדיווחים של רופאי הילדים עולה כי 2-4% מכלל הביקורים במרפאה הם עקב כאבי בטן חוזרים. הגיל האופייני להופעת התלונות הוא 4-6 שנים ופיק נוסף קיים בגלאי 7-12 שנים.



מאת: ד"ר ויינטראוב אילנה, מומחית לגסטרואנטרולוגיה ילדים, יחידת גסטרו ילדים בה"ח ע"ש אדמונד ולילי ספרא , המרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא.

 


כיצד להימנע מכאבי הבטן בעקבות המצות?

"אמא שוב כואבת לי הבטן!" כמה פעמים שמעתם את המשפט הזה? למעשה, מדובר בתופעה שכיחה למדי בתקופת הילדות המוקדמת ובגיל ההתבגרות. סקר שנערך בקרב תלמידים מתבגרים הראה כי עד 17% מהם סבלו מכאבי בטן לפחות פעם בשבוע. בכמחצית מהתלמידים התלונות היו "מציקות" דיין כדי לפנות לרופא. מדיווחים של רופאי הילדים עולה כי 2-4% מכלל הביקורים במרפאה הם עקב כאבי בטן חוזרים. הגיל האופייני להופעת התלונות הוא 4-6 שנים ופיק נוסף קיים בגלאי 7-12 שנים.

 

במהלך חג הפסח קיימת עליה בשכיחות של כאבי הבטן. בחלק מהמקרים עצם השינוי בתפריט, עקב מגבלות הכשרות והאכילה של כמויות האוכל המופרזות שמוגשות בארוחות החג (שאף אחד חלילה לא יישאר רעב) יגרמו לכאבי בטן.

יש לזכור, כי אכילה של מצות אשר אין בה סיבים תזונתיים וכמעט ללא נוזלים גורמת לעצירות. לכן חשוב להקפיד על שתיה מרובה ואכילה מרובה של ירקות ופירות. מצות קלות או פריכיות אורז מלא עדיפות כיוון שתכולת הסיבים בהן גדולה יותר, כמו גם תחושת השובע התורמת להימנעות מזלילת מצות מופרזת.

 

כיצד על ההורים לנהוג במקרה של תלונות הילדים על כאבי בטן?

75% מהמקרים בהם יש כאב בטן בילדים מוגדרים ככאבי בטן פונקציונאלים. למה הכוונה? מדובר בכאבי בטן חוזרים שהילד אכן חש בהם אך לא נמצא להם בסיס פתולוגי מבני, ביוכימי או פזיולוגי. בילדים אלה לא יפגעו מדדי הגדילה ולא תמצאנה עדויות מעבדתיות למחלה כלשהי. אם יבוצעו להם בדיקות הדמיה או אנדוסקופיות, לא תמצא מחלה, אך כאמור לרוב אין צורך בבדיקות אלה. בחלק מהמקרים, בהם כאבי הבטן ממוקמים בבטן עליונה בדומה למיקומם של כאבי בטן שנובעים מכיב או דלקת של הקיבה יופנו הילדים לבדיקת גסטרוסקופיה. מה הבסיס לתלונות אלה? נראה כי אינטראקציה לא תקינה בין מערכת העיכול ומערכת העצבים המרכזית תורמת לביטוי של כאבי בטן.

 

לרוב כאשר מדובר בכאבים פונקציונאליים יש להרגיע את הילד, דבר שיאפשר לו להתמודד טוב יותר עם התופעה ולפחות בשליש מהמקרים להעלמות התלונות. יש לברר האם הילד מקשר בין מזון מסוים ובין הופעת הכאב ולנסות להימנע ממזון זה, תוך זהירות לא לגלוש לדיאטה מגבילה מדי.

רבים "מאשימים" את מוצרי החלב בקשר לכאבי הבטן ומונעים מהילד מקור חשוב לסידן שהינו הכרחי כל-כך לשלד המתפתח בילדות.

בילדים בהם יציאה משפרת את הכאב יש לוודא שאין מדובר בעצירות. אם אכן מדובר בעצירות ניתן לשפר את התזונה ע"י שתיה מרובה והוספת סיבים לתפריט. בחלק מהמקרים ניתן יהיה להשתמש במרככי צואה או משלשלים אוסמוטיים. במקרים נבחרים יש מקום לנסות טיפולי תרופתי כגון: פינק ביסמוט.

 

ומה לגבי כאבי בטן שמקורם אורגני (קרי בבעיה מבנית פיזיולוגית ביוכימית או דלקתית של מערכת העיכול)?

ה"דגלים האדומים של מערכת העיכול" המחייבים לפנות להמשך בירור רפואי בהקדם הינם: כאב שאינו ממוקם סביב הטבור, כאב המקרין לגב, תלונות ליליות, הקאות בעיקר אם הן ירוקות או דמיות, כאב בבליעה, ירידה במשקל, דם ברקטום, שלשולים ממושכים, כיבים חוזרים בפה, חומים לא ברורים ירידה במשקל ועוד. גם כאשר הכאבים אינם ספציפיים אך קיימת היסטוריה משפחתית של מחלות במערכת העיכול כמו מחלות מעי דלקתיות ועוד- יש להרחיב את הבירור הרפואי.

 

 

אז שנהיה בריאים וחג פסח שמח.