דולה פוסט פארטום

על דולה שמלווה את האישה בזמן הלידה כולם כבר שמעו. אך מה קורה אחר כך? מה עושים עם החבילה הזאת, התינוקי החמוד הזה? בבית החולים היה את מי לשאול. עכשיו בבית את כל-כך לבד. את גם גמורה מעייפות והגודש הזה כואב ומציק. ואין לך מושג איך תצליחי לעשות לו אמבטיה ולגזור לו ציפורניים. דולה פוסט פורטם היא האישה בשבילך בדיוק לתקופה זו.



דולה פוסט פארטום

על דולה שמלווה את האישה בזמן הלידה כולם כבר שמעו. אך מה קורה אחר כך? מה עושים עם החבילה הזאת, התינוקי החמוד הזה? בבית החולים היה את מי לשאול. עכשיו בבית את כל-כך לבד. את גם גמורה מעייפות והגודש הזה כואב ומציק. ואין לך מושג איך תצליחי לעשות לו אמבטיה ולגזור לו ציפורניים. דולה פוסט פארטום היא האישה בשבילך בדיוק לתקופה זו.

 

משכב לידה מושלם?

ששת השבועות אחרי הלידה נקראים משכב לידה. בזמן זה הגוף עובד על "לחזור לעצמו". הרחם מתכווצת, ההנקה נכנסת לשגרה מסודרת, ההורמונים נרגעים ויש חזרה לאיזון, אחרי מאמץ ההיריון והלידה. העניין הוא שבחיינו האינטנסיביים משכב לידה בו אישה מתאוששת לאיטה, כמו יום כיף אחד ארוך של מספר שבועות, הוא חלום מתוק.

המציאות שונה. החזרה מבית החולים והתקופה של ההסתגלות לתינוק החדש הם נחיתה כואבת, לעיתים. כן, גם אם זו לידה שנייה צריך להתחיל את המחול המעייף מחדש. ואין בעצם שום שלווה ושקט. הנקות בלתי פוסקות, גודש, חוסר אפשרות לנוח ולישון טוב, אין זמן להתקלח כמו שצריך, לא אוכלים מסודר כי אין מי שיבשל וערמות הכביסה נערמות. בנוסף, העליות והמורדות במצבי הרוח גורמים לעיתים ליולדת להיות אישיות בלתי רצויה להכרות. הבעל? הוא מזמן חזר לעבודה. אמא-סבתא לא תמיד זמינה, או אולי גרה רחוק, אולי בכלל כבר בגיל של בית אבות והחמה עוזרת בעיקר לבתה...

 

לא בטוחה

ומה לגבי הטיפול בתינוק? בייחוד אם מדובר בלידה ראשונה, הרי שחוסר ידע בדבר הטיפול בו עלול להשפיע על האם ולהפכה עצבנית עוד יותר. דולה פוסט פורטם מדריכה, בין השאר, את היולדת הטרייה כיצד לטפל בתינוק. לעיתים הדברים הקטנים שאנו יודעים משרים עלינו בטחון ויוצרים אצלנו שלווה.

מה יש לדעת? המון. טמפ' מים נכונה לאמבטיה, הפשטה והלבשה יעילה לתינוק לאמבטיה ובכלל, ניקוי וטיפול בגוף התינוק (גזיזת ציפורניים, טבור, אזניים, קפלי גוף), הנקה נכונה, מה וכיצד להלביש בהתאם לעונה ועוד.

ואם יש לך אמא שממילא יודעת כל זאת ועוזרת לך? אשריך. העניין הוא שלא כולן זכו במתנה כזאת. מנגד יש כאלה שדווקא יעדיפו מישהי מקצועית, נטולת מטענים רגשיים הקשורים ללידה וחסרת דאגת יתר לנכד הטרי. דולה פוסט פארטום תהיה שם באמת בשבילך, לחלוק רגעים אינטימיים ולעזור, בלי שום ביקורת או מעורבות רגשית משפחתית דביקה...לפעמים נשים מחפשות דווקא את זה ואין מושיע... אז זהו. יש.

 

להתרכז רק בך

עד עתה במסע הנקרא הריון ולידה התינוק היה במרכז. אבל מה איתך? אמא תשושה ורעבה לא תתפקד היטב עבורו. ניתן גם בהחלט להכריז שאת ישות עצמאית בפני עצמך. לעיתים קשה לך אפילו לראות את עצמך מאחורי החלוק מלא הפליטות. כל מה שאת צריכה היא שינה טובה, ארוחות מסודרות ומזינות, מקלחת חמה וארוכה ואת מסודרת.

לצורך כך נבראה הדולה פוסט פארטום. דגש המקצוע ומהותו הם עזרה ותמיכה ליולדת המתאוששת. היות והתקופה אחרי הלידה היא תקופה קשה חשוב להיעזר בשעת הצורך בגורם מקצועי.

חשיבות המנוחה, האוזן הקשבת, התזונה הבריאה והפינוקים לאמא חשובים עד אין קץ.

יולדת שיש לה כתף תומכת לכל אלה תתאושש מהר יותר ותרוויח מכל הכיוונים: מתינוקה, מבעלה, ממשפחתה הקרובה ותהיה באמת פנויה לגידול התינוק שרק הביאה לעולם.

 

השורה התחתונה

דולה פוסט פארטום עוסקת בעזרה ותמיכה לאישה אחרי הלידה במגוון צרכים:

q      הטיפול בתינוק – הדרכה מקיפה וחיזוק הביטחון בנושא.

q      הטיפול ביולדת – מאפשרת לה לנוח, לישון, להתקלח ולאכול כמו שצריך. משרה שלווה ורוגע שיש מי שמטפל בתינוק והיא יכולה להתפנות באמת רק עבור עצמה.

q      התייחסות לגוף היולדת – הדרכה כיצד להניק, איך להתמודד עם גודש, כאבים, כיצד להתאושש בצורה יעילה מהלידה, הדרכה בנושא חיזוק שרירי האגן, הדרכה להתאוששות מקיסרי ועוד.

q      תמיכה נפשית – שעה שההורמונים גואים לא בטוח שהבעל תמיד יבין ויהיה טעון סבלנות. הדולה מספקת את המעטפת המחבקת והמבינה לשעה זו. בתוך כך, היא נותנת גם תמיכה וייעוץ לאבא הטרי. הקניית הרגשת ביטחון לזוג ונטיעת ההכרה בהם שהם יידעו בסופו של דבר כיצד לטפל היטב בתינוקם.

 

לעיתים, בדיוק כמו שנעזרים בדולה בחדר הלידה או בבייסיטר בזמן יציאה...עזרה מקצועית לזמן משכב הלידה היא בהחלט עניין שראוי לשקול בחיוב. כל כך הרבה יתרונות...