הורים שימו לב לסימנים מזהים של תקיפה מינית

החופש הגדול זה עתה החל, עשרות אלפי ילדים ובני נוער ימלאו את הרחובות. ימי ובעיקר לילות החופש הגדול מהנים ומלאי חוויות, אולם עבור ילדים וילדות רבים, הם עלולים להפוך לסיוט, לאחר שעברו תקיפה או התעללות מינית. מה עלינו כהורים לעשות על מנת למנוע ולזהות מקרה שכזה.



הורים שימו לב לסימנים מזהים של תקיפה מינית

החופש הגדול זה עתה החל, עשרות אלפי ילדים ובני נוער ימלאו את הרחובות. ימי ובעיקר לילות החופש הגדול מהנים ומלאי חוויות, אולם עבור ילדים וילדות רבים, הם עלולים להפוך לסיוט, לאחר שעברו תקיפה או התעללות מינית. איריס אורן רכזת חינוך והסברה במרכז הסיוע לנפגעות אונס ותקיפה מינית בחיפה והצפון: "ימי הקיץ, בהם הילדים אינם נמצאים במסגרת מוסדרת כלשהי, מועדים לפורענות מבחינת רמת החשיפה שלהם לפגיעות על רקע מיני.  אנו מזהות שני עקרונות מנחים שמומלץ להורים לשמור עליהם: שמירה על נוכחות ומעורבות פעילה בחיי הילדים מחד, ומאידך -  נגישות, פתיחות הקשבה וקבלה." במרכז הסיוע בחיפה והצפון ממליצים להורים להקפיד על מספר כללים בקיץ הזה:

 

1.                   שמרו על קשר קבוע עם הילדות/ים והיו מעורבים בחייהם, בכל המעגלים בהם הם פועלים.

2.                   דעו היכן נמצא ילדכם ועם מי.

3.                   גלו התעניינות לגבי הפעילות – איך היתה? מה נעשה? איך היתה החוויה?

4.                   דאגו לראות את הילד כאשר הוא חוזר הביתה, גם אם מדובר בשעות הלילה, כדי לזהות במהירות האפשרית סימני מצוקה, לחץ, או חוויה קשה.

5.                   שימו דגש על נושא האינטרנט – מדובר במרחב שבו אין גבולות והילדים מבלים בו חלק ניכר מזמנם. דאגו שהשימוש ברשת יעשה במרחב ציבורי ופתוח בבית ולא מאחורי דלת סגורה, רעננו כללי בטיחות באינטרנט, חסמו תכנים בלתי מתאימים וגלו מעורבות ע"י גלישה משותפת.

 

אורן מדגישה כי למרבה הצער, לא ניתן למנוע  את כל המקרים. במקרה של ילד שחווה פגיעה מינית ניתן לזהות סימני מצוקה: "כהורים, אנו צריכים להיות רגישים לכל שינוי בהתנהגות הרגילה של הילד, כדי שלילדים תהיה אוזן קשבת ויד מנחה למתן מענה בסביבה הטבעית שלהם.  מנסיוננו, התגובה הראשונה שמקבלים הילדה או הילד, ששולחים מסרים שונים של בקשת עזרה, משמעותית מאד לתהליך ההתמודדות שלהם בהמשך. אני מאמינה כי ידע ועירנות בנושא יכולים במקרים רבים למנוע הישנות הפגיעה". אורן מסבירה כיצד יש לפעול כדי לזהות פגיעה בילדכם:

 

1.                   היו עירניים ושימו לב לשינויים בהתנהגות ובמצב הרוח. מצבים של הסתגרות, לחץ, דכאון או מיחושים פיזיים בלתי מוסברים (כאבי ראש, בטן, דלקות חוזרות בדרכי השתן) עלולים להעיד על אירוע של תקיפה מינית או אונס.

2.                   היו קשובים, נגישים ותומכים, שדרו קבלה ללא שיפוט. הילד זקוק לדעת כי הוא יכול לפנות אליכם בביטחון מלא שתעמדו לצידו, שלא תאשימו אותו  ושתגנו עליו מפני פגיעה חוזרת.

3.                   זכרו – הפגיעה היא אשמת הפוגע ולא אשמת הילד, גם אם נעשתה בעת פעילות אסורה כגון נסיעה בטרמפ או כניסה לאתר אסור.

4.                   אל תשכחו את עצמכם בתהליך – ההתמודדות עם פגיעה מינית בילדכם היא קשה מאוד לכל הורה. כדי לתת תמיכה מלאה לילדכם, גם אתם זקוקים לסיוע והנחיה מקצועית.

5.                   אין צורך להתמודד לבד - במרכזי הסיוע קיימים קווי חירום הפועלים 24 שעות ביממה כדי להעניק תמיכה, ייעוץ וליווי בהליכים רפואיים ומשפטיים בעת הצורך."

 

לפניות לקו החירום במרכז הסיוע לנפגעות אונס ותקיפה מינית , חייגו 1202, 24 שעות ביממה.