כיצד נעבור את יתרת החופש הגדול בשלום עם הילדים?

אכן, החופש הגדול החל מזמן, אך עתה הגענו לזמן הקשה ביותר שבו כבר נמאס מחוסר המעש והכל נראה משעמם. המלחמה קצת מאחורינו, נהנים מימים של שקט מצד אחד ורצון של הילדים להוציא מרץ ולנצל את החופשה מצד שני.



מאת: אילנה שניר, יועצת חינוכית זוגית ומשפחתית, מומחית בהכשרת הורים מייסדת האקדמיה הישראלית להכשרת הורים


כיצד נעבור את יתרת החופש הגדול בשלום עם הילדים?
לשאלת מיליון ה- $ של הקיץ: "איך נעבור את החופש הגדול ללא עימותים ומריבות עם הילדים?"
אכן, החופש הגדול החל מזמן, אך עתה הגענו לזמן הקשה ביותר שבו כבר נמאס מחוסר המעש והכל נראה משעמם.
המלחמה קצת מאחורינו, נהנים מימים של שקט מצד אחד ורצון של הילדים להוציא מרץ ולנצל את החופשה מצד שני.
הורים רבים מרגישים חסרי אונים אל מול "ים" השעות הפנויות שהחופש מעניק לילדים ואל מול ההוצאות הלא מתוכננות שהחופש מביא אתו . כל אלה הופכים את המחשבה, שאפשר לעבור את החופש הגדול במינימום עימותים ומריבות עם הילדים, ללא הגיונית...
למרות זאת, אני רוצה לתת להורי הילדים מספר עצות מעשיות, שאולי יעזרו ויצמצמו את מספר העימותים והמריבות ביניכם:
ראשית, חשוב שנדע וניידע את כל בני המשפחה שהחופש הגדול הוא החופש של כולם, לא רק של הילדים, אלא גם שלנו - ההורים ולכן:
 
1. אל תשדרו לילדים חוסר אונים וחוסר שביעות רצון מכך שהחופש הגדול "לא נגמר" ומהווה "סיוט" עבורכם, מאחר וילדים רבים רואים בכך "חולשה" והזדמנות להעמיד אתכם במבחני "סיבולת" (עד כמה אתם עומדים בלחץ הדרישות שלהם), ובכך להעצים את מאבקי הכוח ביניכם בתקופת הקיץ (ומכך בדיוק אנו רוצים להימנע). שדרו לילדים שאתם מאמינים שלכולם תהיה זו חופשה נעימה, מהנה וכייפית.
2. אל תבקרו או תשפטו את ילדיכם לאחר מעשה. היו שותפים פעילים בקבלת החלטות לניצול שעות הפנאי של הילדים ושלכם ועזרו לכם לתכנן את יתרת החופשה.
3. כסף – תכננו מראש את תקציב הבילויים. כדי להקטין עלויות אני ממליצה להצטייד בשתייה, ממתקים ומיני מאכל  מהבית. הגדירו לעצמיכם מראש את גובה "דמי הכיס" שאתם רואים לנכון לתת לכל ילד ומה מותר לו לקנות בכסף הזה. הורים רבים שאינם מגדירים את מהות דמי הכיס "נופלים" בפח ה"כספומט". גם נותנים דמי כיס וגם מממנים את הגחמות של הילדים שלא הוגדרו.
4. אני ממליצה לתכנן יחד זמן לפעילויות משותפות - הורים וילדים. זה יכול להיות טיול בן יום, או לכמה ימים, טיול שכל המשפחה משתתפת בו, או התעסקות בתחביב משותף, הליכה משותפת (אפשר עם אחד ההורים או יותר) לקניות, משחק, הצגה וכו'.
5. שעות שינה ובילוי- אני מציעה להגיע להסכמות והבנות בנושא, כך שיתאימו לחיי המשפחה שלכם (ההחלטות מאוד אינדיבידואליות לכל משפחה). חשוב להגיע להחלטה שתספק את כל הצדדים.
6. עמדו על זכותכם שהחופשה היא גם החופשה שלכם ולכן, הטילו על ילדיכם משימות ומטלות כלליות הקשורות לבית, כגון: עזרה בניקיון, הבית, החצר, המכונית, שמירה על אחים קטנים, סידורים שונים שלא הספקתם לעשות וכו'...חשוב לתת לילדים הרגשת שייכות ומעורבות בנעשה בבית וללמדם שוויון זכויות וחובות מהו.
9. היו עקביים והקפידו שהבקשות והמטלות שהטלתם על ילדיכם אכן יבוצעו. אל תוותרו! ככל שתהיו יותר עקביים, כך יתמעטו המריבות והעימותים עם הילדים. מומלץ להגדיר באופן ברור עד מתי וכיצד עליהם לבצע כל אחת מהמטלות או המשימות.
 
על מנת לעבור את הקיץ בשלום, אני ממליצה לשנות את דרך החשיבה של ההורים ושל הילדים ובמקום לחשוב "הורים נגד החופש" או ילדים נגד ההורים", כדאי לחשוב: "הורים וילדים משתפים פעולה בחופש"! חשיבה חיובית המעודדת שיתוף פעולה ומקטינה סכסוכים ומריבות.