הומאופתיה –פתרון טבעי לכוויות

כוויה היא אחת מהפגיעות הקשות ביותר הגורמות לכאב ולסבל רב. כוויות נגרמות ממגע ישיר עם אש, מים רותחים, שמן רותח, חומרים כימיים שונים, כוויות שמש ועוד. חומרת הפגיעה תלויה גם בגיל הנפגע. ילדים קטנים רגישים יותר. כוויות מדרגה 2 או 3 מסוכנות ויכולות לגרום אפילו למוות בשל אובדן נוזלים וחשיפה לזיהום.



באדיבות: האגודה הישראלית להומאופתיה קלאסית


הומאופתיה –פתרון טבעי לכוויות
כוויה היא פגיעה בשלמות העור, ולעיתים גם ברקמות שמתחתיו. אם הכוויה איננה קשה, נוצרת בסביבתה נפיחות או שלפוחית, אם הכווייה קשה ונרחבת, משתבשת לחלוטין זרימת הדם למקום. 
 
הכוויות מסווגות לשלוש דרגות. ההגדרות מבוססות על עומק הכווייה ועל היקף הנזק לרקמה. כוויות מדרגה ראשונה נחשבות לקלות ביותר, וכוויות מדרגות שתיים ושלוש נחשבות קשות יותר, ועלולות לגרום לסיבוכים. לכן חשוב לתת טיפול מהיר ויעיל. 
כוויה מדרגה ראשונה – פגיעה בשכבת העור החיצונית בלבד (אפידרמיס), והיא נחשבת לקלה ביותר, משום ששכבת עור זו מתחלפת מעצמה. הסימפטומים הם כאב, אדמומיות ונפיחות קלה (כוויות שמש). בשלב זה לא מופיעות שלפוחיות.
כוויה מדרגה שנייה – פגיעה עמוקה יותר ובשכבות עור נוספות (האפידרמיס והדרמיס). התסמינים הם כאב, אדמומיות, נפיחות קלה והופעת שלפוחיות בגדלים שונים, לדוגמה, כוויה ממים רותחים.  
כוויה מדרגה שלישית – פוגעת לעומק בכל שכבות העור וגם ברקמות שמתחתן. בכוויה מדרגה שלישית יופיע כאב ראשוני, שלאחריו מאבדים תחושה, משום שקצות העצבים נפגעים. רקמות העור יקבלו גוון שרוף או חרוך. העור יהיה נוקשה ויבש. הסכנה היא בעיקר מאיבוד נוזלים, מזיהום ומצלקות (כוויה מאש).  
 
חשוב לזכור כי חומרת הפגיעה תלויה גם בגיל הנפגע. ילדים קטנים רגישים יותר. כוויות מדרגה 2 או 3 מסוכנות ויכולות לגרום אפילו למוות בשל אובדן נוזלים וחשיפה לזיהום.
הטיפול ניתן בהתאם לסוג הכוויה, חומרתה, מיקומה בגוף והגורם לה.
הסיכונים העיקריים בכוויות הם: איבוד דם, זיהום, פגיעה באיברים פנימיים, נכויות.
 העור שלנו מגן עלינו! הוא מהווה גבול בין הפנים הגוף לחוץ. הקו הראשון של ההגנה ופגיעה נרחבת בו מהווה סיכון רציני. 
 

מתי חשוב להגיע לרופא?

לאחר מתן עזרה ראשונה, לצורך הערכה והמשך טיפול
כאשר הכוויה פגעה ביותר מ – 10% מהגוף
כאשר נוצרות שלפוחיות כתוצאה מהכוויה, או שהעור מקבל מראה שרוף/חרוך
כשהילד מתלונן על כאב הולך וגובר.
 

טיפול ראשוני בכוויה

פעולה ראשונה מיידית היא, להפסיק את הבערה בגוף ולהרחיק ממקום סכנה. למשל, לכבות מקורות אש. בגדים, בעיקר כאלה שעדיין בוערים, מכוסים בפיח חם או ספוגים בכימיקלים, יש להסיר במהירות. 
במידה והכוויה חמורה יש לבדוק הכרה, נשימה ודופק ולהתחיל בפעולות החייאה אם יש צורך.
אם העור עדין חם (כוויה מדרגה 2,3) , יש להניח בד רטוב על מנת לצנן את המקום. לא יותר מעשר דקות.
אין להוריד בגדים שנדבקו לעור ואין לקלף את העור.
להניח תחבושת סטרילית על מקום הכוויה.
להרים רגליים.
 

טיפול הומאופתי בכוויות 

לטיפול ההומיאופתי בכוויה, מספר מטרות: להפחית כאב, לזרז ריפוי ולמנוע זיהום משני.
טיפול הומאופתי של עזרה ראשונה בכוויות הוא יעיל בהפגת הכאב, הנובע מכוויות קלות ולעיתים אף קשות.
הטיפול יאיץ את ריפוי העור ויסייע במניעת זיהומים משניים. בכוויות קלות העור יישאר לרוב ללא צלקות כלל, או עם צלקות קלות בלבד.
בכוויות קשות יותר מומלץ לשלב טיפול אצל הומאופת מוסמך במקביל לטיפול אצל רופא מומחה.
 
על מנת לזרז את תהליך הריפוי ולמנוע זיהום משני,  מלבד מתן רמדי מתאימה אפשר ורצוי להשתמש בג'ל או טינקטורה (מיצוי אלכוהולי המופק מכל חלקי הצמח) לשימוש חיצוני:
Calendula -בצורת ג'ל אפשר להשתמש כטיפול אנטיספטי ולמרוח על כוויות פתוחות לאחר ניקיונן ולפני חבישתן. על ידי מריחת הג'ל נמנע הצטלקויות, זיהום ונמק. בטיפול בכוויות על פני שטח נרחב אפשר למהול ג'ל קלנדולה באמבטיה ולהשרות בה את השטחים הפצועים.
Aloe Vera– בצורת ג'ל ניתן למרוח על אזור הכוויה אם העור שלם ולא פצוע.
Plantago –   בצורת טינקטורה* יעילה בטיפול בכוויות מדרגה 1 כאשר יש כאב חזק מאוד.
Hammamelis – בצורת טינקטורה* יעילה בטיפול בכוויה כאשר יש אודם, והרחבה של כלי דם בסמוך לכוויה.
* בצורת טינקטורה נשתמש רק אם העור שלם ולא פתוח.
 
*את הטינקטורה מדללים: 20 טיפות טינקטורה לכוס מים (לפי מפתח של דילול 1 טיפה טינקטורה ל 10 טיפות מים). נטבול בתמיסה פד גאזה נקי בכל פעם ונשים על הכוויה.
 
באגודה הישראלית להומאופתיה קלאסית מדגישים, כי במקביל לטיפול הומאופתי חיצוני על העור יש להשלים את הטיפול באמצעות נטילת רמדי'ס: 
Cantharis – נטילת 3 כדורונים (גלובולים) במינון של C30  מיד לאחר הפגיעה,  תמנע הופעת שלפוחיות. אם יש כאבים חזקים מומלץ לקחת כל 10 דקות, עד להקלה בכאב.
Apis – השימוש ברמדי זו נעשה כאשר הכוויות כרוכות בכאב מעקצץ, כשאזור הכוויה נפוח ובצקתי וכשמצב החולה מוחמר מחום. המנה המומלצת 3 כדורונים במינון C30 .
Calendula – יעילה במקרים של כוויות מדרגה ראשונה, הנגרמות מתנור או משמש, או כוויות כימיות הגורמות לפצעים פתוחים. למשל, כשילד שותה בטעות אקונומיקה או חומר ניקוי אחר, יש לתת Calendula בתדירות גבוהה.
Sol -  יעילה נגד כוויות שמש ולאחר חשיפה מוגזמת לשמש. מינון מומלץ 3 כדורונים C30.
 
Acontium – לשימוש מיד לאחר הכוויה כדי למנוע שוק ממערכת העצבים, או כשמתחילה תגובה והעור נעשה יבש ושורף, הראש חם וכואב, הפנים אדומים, הדופק מואץ וניכרים סימני פחד ופאניקה 3 כדורונים C30. 
Urtica urens – לכוויות שטחיות מדרגה ראשונה, כשהפגיעה היא רק בחלק החיצוני של העור ואין עדיין בועיות, כשיש גרד ותחושת עקצוץ ויש צורך עז לשפשף את המקום. נטילת 3 כדורונים במינון של C30 יסייעו באופן מיידי.
 
להתייעצות וקבלת טיפול מתאים, צרו קשר עם הומאופת/ית  החברים באגודה הישראלית להומאופתיה קלאסית  http://homeopathy-israel.co.il/