חלב לילדים

חלב הוא מרכיב חשוב בתפריט הילד המערבי ותורם לכ- 15 רכיבי תזונה חיוניים . הוא מקור מאוזן של אנרגיה מחלבון שומן ופחמימות המצויים בו . כוס חלב 3% מספקת  כ- 10% מההמלצה היומית לאנרגיה לתינוקות ופעווטת מעל גיל שנה. חלב הינו מקור לחלבונים ( קזאין ומי גבינה ) שהינם חלבונים בעלי  ערך תזונתי גבוה כלומר מנוצלים בגוף באופן מיטבי לצורך גדילה והתפתחות של הילד .



מאת: בן חיים לימור – דיאטנית קלינית , יועצת תזונה "מחלבת טרה"


חלב לילדים

חלב ומוצרי חלב ידועים בתרומתם וחשיבותם לבריאות ילדים ונוער.


חלב – ערכים תזונתיים :

חלב הוא מרכיב חשוב בתפריט הילד המערבי ותורם לכ- 15 רכיבי תזונה חיוניים .

חלב הוא מקור מאוזן של אנרגיה מחלבון שומן ופחמימות המצויים בו .

כוס חלב 3% מספקת  כ- 10% מההמלצה היומית לאנרגיה לתינוקות ופעווטת מעל גיל שנה

חלב הינו מקור לחלבונים ( קזאין ומי גבינה ) שהינם חלבונים בעלי  ערך תזונתי גבוה כלומר מנוצלים בגוף באופן מיטבי לצורך גדילה והתפתחות של הילד .

כמו כן חלב מכיל מגוון של ויטמינים כמו ויטמין a , ויטמין d , ויטמין b2 , b6 ו- b12  וכן מינרלים כמו סידן זרחן אשלגן ועוד .

כוס חלב 3% מספקת כ- 80% מהקצובה היומית הממלצת לסידן לילדים עד גיל 3 ו- 25% מהקצובה היומית לסידן לילדים מגיל 4-8 שנים .

חלב – תועלות להתפתחות הילד :

מחקרים בעולם מצאו קשר בין אכילת חלב ומוצריו ועליה בממוצע הגדילה של ילדים .

במחקר בילדים בניו -זילנד נבדקו ילדים הנמנעים מחלב לעומת אילו השותים חלב. נמצא שבקבוצת הילדים הנמנעים מחלב: צריכת הסידן, צפיפות העצם, גודל השלד והגובה היו נמוכים יותר מאשר אצל ילדים השותים חלב. כמו כן, נמצא אחוז גבוה יותר מהמצופה של שברים בשורש כף אצל ילדים הנמנעים מחלב. נמצא אחוז גבוה יותר של ילדים שמנים בקבוצת הנמנעים מחלב יתכן בגלל שהם מחליפים שתיית חלב בשתיית משקאות ממותקים עשירים בסוכר .

חלב ומוצריו הם מקור חיוני ל- 5 רכיבים החשובים ביותר  לבניית העצם והשן שהעקריים בהם הם: חלבון סידן וויטמין די .

מחקרים רבים מראים  שמבוגרים שבילדותם צרכו מוצרי חלב השקיעו וחיזקו בשנים אלה את צפיפות העצם וסבלו פחות משברים ואוסטיאופורוזיס בגיל המבוגר .

מחקרים אלה מצביעים על הקשר שבין צריכת סידן ממקורות של חלב ומוצריו בגיל הילדות וההתבגרות והשגת מסת עצם מקסימלית ומניעת אוסטאטפורוזיס . כמו כן שצריכת חלב בגיל הצעיר מתווה הרגלי צריכה דומים גם בגיל המבוגר יותר .

בסקרי תזונה נמצא שחלב ומוצריו תרמו ליותר מ- 60% מהדרישה לסידן ביום .

כוס חלב היא חומר בניה  המספק 50 עד 75 אחוז של הדרישה המומלצת לסידן בילדים בהתאם לגיל .

גם מערכת השיניים המתפתחת נדרשת לבנייתה לסידן. בשורה מענינת היא שחלב לא רק  בונה שיניים אלא גם מגן עליהם .כלומר שצריכת מוצרי חלב מקטינה התפתחות עששת השן מחקר שנמשך שנתיים באנגליה בילדים בבית הספר הראה שההבדל העיקרי בין ילדים עם עששת לכאלה שלא סבלו מעששת היה צריכה כפולה של גבינה וחלב יתכן שהדבר קשור גם לכך שהם ילדים בעלי מודעת לצריכה של מזונות בריאים יות ר הצורכים גם פחות מזונות עשירים בסוכר .

יחד עם זאת יש הטוענים שהרגלי אכילה וההעדפה של צריכת מזון שמן כמו מוצרי חלב  שמנים המתפתחים כבר בילדות קשורים להתפתחות השלבים המוקדמים של טרשת עורקים והשמנה באוכלוסיה בכלל והילדים בפרט. השמנת ילדים הינה תופעה גדלה בעולם המערבי ובישראל .

בשנים האחרונות התפרסמו מחקרים חשובים ומעניינים שמצאו שסידן ואשלגן  המצויים בכמות משמעותית בחלב יכולים להשפיע על ירידה במשקל ועל לחץ דם .

גורם מעניין שיכול גם הוא להסביר את הקשר שבין משקל גוף נמוך יותר וצריכת חלב הוא מדד מעניין – המדד הגליקמי . מדד זה מודד את רמות הסוכר לאחר ארוחה . עליה ברמות סוכר יכולה לגרום למצב הורמונאלי התורם לתחושה מוקדמת של רעב, צורך בפחמימות בהמשך היום  והשמנה. מזונות בעלי מדד גליקמי נמוך כמו חלב יכולים לתרום לעליה ברמת שובע, ירידה באינסולין - תגובה שיש לה חשיבות בשמירה על משקל רזה.

מחקר מעניין בילדים מדד השפעת ארוחת בוקר המכילה חלב ודגנים בעלי מדד גליקמי נמוך לעומת ארוחה בוקר זהה בקלוריות  אך בעלת מדד גליקמי גבוה, על כמות המזון  הנאכלת בחדר האוכל בבית הספר בארוחת הצהריים שאחריה . נמצא שילדים שאכלו בארוחת הבוקר חלב ודגנים בעלי מדד  גליקמי נמוך אכלו באופן משמעותי פחות מזון  בארוחת הצהריים ודווחו יותר על שובע .

זהו טיפ מעניין לאמהות המתלבטות לגבי ארוחת הבוקר הבריאה והמזינה של ילדיהם .

המלצה חמה ממחקרים אלה לציבור היתה : אכלו 3 מנות של מוצרי חלב רזים לבריאותכם .

מגמה נוספת הקשורה בתופעת ההשמנה אצל ילדים היא להקטין את צריכת מוצרי החלב השמנים , ובכך לצרוך פחות שומן ושומן  רווי .

 

חלב – המלצות לצריכה של פעוטות וילדים

פירמידת המזון לילדים ממליצה על 2- 4 מנות חלב ביום בהתאם לגיל .

מגיל שנה עד 3 שנים המלצה לצריכה של  2 מנות  חלב ביום ומעל גיל 4 המלצה של 2-4 מנות ביום .

מנת חלב מוגדרת :

( רמת שומן משתנה בין חלב 3% וחלב 1% אך אינה משפיעה בחלב על כמות הסידן , כמות ויטמין d  זהה שכן יש תוספת   של ויטמין d  לחלב1%  לצורך השלמת הרמה המצוייה בחלב 3% )

(מכיל בנוסף לחלב גם אבקת קקאו וסוכר לעיתים מועשר  גם בויטמין d ואומגה 3)

(רמות שומן משתנות 5-3 אחוז אין הבדל  בכמות הסידן , גבינות קוטג מכילות פחות לקטוז אך גם פחות סידן כיום גבינות רבות מועשרות בסידן וויטמין d )

( אחוזי שומן משתנים , לעיתים בתוספת של מחיות פרי טבעיות , סוכר , יוגורטים ביו מכילים גם חיידקים פרוביוטיים המומלצים לתוספת עבור תינוקות כבר בגיל חצי שנה )

הצגת מוצרי חלב לתינוק המתפתח :

קיימות המלצות לגבי הגילאים המתאימים להצגה של מוצרי חלב כמזון  חדש לתינוק המתפתח .

                                                                                      

טכניקת הגשה של הגבינה תלויה בהתפתחות הילד כלומר האם יושב , אוכל כבר מזון חצי מוצק ועוד .

אכילה בכפית מתרגלת את המעבר לשלב האכילה משלב היניקה ובמקביל גם כישורים התפתחותיים שונים הקשורים בבליעה ולעיסה ובהמשך גם בדיבור .

ילדים השולטים כבר בלעיסה טובה ובטוחה בשלב זה יכולים גם לאכול את הגבינה כמריחה על לחם או קרקר פריך קל ללעיסה המקטין סכנה של בליעה של יחידה גדולה .

 

כלומר כאן כבר מתאפשרת צריכה של 2 מנות חלב מגוונות שיכולות להגיע מחלב 3%  , גבינה או מעדן גבינה 3% -5% , יוגורט או יוגורט פרי 3% .

 

מכאן הבנת חשיבות חלב בתפריט הילד המערבי והצורך לעודד צריכתו כמרכיב חשוב בשמירה על בריאות ומניעת מחלות .