בחירת חוגים לילדים שלנו

אילו שיקולים חשוב לקחת בחשבון ומאילו טעויות כדאי להימנע



מאת: שירי בכר, מנחת הורים ומרצה


בחירת חוגים לילדים שלנו
ירידי החוגים בפתח ואיתם שפע של חוגים אופציונליים לילדים שלנו. חוגים של ספורט, מדע, ריקוד, מוסיקה, יצירה, שטומנים בחובם הבטחה גדולה למימוש הפוטנציאל של הילדים שלנו. מה גם שלצד ההנאה ומיצוי הכישורים, החוגים מספקים לילדים שלנו עיסוק איכותי לשעות אחה"צ, אז הרווח הוא כפול ומכופל. ההתלהבות גדולה וההיצע מבלבל, ולכן, רגע לפני שאתם מסתערים על השפע האינסופי של החוגים, הנה כמה דגשים שיעזרו לכם למקד את הבחירה.
 
 

פעמון אזהרה קטן:

קורה שכשאנחנו בוחרים חוג לילדים שלנו, אנחנו רואים אותם בעיני רוחנו אלופי עולם בתחום. מוסיקה, ספורט, יצירה - אנחנו מכוונים לטווח הרחוק. לחוגים יכולה להיות תרומה עצומה בזיהוי כישורים והעדפות, אבל הילדים שלנו לא מסתכלים כל כך רחוק קדימה. הם מחפשים את ההנאה, הכייף והחברותא. חשוב שנתייחס לבחירת החוג בפרופורציה ולפני הכל, נסייע להם לבחור בתחומים שמעניינים אותם ומסבים להם הנאה. 
 

למה חוג? השיקולים שחשוב להכיר:

 
 

שפע מבלבל

יש שפע עצום של חוגים ואין צורך לעבור עם הילדים על כל האופציות. השפע מבלבל אותם ואותנו. נכון שחשוב לשמור על היצע מגוון כדי לאפשר להם בחירה משמעותית, אבל כדי להקל עליהם, חשוב לא פחות לצמצם עבורם את הרשימה. הבחירה צריכה לשלב את המטרה שלכם עם ההעדפה שלהם.
 
 
הכל במידה
בחירת החגים וכמות החוגים הפכו להיות למדד ההשקעה שלנו בילדים שלנו. אנחנו רושמים אותם לחוגים מגיל מאוד צעיר, תרים במרץ אחר חוגים אטרקטיביים במיוחד ורושמים אותם לעיתים לשני חוגים במקביל. חוג הוא לא מדד למידת ההשקעה שלנו בילדים ובטח שאינו תחליף לזמן משפחה ולזמן בית. הילדים שלנו זקוקים גם למנוחה, הם בהחלט יכולים להעסיק את עצמם גם בבית והם הכי זקוקים לזמן שלהם איתנו. המידתיות חשובה יותר מהתחרותיות.
 

בוחרים ביחד

אנחנו רוצים שיהיה לילדים שלנו מעניין ונחמד, ולפעמים אנחנו נוטים לעודד אותם לבחור מתוך מה שנראה בעיננו. דעתנו לגיטימית וחשוב לשוחח על הבחירה ולהתלבט ביחד, אבל בסיכומו של עניין, הבחירה היא שלהם וחשוב שהיא תיתן מענה לכישורים ולהעדפות שלהם, ולא שלנו. כך יגדל הפוטנציאל להתמדה שלהם בחוג ולהנאתם ממנו.
 

תתאמו ציפיות

הם צריכים לדעת שהחוג דורש מהם התחייבות וכי הם יצטרכו להגיע לכל המפגשים. חשוב שיכירו את הימים והשעות, שיבינו שבימי החוג לא תמיד יתאפשר להזמין חברים, ושהם יצטרכו להקפיד להכין שיעורי בית לפני. 
הם צריכים להכיר גם את ההשקעה שלכם בעניין (בודקים, רושמים, מסיעים, משלמים) כדי שלא יקלו ראש. 
 
חוג קרמיקה

שיעור נסיון

תלכו עם הילדים לשיעור נסיון. תתרשמו מכמות הילדים בחוג ותוודאו שהילדים שלנו יזכו להשגחה הראויה ולתשומת לב מספקת. תוודאו שהאווירה טובה והתנאים נוחים. תוודאו שהמדריך לרוחכם ושהוא מכבד, מנחה, מנחיל ערכים, מעודד ותומך. למדריך יש משקל עצום בערך שהילדים שלנו מפיקים מהחוג אליו נרשמו.
 

זמן הסתגלות

תנו לילדים זמן להסתגל לפני שאתם ממהרים לרכוש את כל הציוד, הבגדים והנעליים. קורה שלאחר התנסות קצרה, הם משנים את דעתם.
תוודאו בזמן הרישום שאתם יכולים להפסיק את התשלומים במהלך השנה.
 

תחזוקה שוטפת

תתעניינו, תשאלו אם מעניין ונחמד להם. אם זיהיתם פחות מוטיבציה, תשתפו את המדריך. אולי הוא יוכל לסייע. תלכו איתם לחוג מדי פעם, תבטאו הערכה לכושר ההתמדה, לשיפור, לרצינות, לבגרות ולאחריות.  שהם מפגינים.
 

 

הודעת פרישה

אל תכעסו ואל תסיקו מסקנות. תשאלו אותם לסיבה. החוג לא מעניין, המדריך לא נחמד, החברה הטובה בחוג אחר, הם עדיין לא מצאו חברים בחוג או שפשוט כבר אין להם חשק – כל הסיבות כשרות. 
תציעו שינסו לתת הזדמנות נוספת, לפעמים לוקח זמן להסתגל. תעודדו אותם ותשתפו את המדריך בקושי. מצד אחד יש כאן מסר חשוב של התמדה ומחוייבות, ומהצד השני, חשוב לאפשר להם לפרוש אם החוג לא מסב להם הנאה. ההתנסות חשובה לא פחות מההתמדה. ויש כאן מסר לא פחות חשוב של בחירה בפעילויות שמסבות לי הנאה. זה שלב בתהליך החיפוש שלהם אחר תחומי עניין, וחשוב מאוד שנאפשר אותו.
 
 
שירי בכר היא מנחת הורים ומרצה, מחברת הספר "24/8 איך לייצר יום נוסף בשבוע ולהיות הורים מגה אפקטיביים", אותו ניתן לרכוש כעת במחיר הטבה מיוחד לרגל החג כאן