מדידת חום לתינוקות וילדים

החורף כבר פה ואיתו גם מחלות החום, מהם סובלים בעיקר תינוקות וילדים. הורים רבים מתלבטים מהי הדרך הטובה ביותר למדוד את חום הגוף בעת מחלה, וזאת במטרה לקבל את התוצאות המהימנות ביותר. האם למדוד בפה? באוזן? בפי הטבעת ולאיזה גיל מתאימה כל שיטה?



מאת: ד"ר אהרון גרומן, מומחה לרפואת ילדים, מנהל היחידה להתפתחות הילד במכבי


מדידת חום לתינוקות וילדים
חום גבוה נגרם מעלייה בטמפרטורת הגוף. טמפרטורת הגוף הנורמאלית עומדת על ממוצע של כ-37 מעלות צלזיוס, כשהגבול העליון המותר משתנה במשך היום: מ-37.2 בשעות הבוקר (מדידה אורלית במבוגרים) ועד 37.7 לקראת ערב. לילדים טמפרטורות גוף ממוצעות גבוהות יותר, כשהגדרת חום גבוה שונה בהתאם לגיל. 
 
עד גיל חודש, חום מעל 38 במדידה רקטלית דורש התייחסות. מגיל  חודש ועד שלושה חודשים,  חום מעל 38-38.2 במדידה רקטלית נחשב משמעותי. מגיל 3 חודשים ועד גיל 3 שנים, חום גבוה נחשב מ-38-39 במדידה רקטלית וחום מדאיג מעל 39 במדידה רקטלית. בילדים מעל גיל 3 שנים ובוגרים יותר, חום גבוה הוא מ-37.8 ועד 39.4 במדידה אורלית. חום מדאיג הוא חום מעל 39.5.
 
כמובן, ההתייחסות לגבי טמפרטורות גוף נורמליות היא שונה בקרב ילדים עם מחלות רקע המחלישות את מערכת החיסון. כפי שניתן לראות להלן, דרגות החום הנורמאליות והאבנורמליות נקבעו בספרות לפי מדידה רקטלית (דרך פי הטבעת) בילדים עד גיל 3 שנים.  

 

דרכים שונות למדידת חום

 

מדידת חום בפי הטבעת (מומלץ לילדים עד גיל 3 שנים)

מדידת חום רקטלית היא זו שנחשבת ל"טמפרטורת הליבה", ולפיה נעשו רוב העבודות על חום. מדידה זו שכיחה בעיקר בילדים קטנים, עד גיל 3 (אסור להשתמש בה בילדים הסובלים במחסור בכדוריות דם לבנות - נויטרופניה). יש לחטא היטב את המדחום ולמרוח את קצה המדחום הדיגיטלי בחומר סיכוך. מומלץ להשכיב את הילד בתנוחת שכיבה על בטנו, כשהוא רכון על ברכיו, להחזיק בישבנו של הילד ולהכניס באיטיות את המדחום לתוך התעלה בפי הטבעת, כסנטימטר עד שניים (יש להקפיד לא להכניס עמוק מדי). יש להחזיק את המדחום במקומו למשך 2 דקות. קריאת טמפרטורה במדידה בפי הטבעת בדרך כלל גבוהה ב-0.6 מעלת צלזיוס, לעומת קריאת הטמפרטורה במדידה בפה. 
 

מדידת חום באוזן (לילדים בני 3 חודשים או יותר)

מדידה זו נעשית עם מד חום מיוחד לאוזן, הקורא את טמפרטורת עור התוף. אם תעלות האוזניים מלאות בשעווה - דיוק המדידה נפגע. יש לפעול על פי הוראות היצרן ולהקפיד להשתמש בשרוולי/כיסויי הפלסטיק, המצורפים למדחום, לפני הכנסתו לתעלת האוזן. מדי החום לאוזן מצויים בשימוש נרחב, כי הם מודדים את טמפרטורת הגוף במהירות רבה, ולעיתים בתוך שניות. 
 

מדידת חום בפה (לילדים בני 4 שנים ויותר)

חשוב לדעת כי בעת מדידת חום באמצעות הפה, יש להמתין לפחות 15 דקות, אם הילד שתה נוזלים חמים או קרים לפני מדידת החום. יש להכניס באיטיות את קצה המדחום הדיגיטלי מתחת ללשון ולבקש מהילד להחזיק את המדחום במקומו על ידי סגירת השפתיים, מבלי לנשוך את המדחום, למשך 2 עד 3 דקות. 
 

מדידת חום בבית השחי (לילדים בכל גיל)

יש לשים את קצה המדחום הדיגיטאלי מתחת לבית השחי של הילד, כאשר הזרוע צמודה לגוף, אך איננה מתוחה. יש להמתין 3 עד 4 דקות לפני הוצאת המדחום. קריאת טמפרטורה במדידה בבית השחי, בדרך כלל נמוכה ב-0.5 מעלת צלזיוס, לעומת קריאת טמפרטורה רקטלית.
 

במידה שהילד סובל מחום, חשוב להקפיד: