איך ללמד ילדים לחסוך במים?

אם אתם הורים לילדים קטנים אתם בטח יודעים כמה קשה לגרום להם לעזוב את מה שהם עסוקים בו ולהיכנס להתקלח. לא פחות קשה לגרום להם להיפרד מהמים הנעימים במקלחת ולצאת החוצה להתנגב. במקביל להבנה ולתמיכה שלכם בקושי של ילדכם להיפרד מהמקלחת מול עיניכם ניצבת גם המשימה החשובה לחנך אותם לחסכון במים.



מאת: בת-שיר סולמי, גננת ובעלת תואר ראשון בחינוך
איך ללמד ילדים לחסוך במים?

 

רוב הילדים במדינה שלנו מדקלמים את המשפט "אין מים בכינרת", אך כשנאלצים להיפרד מהמים החמימים ולסיים את המקלחת, המשפט הזה אינו תופס.

חסכון במים כדרך חיים

ילדים בגיל הרך לומדים את הרגלי החיים ואנו, המבוגרים מתווכים להם את ההרגלים הללו. בדיוק כמו שחשוב לנו ללמד את ילדנו לצחצח שיניים וללכת לבדיקה שגרתית אצל רופא שיניים, חשוב שנלמד אותו להתחשב בסביבה ולהתאים את התנהגותו למגבלותיה. כמו שנלמד אותו להתחשב בבני הבית האחרים, בחיות המחמד, בחבריו ואפילו בזרים גמורים, נקפיד להעביר לו את המסר כי חסכון במים היא דרך נאותה להתנהג עם הסביבה. בפרט הסביבה המקומית.

איך ילדים לומדים

ילדים לומדים במספר דרכים. הדרך העיקרית היא חיקוי. חיקוי של המבוגרים וחיקוי של החברים שלהם. ילד שיראה את הוריו חוסכים במים, יחקה אותם ויאמץ את ההתנהגויות שהוא רואה. ילד לומד להעניק משמעות למה שמשמעותי בעיני האנשים היקרים לו. אם יבחין במשמעות של החיסכון במים כערך, הוא ירצה לאמץ דפוסי התנהגות שתואמים את הציפיות שלהם. הילד יתמיד בהתנהגויות שכאלו על מנת להידמות לנו ולרצות אותנו.

פעילויות שנלמד את הילדים כדי לחסוך במים

 

יש עוד דרכים רבות ויצירתיות שפגשנו מרגע היוודע משבר המים בישראל. הרעיון המרכזי הוא לגרום לילד להבין למה חשוב שנסגור את הברז. אם יבין כי קו אחד מחבר בין הברז שלנו לאגם הגדול, ושכמונו מילוני אנשים צורכים את מימיהם מאותו מקור ממש, נגדיל את המודעות שלו לחשיבות החיסכון.

שימוש בסיפורים

 קיים ספר ילדים שנקרא "בור המים" של גריים בייס, עם איורים צבעוניים ומלאי חיוניות, של חיות ים יבשה וביצה. ספר המתאר בור מים גדול שהרבה חיות באות לשתות ממנו מים או לשחות בו או פשוט להיפגש לידו. מעמוד לעמוד ניתן להבחין בגודלו המשתנה של הבור. הבור הולך ונעלם, ממש כמו הכינרת שלנו והספר ממחיש בצורה נפלאה את משבר המים. בסיום הסיפור נופלת טיפת גשם גדולה וגשם יורד ויורד ויורד... מה שנותן לילד להבין את הקשר בין הגשם לבין המים שבאגם, או בצינור, או בברזים. קשר שנראה לנו מובן מאליו, אך לילדים ממש לא.