עצירות ילדים – מה זה ואיך מתמודדים?

כמעט ואין מי שלא חווה בחייו עצירות. כולנו פוגשים את העצירות בין אם באופן אישי ובין אם על ילדינו. כאשר ילדנו סובלים מעצירות זה יכול להיות מאד מתסכל. ילדים קטנים משדרים המון אותות מצוקה בזמן עצירות: כאב, בכי, חוסר נוחות ואי שקט. הדיאטנית מאיה דיין, עושה קצת סדר:



עצירות ילדים – מה זה ואיך מתמודדים?

מהי ההגדרה לעצירות בילדים?

עצירות בילדים מוגדרת כמצב בו ישנו קושי או תדירות נמוכה של יציאות (פחות משלוש פעמים בשבוע) במשך שבועיים ויותר שמלווה לרב בכאבים וסבל רב.  
 
 
 
 

סיבות שכיחות לעצירות בילדים?  

 
 
במקרה ואנו מזהים עצירות או אפילו ספק לעצירות, יש לגשת ולהתייעץ עם רופא הילדים. אין לדחות את הטיפול כיוון שהמצב יכול להחמיר לעצירות קשה המתבטאת בחסימה או "התלכלכות" בעקבות בריחת צואה אשר מעוררת חוסר נעימות בגן או בבית הספר.
במידה ואובחנה עצירות אורגאנית הנוצרת על רקע מחלה, הטיפול יהיה בהתאם לאבחנה. אך ברוב המקרים העצירות הינה פונקציונאלית והטיפול מבוסס על שלושה מרכיבים חשובים: תזונה נכונה, טיפול במרככי צואה והקניית הרגלי התפנות נכונים. 
 

המלצות למניעה והקלה של עצירות:

 

המלצות עדכניות לטיפול בעצירות:    

לפי ההנחיות שפורסמו לאחרונה (2014) ע"י האיגודים האירופאי (ESPGHAN) והצפון אמריקאי (NASPGHAN) לגסטרואנטרולוגיה ילדים, הטיפול התרופתי המומלץ ביותר כקו ראשון מבחינת יעילות ובטיחות בעצירות ילדים פונקציונאלית הינו ה-PEG כדוגמת הנורמלקס. 
אם הילד לא מגיב לטיפול התרופתי, יש לברר אפשרות של מחלה אורגנית.