עשרת הדברות לצמצום אימפולסיביות והתקפי זעם – אימא, אבא, תעזרו לי

האם אימפולסיביות (פעולה על פי דחף, נטולת שיקול דעת) הינה גזירת גורל?  האם התקפי זעם הם בלתי נמנעים? התשובה לשאלות אלו שלילית. ניתן לסייע לילדים וללמדם לשלוט בתגובותיהם גם כשהם כועסים. לשם כך עזרו לילדים ללמוד להביע רגשות, הגדירו מראש כללים ברורים והיו להם למודל. כך תובילו לשיפור במצב:



מאת: שמר ארזי


עשרת הדברות לצמצום אימפולסיביות והתקפי זעם – אימא, אבא, תעזרו לי
ילדים נוהגים לעיתים בפזיזות אימפולסיבית. הם רצים וקופצים, משתוללים, מחטיפים ונופלים.
רובם ישיגו שליטה על הדחפים הפיזיים שלהם עד גיל 12, אך עדיין יתכן ויהיו אימפולסיביים מילולית ויפלטו מסרים מבלי לשקול מה תהיה התוצאה וכיצד ייתפסו על ידי סביבתם. ככל שגדלים, בעקבות ההתפתחות, התרגול וההתנסות, השליטה בדחפים ובהתנהגות משתפרת. 
 
מאחר ואצל רוב הילדים עם הפרעת קשב השיפור מתעכב או אינו מושג באופן טבעי, עלינו להתערב ולא להמתין. ככל שההתערבות תהיה מוקדמת יותר, כך נחסוך מילדינו תסכול וחוסר נעימות.
 
מגוון רחב של בעיות התנהגות נובע מאימפולסיביות, אשר תתבטא באופנים שונים בגילאים השונים. לדוגמא, ילד בן שש עשוי לנהוג באלימות כלפי חבר שלא עשה כרצונו. לעומתו, עקב תסכול, בגיל עשר ילד עשוי לפרסם תוכן לא ראוי במדיה החברתית. בשני המקרים הבעיה העיקרית הינה העדר שיקול דעת לגבי התוצאה.

 

אם כן, כיצד נלמד את ילדינו שליטה ותגובה מותאמת?

זיהוי ושיום רגשות: ילדים שאינם יודעים לזהות ולבטא את רגשותיהם, נוטים יותר לאימפולסיביות. ילד שאינו מסוגל להגיד "אני כועס" עלול לבטא את כעסו באלימות. ילדה שאינה מסוגלת לומר "אני עצובה" עלולה לזרוק חפץ או את עצמה על הרצפה ולצרוח. למדו את ילדיכם לזהות ולתת שם לרגשותיהם.
 
 לסיכום, ללא התערבות, התנהגויות אימפולסיביות עשויות להקצין ולהחמיר עם הזמן אצל ילדים עם הפרעת קשב. זכרו כי זו אינה גזירת גורל. הבשורה הטובה היא כי התערבות מותאמת מאפשרת תיווך ולימוד מיומנויות, ובכך מסייעת למיתון האימפולסיביות.
 
אם הנושא מעניין אתכן, הצטרפו חינם לכנס אונליין (דרך הזום) שאנו עורכים עבור ההורים בנושא. לפרטים לחצו כאן.