הנסיך לא יאכל פיצה משפחתית: מהלך חדש בבריטניה יקטין את אריזות המזון ב-20%

אחוז הילדים הסובלים מעודף משקל בבריטניה הגיע לשיא כל הזמנים וגרם לממשלה לחשוב על מספר הצעות חוק למאבק במגפה. לאחרונה עברו הצעות לאיסור פרסומות למזון לא בריא ואיסור מבצעים על מזון מסוג זה וכעת שוקלים בממלכה הצעת חוק חדשה שתאלץ את יצרני המזון לצמצם את האריזות של מזון בעל ערך קלורי גבוה. האם נראה בקרוב שינוי בתחום זה גם בישראל?



הנסיך לא יאכל פיצה משפחתית: מהלך חדש בבריטניה יקטין את אריזות המזון ב-20%
"השמנת ילדים היא כבר מזמן מגפה של ממש בעולם בכלל ובישראל בפרט, שנמצאת במקום השני בעולם בקטגוריה זו. בבריטניה, בה אחוז הילדים הסובלים מעודף משקל הגיע לשיא כל הזמנים (20.4%) החליטו החודש להיאבק בדרך חדשה בבעיה", מסבירה רויטל אדמוני מרצה ומומחית לתזונת ילדים. הפתרון: צמצום גודל האריזות של הארוחות המוכנות והחטיפים על ידי יצרני המזון.
 
הגוף הממשלתי לבריאות הציבור בבריטניה נפגש החודש עם יצרני מזון מובילים כדי לדון כיצד להשיג ירידה של 20% קלוריות במזונות פופולריים בקרב ילדים עד לשנת 2024. אחת ההצעות שעלו היא כי יצרנים של פיצות, ארוחות מוכנות לחימום במיקרוגל וחטיפים מתוקים ומלוחים ייאלצו לצמצם את האריזה במסגרת הצעות חוק ממשלתיות להפחתת השמנה בקרב ילדים. 
 
מהלך יוצא דופן זה מגיע בהמשך לשורת צעדים שנקטו בממלכה המאוחדת במסגרת המאבק במגפת עודף המשקל. רק בחודש יוני האחרון עברו שתי הצעות חוק בנושא - האחת אוסרת על חנויות להציע מבצעים "שניים במחיר אחד" עבור מזון עתיר בסוכר, שומן או מלח והשנייה אוסרת על פרסום בטלוויזיה עבור מזונות לא בריאים לפני השעה 21:00. 
 
מעבר לרמה הארצית, ישנן גם יוזמות מקומיות יוצאות דופן. כך, למשל, הגדילה לעשות העיר וויקפילד שהחליטה למנוע מראש את מגפת ההשמנה מגיל צעיר. במשך 3 שנים הם ערכו פרויקט בהשקעה 2.5 מיליון פאונד בו הפכו את התפריטים בבתי הספר ובגנים לבריאים יותר, כאשר הילדים גידלו את הפירות והירקות בעצמם במוסד הלימודים. כמו כן בעירייה בנו ושיפצו מגוון מתקני ספורט נגישים לילדים. התוצאה - 34% מהילדים הגבירו את הפעילות הגופנית ו-16% (עלייה של 200%) הגדירו את הרגלי התזונה שלהם כבריאים במיוחד. 
 
יוזמה זו היוותה תוספת לתכנית הלימודים הקבועה בכל בתי הספר הציבוריים בממלכה המאוחדת ללימוד תזונה נכונה ואורח חיים בריא. "תכנית לימודים מסוג זה, בה הילדים מבשלים וטועמים ביחד מאכלים בריאים, מדברים על הרגלי תזונה בריאה וכושר, ומפתחים חשיבה ביקורתית לגבי האוכל שהם צורכים קיימת גם בישראל, אבל היא אינה חלק מלימודי הליבה כמו בבריטניה", מסבירה אדמוני, יוזמת תכנית "אוכלים בריא" עבור מערכת החינוך, "שיעורים חווייתיים מסוג זה מוכיחים כל פעם מחדש בשטח שלהתנסות במאכלים חדשים וללמוד על הנושא מביא לתוצאות משמעותיות יותר מלאסור לאכול ממתק כזה או אחר".