הורים, ילדים והקורונה שביניהם

כיצד מתמודדים עם שאלות מורכבות של הילדים בנוגע לקורונה. 
 


הורים, ילדים והקורונה שביניהם
אם היינו נשאלים לפני שנה האם היינו צופים ששנת 2020 תיראה כמו שהיא נראית כיום, לא היינו מנחשים שכך היא תיראה. תקופת הקורונה מביאה איתה אתגרים רבים בתחומים שונים – וגם מהזווית המשפחתית. רבים נאלצו להתמודד עם שאלות רבות של ילדיהם על המצב הנוכחי, מטלה שלעיתים עלולה להיתפס כמתאימה לבוגרי תואר ראשון בפסיכולוגיה. בכתבה הקרובה נדון בנושא זה – כיצד מתמודדים עם שאלות מורכבות של הילדים בנוגע לקורונה. 

 

התמודדות עם שאלות של הילדים

התמודדות עם שאלות של ילדים אינה דבר פשוט. זהו נושא שנלמד רבות, גם במסגרת תואר ראשון בפסיכולוגיה ובקרב מקצוענים, וגם בקרב הורים טריים ומנוסים כאחד. ילדים, ובמיוחד ככל שהם יותר קטנים, מתקשים לתפוס את המצב הקיים. עד כה, שגרת חייהם לא הייתה מוגבלת בשום צורה, והם התניידו בחופשיות אל הגן או בית הספר, לחוגים ולחברים. עתה, הם נשארים בבית בגלל אותו נגיף שהם לא מבינים, כיוון שעד כה, הם נתקלו בחום או בשפעת ולא בנגיפים כמו זה. 
אמנם לא כל ההורים הם בעלי תואר ראשון בפסיכולוגיה, אך יש מספר דרכים שבהן ניתן להתמודד עם שאלות מאתגרות.
 

לדבר בגובה העיניים

ברור שלא ניתן לדבר עם הילדים על הקורונה כשם שניתן לדבר עם אדם בוגר. עליכם לתווך את המצב אל הילד, לדבר איתו על המצב בגובה העיניים, בהתאם לגיל בו הוא נמצא. 
בגילאי הגן, לא תמיד הילדים מעורים במה שקורה. הם מבינים שמשהו אינו כשורה, אך הם לא מכירים את המצב הכללי בעולם ואת ההשלכות. לכן, חדשות גדולות כמו משבר הקורונה יכולים אולי להלחיץ ולהפחיד. לכן, מומלץ לספר לילד/ה על המצב בהתאם לרמת התפיסה שלו ולחשוף אותו בהדרגה. החלק החשוב הוא להבהיר על חשיבות כללי ההיגיינה בצורה ראויה בתוך קונטקסט רחב יותר של וירוסים ומחלות.
בגילאי בית ספר יסודי ילדים מתחילים להבין ולתפוס את המצב. הם מבינים שיש משבר עולמי, הם יותר חשופים לתקשורת דרך טלפונים ניידים וכד'. ככל שהם רואים טלוויזיה, חשוב לוודא שהם קולטים את התוכן כראוי, ובמידת הצורך אף להסביר להם על המצב לעומק, בשביל להימנע ממצב שבו הם נחשפים למידע על הקורונה ותופסים אותו בצורה שאינה נכונה. 
בני נוער כבר יכולים להבין את המצב באופן מלא. הם חשופים לאתרי חדשות, מהדורות חדשות, תוכן דרך הסלולר ועוד. לעיתים, חוסר הרצון שלהם לדבר, באופן כללי וגם על המצב, אינו אומר שהם לא חוששים מן ההשלכות. לכן, חשוב מאוד לפתח איתם שיחות באופן יזום על הנושא. כך, גם אם יש וגם אם אין חששות כלשהם, תוכלו לוודא שאכן הכל כשורה.
 
 

אם כך, מה השורה התחתונה?

כמובן שיש עוד "צווי עשה ואל תעשה" רבים בכל התחום שקשור לתקשורת עם ילדים ובני נוער, ויריעת מאמר זה קצרה מלהכיל את כולם. אך המסר החשוב ביותר הינו "לתווך" את המידע בהתאם לגיל הילד, ולדבר בגובה העיניים.