חסר של ויטמינים בקרב ילדים יכול להוביל למחלות קשות

חשבנו שמחלות החסר נעלמו מהעולם המערבי? בדיווח שהוצג בכנס העמותה הישראלית להתפתחות הילד ושיקומו נראה שחסר חמור בוויטמינים הוביל לעיוורון ובעיות אורתופדיות חמורות. בילד נוסף שאושפז בבי"ח דנה נמצא מחלת חסר של ויטמין c  המכונה צפדינה. אז איך גורמים לילדים לאכול פירות וירקות?



באדיבות: סדרת מוצרי "יומי" של חברת טעם טבע אלטמן


חסר של ויטמינים בקרב ילדים יכול להוביל למחלות קשות

הורות בעידן המודרני מאתגרת לא מעט הורים בניסיון להעניק לילדיהם תזונה מזינה. בעולם המערבי שבו המזון המהיר המתועש והזמין נפוץ כל כך, האתגר הופך להיות קשה יותר ויותר. הגישה הרווחת כיום גורסת כי צריכה של מספר ירקות ופירות טריים ביום אמורה לספק את כמות הוויטמינים והמינרלים הנחוצים לגוף. אולם, מחקרים מראים כי התזונה המקובלת בעולם המערבי אינה מספקת לילדים את התמיכה התזונתית הנחוצה לגדילה ובריאות תקינים. ומצב של חסר מתמשך בוויטמינים עלול לגרום לבעיות בריאותיות קשות ובלתי הפיכות.

אז איך בכל זאת אפשר להקנות הרגלי תזונה נכונים ולהקפיד על תפריט נכון ובריא? הדיאטנית שרון גבריאל, יועצת למוצרי 'יומי' מולטי ויטמין לילדים מבית אלטמן רוקחות טבעית, מסבירה:

קודם כל דוגמה אישית – הדרך הטובה ביותר להעניק הרגלים נכונים: ילדים נוטים לחקות את סביבתם, ולאמץ את דרכי ההתנהגות של הקרובים להם. נצלו תכונה זו כדי להקנות להם הרגלי אכילה נכונים ועודדו צריכת מזון נבונה על ידי כך שתשמשו דוגמה טובה. הרגלי אכילה בריאים ופעילות גופנית קבועה צריכים להיות חלק משגרת החיים של המשפחה, אם כל אחד מבני הבית יקפיד על כללים אלו, יהיה לילד קל יותר לאמץ אותם.

כאשר אתם קונים מוצרי מזון, השתדלו לקנות מזון דל קלוריות ודל שומן, חטיפים וקינוחים דלי שומן. הימנעו מקניית חטיפים, ממתקים ומשקאות מתוקים.

כמה כללים נוספים לתזונה נכונה

·                     עודדו את הילד לאכול מגוון רחב של מזונות

·                     בחרו עבורם תזונה עשירה בדגנים, ירקות ופירות

·                     בחרו תזונה דלה בשומן, שומן רווי וכולסטרול

·                     מתנו בכמות הסוכר והמלח

·                     הקפידו על תזונה שמספקת כמות נאותה של סידן וברזל

·                     השלימו את התזונה היומית במידת הצורך באמצעות מולטי ויטמינים שמותאם במיוחד לילדים

קבוצת הדגנים - מנה כוללת 1 פרוסת לחם , ½ כוס אורז או פסטה מבושלת, 30 גרם דגני בוקר. ילדך צריך לאכול 6 מנות בכל יום מקבוצה זו.

קבוצת הירקות - מנה כוללת ½ כוס של ירק טרי או קצוץ או 1 כוס של ירק עליי (חסה או עליים ירוקים) ילדך צריך לאכול 3 מנות מקבוצה זו.

קבוצת הפירות - מנה כוללת 1 יחידה של פרי שלם (תפוח, אגס), 1 כוס קוביות מלון או אבטיח או3/4  כוס מיץ סחוט או  ½ כוס מיץ קנוי או ¼ כוס פרי מיובש. ילדך צריך לאכול 2 מנות מקבוצה זו.

קבוצת החלב - מנה כוללת 1 כוס חלב או יוגורט 100 גרם גבינה 5% , פרוסת גבינה צהובה 24%. ילדך צריך לאכול מקבוצה זו 2-3  מנות ביום.

קבוצת הבשר - מנה כוללת 90-60 גרם בשר רזה מבושל או עוף או דג, ½ כוס קטניות מבושלות. ביצה מהווה תחליף ל- 30 גרם בשר. ילדך צריך לאכול 2 מנות ביום מקבוצה זו.

שומנים, שמנים וממתקים  סוג השומן חשוב לא פחות מהכמות הנצרכת. שומן רווי שנמצא במזונות כגון בשר שמן, מוצרי חלב שמנים, שמן קוקוס, מעלה את רמת הכולסטרול בדם יותר מאשר שומן חד בלתי רווי אשר נמצא במזונות כגון זיתים, שמן זית, בוטנים, חמאת בוטנים טבעית ושמן קנולה. הגבילו שומן רווי ללא יותר מ- 7% מהתזונה.  

סוכרים מספקים כמות גדולה של קלוריות עם ערך תזונתי ירוד. בקבוצה זו נמנים סוכר לבן, סוכר חום, סירופ תירס, דבש ומולסה, ומזונות כגון סוכריות, משקאות קלים וריבות וג'לי.

וטיפים לכל המשפחה:

         אכלו בשר רזה ומוצרי חלב דלי שומן

         בחרו מוצרים המכילים שומן חד בלתי רווי

         קראו את תוויות המזון לבדיקת סוג וכמות השומן במזון

         הגבילו מזונות המכילים כמות גדולה של שומן רווי

         הגבילו מזונות המכילים כמות גדולה של סוכרים והימנעו מהוספת סוכר למזונותיכם

         במקרים בהם מדובר בילד סרבן ועיקש מומלץ לדאוג לתצרוכת היומית שלו בדרכים נוספות, כגון: תוספת מולטי ויטמין מיוחד לילדים.