15 נקודות למחשבה על תזונת ילדים

כל הורה רוצה לראות את ילדיו אוכלים, ורצוי אוכל טוב. חלקנו זוכרים "אווירונים" והבטחות כמו "אם תגמור מהצלחת תקבל ממתק", או איומים כמו "אם לא תאכל יבוא שוטר". היום יש לנו יתרון של יותר מידע ומודעות, ואנו מבינים שמזון הוא דבר בסיסי.



15 נקודות למחשבה על תזונת ילדים

מאת: ורד לב, נטורופתית n.d, מדריכת הנקה. מדריכה בלימודי דולה במכללת מהות לרפואה משלימה.
צילום באדיבות 2p סטודיו
 

1. שתפו את הילדים בהכנת המזון

אפשר לעשות זאת בכל גיל, גם עם הקטנטנים ביותר.

שיתוף יהפוך את הילדים למעורבים יותר בהכנת המזון, יראה להם כיצד מוכן האוכל ויעזור לחבב עליהם מזונות שונים. אצל חלק מהילדים עצם השותפות הפעילה בהכנת הארוחות יכול לגרום להם לרצות יותר לאכול אותן.

 

2. השתדלו לבסס את הארוחות המשפחתיות על מזונות הקרובים ככל האפשר למקורם

כלומר- רצוי לצרוך מזונות בצורתם הטבעית ביותר, ולהפחית ככל האפשר בצריכת מזונות מעובדים ותעשיתיים, כאלה שצריך רק לחמם במיקרו.

השתמשו בחומרי הגלם הבסיסיים ביותר: ירקות, פירות, קטניות, דגנים מלאים, עוף, דגים בשר וכו'. הרכיבו לבד את הארוחות ואל תסמכו על אנשים אחרים שיעשו זאת עבורכם.

 

3. ללא צבעי מאכל

צבעי מאכל עלולים לגרום להחמרה של בעיות קשב וריכוז, היפראקטיביות ועוד.

ביחרו עבור הילדים מזונות נטולי צבעי מאכל. בדרך כלל ניתן לראות עד כמה האוכל ססגוני וצבוע, וכן ניתן לקרוא את הכתוב על התווית.  רצוי לבחור בגירסה ה"צנועה" והבריאה יותר.

מחקרים הראו שילדים מעדיפים מזון בצבעים צהוב, אדום, וכתום. לכן צבעים אלה שולטים במוצרי המזון המיועדים לקטנטנים. תופסים להם את העין ולנו את הכיס....

 

4. לשים לב האם יש מזונות המשפיעים לרעה על הילדים

חשוב לפתח מודעות לתזונה של הילדים כדי ללמוד להבחין כאשר מזון כלשהו משפיעה על הילדים בצורה לא טובה.

ישנם ילדים שצריכת מזונות מסוימים גורמת להם לפתח עצבנות ומתח, יהיו כאלה שיפתחו הפרעות שינה, ילדים שמזונות מסוימים יגרמו להם לבעיות בעור, שינויים ביציאות ועוד.

על ההורים לשים לב לכך, כדי להסיר מהתפריט את המזונות שהשפעתם אינה מיטיבה עם הילדים.

 

 

5. ירקות הם הבסיס התזונתי שלנו

רצוי להציע לילדים ירקות בצורות שונות. גם אם כרגע הם בשלב בו הם אינם מוכנים לאכול יותר מדי ירקות, תמיד טוב שיהיו ירקות על השולחן.

צלחת המכילה ירקות חתוכים על השולחן היא תוספת צבעונית ונעימה לעין בכל ארוחה, ומאפשרת למי שמעוניין לאכול ירקות במהלך הארוחה.

אפשר וכדאי להשאיר צלחת ירקות על השולחן גם בין הארוחות.

 

6. זיכרו: לילדים צרכים תזונתיים גבוהים

לפעמים ילדים מתחילים להתנהג באופן לא נעים -  רבים, צועקים, מביעים חוסר עניין ומתנהגים בחוסר שקט. לפעמים התנהגות כזו קשורה לרעב. למדו אותם לשים לב לכך על ידי כך שתשימו לב לכך בעצמכם.

הקפידו להציע לילדים משהו לאכול כל שעתיים-שלוש. זו אינה חייבת להיות ארוחה מלאה. ניתן להציע ירקות טריים, פירות טריים או מיובשים, יוגורט טבעי, אגוזים לא קלויים, אורז מלא תפוח, פריכית אורז, כוס חלב סויה, 1/2 פיתה מקמח מלא עם ממרח, מעט קרקרים, שלווה מחיטה מלאה, וכו.

 

7. הקפידו על שתייה מבוססת על מים

זה בסדר לשתות משקאות ממותקים או מוגזים מדי פעם, אך חשוב להקפיד שהשתייה אינה על בסיס קבוע בכל ארוחה או בין הארוחות.

חשוב לזכור: משקאות ממותקים הם ממתק לכל דבר, גם המשקאות המתחבאים תחת הצהרות "בריאות" למיניהן.

לגיוון השתיה ניתן להציע לילדים מיצי ירקות שניתן להכין לבד בבית, כמו מיץ גזר.

 

8. גוונו את התפריט

החליפו בין סוגי הירקות במנות, בין סוגי הדגנים המלאים, בין סוגי הבשר וסוגי הפירות.

צריכת מגוון רחב של רכיבים תזונתיים חשוב לילדים ומבוגרים כאחד.

 

9. הקפידו על צריכת פחמימות מלאות

התזונה המערבית מבוססת בעיקרה על דגנים. חשוב להקפיד על דגנים מלאים: חיטה מלאה ומוצריה (פסטות, קוסקוס, בורגול, לחמים ומאפים), קינואה, אורז מלא לסוגיו, כוסמת דוחן ועוד.

 

10. השתמשו בשמן זית

עדיף לוותר על שמנים זולים למיניהם (שמן סויה וכו'), מרגרינות וכדומה. שמנים אלה הוכחו כתורמים להתפתחות תהליכים מזיקים בגוף. החליפו את השמנים הללו בשמנים בריאים יותר, כמו שמן זית, או כל שמן מאיכות "כתית מעולה".

 

11. לא חייבים לאכול בשר כל יום

נכון שבתהליך הגדילה ילדים זקוקים לכמויות גדולות של חלבון, אך התזונה המערבית מכילה גם כך כמויות גדולות מאד של חלבון. אין מה לדאוג.

חלבון שמקורו בדגים קל יותר לעיכול, מזין יותר (דגי מים עמוקים מכילים כמויות טובות של אומגה 3) ובריא יותר מחלבון שמקורו בבשר.

ניתן לשלב חלבונים מהצומח בתפריט, על ידי שילוב בין דגנים מלאים, קטניות, טחינה משומשום מלא ואגוזים למיניהם.

 

12. ארוחות משפחתיות

לישיבה משותפת סביב שולחן האוכל יש יתרונות ברורים. חוויית האכילה המשותפת תורמת לארוחה נינוחה ומזינה יותר. ארוחה משפחתית מאפשרת לילדים לראות כיצד אוכלים המבוגרים, כיצד הם בוחרים את המזון שהם אוכלים ומה הם משלבים בארוחות. הדבר תורם להקניית הרגלי אכילה נכונים אצל הילדים ולעיצוב תזונתם בעתיד.

נכון, סדר היום של רובנו אינו מאפשר לשבת יחד כל ארוחה, אולם ניתן בהחלט להשתדל לאכול יחד לפחות ארוחה אחת ביום, וכמובן להקפיד על סעודות משותפות בסופי שבוע ובחגים.

 

13. דוגמא אישית

זה החלק שהיינו רוצים להתחמק ממנו, אבל באמת שאין מה לעשות...

או אולי יש לנו מה לעשות?

הנה הזדמנות לשפר את דרכינו ולאכול מסודר יותר, להשקיע בבחירת המזון ולא לאכול מכוח האנרציה, לשבת לאכול בנחת ולא בחטף, להוריד ג'אנק-פוד מהתפריט ועוד.

 

14.לאכול ממתקים במידה

הכל במידה. גם לממתקים או למזונות שאינם בריאים יכולה להיות מידה. אנחנו חיים בעולם עמוס פיתויים ודברים טעימים הקורצים לנו, ולילדינו, מכל עבר.

קיבעו יחד עם הילדים תיחומים לממתקים. הגדירו מהו ממתק בעיניכם וכמה מותר לאכול ביום. צאו מדי פעם לארוחת שחיתות משותפת, ואפילו הפכו אותה לטקס משפחתי.

 

15. שוחחו עם הילדים על אוכל

בררו מה הם אוהבים לאכול ומה לא, ומדוע. לפעמים שינוי קטן במתכון יכול לשנות את העדפתם של הילדים. לעתים הוספה או הורדה של ירק מסויים יכולה לגרום להם לחבב את האוכל שקודם לא היו מסוגלים לאכול.

אפשר לחשוב יחד איתם מה כדאי להכין, תוך התחשבות בהעדפותיהם, תוך הסבר מדוע מזונות מסוימים חשוב יותר לאכול ומדוע הייתם רוצים לראות אותם משלבים אותם יותר בתפריט שלהם.

חשוב לפתח תקשורת בנוגע לאוכל, כי טעם נתון לשינוי בזמנים שונים.

 

כשאנחנו אחראים על תזונת המשפחה כולה, ולא רק על התזונה שלנו, יש לנו ההזדמנות ללמוד, להתפתח, לגוון ולפתח הרגלי תקשורת והרגלי אכילה נכונים לכל המשפחה.

 

בתאבון!