פרכוסים אצל תינוקות וילדים – מורה נבוכים

הילד שלכם בריא, חיוני ולפתע פתאם בלי שום התרעה מוקדמת הוא מתחיל לרעוד או לבצע תנועות מוזרות עד כדי איבוד הכרה, ללא כל סיבה ברורה – האם הוא מפרכס? מה קורה לילד שלנו?



מאת: ד"ר דניאל שינהר, מומחה בכירורגית ילדים והומיאופת מודרני


פרכוסים אצל תינוקות וילדים – מורה נבוכים

מה הם פרכוסים?

פרכוסים הינה תופעה שבה יש תנועתיות לא רצויה בחלקים שונים של הגוף ולעיתים בכל הגוף עם רעידות.לעיתים הפרכוס מלווה באיבוד הכרה כולל גלגול עיניים ולעיתים אף אובדן שליטה על הסוגרים (איבוד שתן או צואה). 
 
פרכוסים מתחלקים, על סמך אופי ההתנהגות ולפי תיעוד הפעילות המוחית, לשתי קטגוריות עיקריות: פרכוסים כלליים ופרכוסים חלקיים. כאשר יש במוח התפרצות חשמלית כללית הילד או התינוק, יפתח פרכוסים כלליים עם קפיצות של כל ארבעת הגפיים ואיבוד הכרה. כאשר ההתפרצות החשמלית במוח היא חלקית, הילד יפתח קפיצות בצד אחד של הגוף ואיבוד הכרה.
 

מה הסיבות לפרכוסים?

הסיבות לפרכוסים בילדים רבות ומגוונות.
בגיל הינקות ניתן לראות אצל תינוקות רעידות בגפיים ובטעות ניתן לחשוב שמדובר בפרכוס. למעשה מדובר ברעד של השרירים אצל התינוק, תופעה שקיימת עד לגדילתו והגעתו שלושה ארבעה חודשים.
לעיתים אנו עדים לתופעה שקיימת בגיל הינקות, בה מופיעים פרכוסים שהינם חלק ממחלה מורכבת שלה השלכות קשות לעתיד.
הפרכוס השכיח ביותר בקרב ילדים הינו פרכוס כתוצאה מחום. פרכוס זה נובע מעליה מהירה של חום הגוף כתוצאה ממצב תחלואה כל שהוא. ילדים אלה מפרכסים בכל פעם שהם חולים במחלה הגורמת לעליה של חום גופם. 
 
בפעמים הראשונות שמופיעה התופעה, ההורים מוצאים את עצמם בחרדה ובפחד גדולים מאחר ואינם מבינים את פישרה ואת מהותה. לאחר קבלת הסבר מקצועי מצד הרופא המטפל אודות התופעה והשלכותיה , ההורים יודעים מה לעשות במידה והיא חוזרת וכיצד להגיב ולטפל בילד במידה והפרכוסים מופיעים.

 

הורים, מה עליכם לעשות במצב בו לילד שלכם יש התקף פרכוס :

 

במידה והפרכוס מופיע במקביל לעליית חום מהירה הטיפול הראשוני שיש לבצע:

 
לרוב נמשך התקף הפרכוס מספר דקות ולאחריו הילד יהיה ישנוני ויירדם לזמן קצר, מומלץ לא להעירו. התקף שנמשך מספר דקות אינו גורם לסכנה מיידית למוח או מהווה סכנת חיים. במידה וההתקף של פרכוסים ממושך יותר הוא עלול לגרום לנזקים.
 
 

אבחון של פרכוסים אצל ילדים

התיאור  של ההורים לגבי האופן בו חווה הילד את הפרכוסים, חשוב ביותר כדי לסייע לרופא להגיע לאבחון מדויק. בנוסף לתיאור של ההורים יבקש הרופא לבצע מספר בדיקות על מנת לקבל תמונה מלאה ולהגיע לאבחנה מהר ככל האפשר:
 
 

אפילפסיה

הופעה של פרכוסים ללא סיבה מעבר לפעם אחת מעלה חשד לאפילפסיה. אפיליפסיה הינה מחלה פרכוסית שיכולה לערב את כל הגוף, חלק מהגוף ולעיתים ההתבטאות היחידה תהיה התנתקות ללא פרכוס בכלל.
 
 

מתי מדובר בהתקף פרכוס ומתי באפילפסיה? 

אבחנה של אפילפסיה ניתנת כאשר היו שני אירועים של פרכוסים שקרו ללא סיבה ברורה. 
 
 

לסיכום

פרכוס הינה תופעה הדורשת התייחסות רפואית ובמידה והיא מופיעה יש לגשת באופן מיידי לרופא המטפל או לחדר מיון. יש לנסות ולהגיע לאבחנה על מקור הפרכוס על מנת לקבל טיפול רפואי מונע מתאים.