אבחנה והתמודדות עם הפרעות אכילה אצל ילדים

ד"ר וופגרד, מומחה להפרעות אכילה במרכז הרפואי זיו מנחה איך תבחינו בקיומה של הפרעת אכילה אצל ילדיכם ואיך תתמודדו איתה



אבחנה והתמודדות עם הפרעות אכילה אצל ילדים

ד"ר איציק וופגרד, מומחה ביחידה לטיפול יום בהפרעות אכילה ביחידה הפסיכיאטרית לילד ולמתבגר במרכז הרפואי זיו אומר, כי בשנים האחרונות אנו מודעים יותר ויותר להפרעות האכילה ובעיקר לשתי תסמונות, האנורקסיה נרווזה, המתאפיינת בפחד מהשמנה וסירוב לשמור על משקל גוף התואם לגיל ולגובה, המוביל לסיבוכים גופניים קשים ובהם סיבוכים הורמונאליים- הפסקת המחזור החודשי, סיבוכים לבביים- ירידה בקצב הלב ובלחץ הדם, הפרעות קצב ואף סיכון למוות פתאומי, שינויים בעור- עור יבש ומדולדל, נשירת שיער, פגיעה בעצמות ובגדילה- הופעת אוסטיאופורוזיס ועלייה בסיכון לשברים ולעקמת והבולימיה נרווזה - הפרעה יחסית חדשה, שמדווחת רק בעשורים האחרונים וקשורה למספר מאפיינים של התרבות המערבית, כמו החופש האישי, דגש על סיפוקים מיידים, הזמינות של מזון בכל זמן, אווירת האכילה שאינה חברתית כבעבר והאידיאל של דיאטות ופעילות גופנית. הבולימיה מתאפיינת בהתקפי זלילה חוזרים בהם נאכלים כמויות מזון גדולות בפרקי זמן קצרים המלווים בתחושה של אבדן שליטה בזמן התקף. התנהגויות המיועדות למנוע עליה במשקל, כגון: הקאה, שימוש בחמרים משלשלים, משתנים, תרופות אחרות, צום ופעילות גופנית מופרזת. גורמת לסיבוכים גופניים, פגיעה בשיניים, בקיבה ובוושט, הפרעות בקצב הלב ושינויים במלחי הגוף. ואולם, הסיכון המשמעותי הנוסף הוא שכמו אנורקסיה נרווזה, בולמיה נרווזה עלולה להפוך להפרעה ממושכת עם פגיעה באיכות החיים והתפקוד הנורמטיבי.

 

ד"ר וופגרד מסביר, כי שתי ההפרעות לרוב פורצות בגיל ההתבגרות, כאשר אנורקסיה מופיעה בעיקר בתחילת גיל ההתבגרות (גיל 14-15)  ובולימיה לקראת סוף גיל ההתבגרות (גיל 18-20).

שכיחות הפרעת אכילה גבוהה לאין ערוך בקרב בנות, כאשר היחס באוכלוסיה המערבית הוא 9 בנות לבן אחד. ואולם, עם העלייה הדרמטית בשכיחות ההפרעות בעשורים האחרונים, ישנה עלייה מקבילה גם בהפרעות האכילה בקרב נערים.

בקרב נערות ונשים צעירות, שכיחות האנורקסיה מגיעה עד 1%, שכיחות הבולימיה מגיעה עד 2%.


איך תבחינו בסימני אזהרה המעידים על קיומה של הפרעת אכילה:

עצות להורים של נערות ונערים הסובלים מהפרעת אכילה: