יום אחרי הלידה: בא לי לבכות

את עדיין לא מאוהבת בתינוק שלך? זה בסדר, את לא לבד: 50 עד 80 אחוזים מהאמהות נתקפות בדכדוך בימים הראשונים לאחר הלידה. מדריך להתאוששות כדילא לחטוף דיכאון של ממש.



מאת: ד"ר ליאת הולר־הררי , רופאה פסיכיאטרית ופסיכותרפיסטית בקבוצת כללית, באדיבות אתר האינטרנט של "שירותי בריאות כללית"


2P סטודיו

יום אחרי הלידה: בא לי לבכות

הרגע המאושר סןף כל סוף הגיע. הלידה הסתיימה, התינוק נושם אתנשימותיו הראשונות ועל פי המיתוס המקובל, כבר בחדר הלידה את אמורה מיד להתאהבבו.

בעצם, למה לא?
התאהבות ממבט ראשון  אכןמתרחשת לעתים בחדר הלידה, אבל לא תמיד. בדרך כלל ההתקשרות לתינוק היא תולדה שלתהליך שכרוך בזמן. אחרי הלידה, את יכולה לחוות מגוון של רגשות: מאהבה גדולה ועדחוסר עניין.
 
יש אמהות שמרגישות כל־כך עייפות ומותשות ממאמץ הלידה, עד שאינןפנויות לקלוט ולעכל מה מה עובר עליהן. אמהות מספרות שאחרי הלידה הן רצו רק לנוח,ושיעזבו אותן בשקט. אחרות מספרות שהביטו בתינוק הזעיר והתקשו להתחבר לתחושה שזהוהתינוק שלהן. תחושות של דאגה, אחריות גדולה וכבדה וחששות יכולות גם הן להופיע.

האם "חוסר עניין ראשוני" רומז על מערכת היחסיםהצפויה?
ממש לא. מהירות ההתקשרות לאו דווקא מעידה על איכות הקשר שיתפתחובוודאי שלא אומרת האם תהיי  אמא טובה.

מותר לי להרגיש גם עצובהומאוכזבת?
ילדת בשעה טובה תינוק בריא, והגעת עמו הביתה. עכשיו, על פיהסרטים שראית בקלונוע ובטלוויזיה, את אמורה להיות רק שמחה ומאושרת, אולם החיים הםלא סצנה מתוך סרט. אמנם תרגישי  שמחה ואושר, אבל לא כל הזמן ואלה לא הרגשות היחידיםשילוו אותך. יהיה לך הרבה יותר קל לקבל את מה שקורה לך, אם תדעי שמותר וצפוי להרגיש גם רגשות שהם לכאורה שליליים, כמו עצב, כעס או אכזבה. כל אלה הם רגשותלגיטימים גם עכשיו.

בא לי לבכות. מה עובר עליי?
על אףשמדובר באירוע משמח, לידת תינוק היא גם סימן למשבר. אפשר לומר שהחיים משתנים בכלהתחומים, ואת ובן הזוג צריכים לגייס את המשאבים הפנימיים שלכם ואת העזרה שאתםיכולים לקבל, כדי להסתגל למצב החדש.

אם טרייה עוברת שינויים מהותיים, חלקםנראים לעין, אך רובם נסתרים. מאישה עצמאית שאחראית לעצמך בלבד, את מתחברת ליצור קטןוחסר אונים שתלוי בך לחלוטין. כשההכרה הזאת מחלחלת, מופיעים רגשות של עצב ואובדן,על החיים שהיו ולא יהיו עוד כמו בעבר. תחושה זו יכולה להתבטא בחרדה, ברגישות גבוההלמה שנאמר או נעשה ובנטייה לבכי.

האם מדובר ב"דיכאוןלידה"?
לא. את כנראה חשה דכדוך לאחר לידה (baby blues) ואת לא לבד: 50עד 80 אחוזים מהיולדות חוות את התופעה, המתאפיינת בשינויים במצב הרוח, עצב ודכדוך,רגישות יתר, תחושת בדידות ונטייה לבכי. הקושי וציפייה שהכול יהיה מושלם ונהדרגוררים תחושות של אשמה ובושה. אמהות שואלות את עצמןף אולי אני לא בסדר? אולי אני לאאמא מספיק טובה?

אם אכן מדובר בדכדוך לאחר לידה התסמינים יתחילו ביוםהשלישי רביעי לערך לאחר הלידה, ויחלשו במידה ניכרת ביום העשירי. למרות הדכדוךוהתחושות הקשות, את מסוגלת לטפל בתינוק שלה, להתקשר אליו וליהנות ממנו (גם אם לא כלהזמן).  בכ־20 אחוזים מהמקרים, הדכדוך מתמשך ומתעצם, ומתפתח מצב בעייתי יותר:דיכאון לאחר לידה.

איך מונעיםהתפתחות כזאת?
בלידה ובהורות, כמו הרבה פעמים בחיים, אושר וכאבמעורבבים יחד. כשיש אושר גדול, לצידו אפשר להרגיש גם כאב גדול. עצם הידיעה שכך המצביכולה להקל, אבל אפשר ומומלץ מאוד לעשות דברים נוספים כדי להקל על ההסתגלות  ולרכךככל האפשר את המסע לאמהות:

1. כדי לשמור על רווחה נפשית, יש לספקככל האפשר גם רווחה גופנית. למרות הקושי, בעיקר בשבועות הראשונים אחרי הלידה,חשובשתנצלי כל רגען פנוי, כדי לישון או לאכול. כדי ליישם המלצה זו, צריך לפעמים לערוךשינוי מחשבתי ולהבין ש"זמן פנוי" הוא כל זמן בו התינוק ישן. כלומר, שינה ואכילהדוחים קיפול כביסה, ניקיון ועוד עבודות מזדמנות.
 
2.  מותר לך לקבל עזרה, ואפילו מותר לךבקש אותה. חוסר תמיכה לאחר לידה, הוא גורם סיכון משמעותי להתפתחות דכדוך שלאחרלידה.

3.  בשבועות הראשונים, צפוי שתתרכזי רקבתינוק ובעצמך.  העולם שלך יכול להיראות מאוד מצומצם, אבל ככה זה וזה לא לנצח.

4.  דונלד וויניקוט, רופא ילדיםופסיכואנליטיקן שטבע את המושג "אמא מספיק טובה", הגדיר את השבועות הראשונים לאחרהלידה כתקופה של "מחלה בריאה". בתקופה זו האם שקועה כולה בתינוק שלה, ולא מתעניינתכמעט בעולם שמחוץ לה ולתינוק.  כשתרגישי שאת מוכנה, כדאי לך ליצור קשרים עם אמהותנוספות, למשל בקבוצות או חוגים של אמהות ותינוקות, או סתם בגינה שקרובהלבית.

5.  חשוב שלא תרגישי בודדה, ושתמצאימישהי שתוכלי לחלוק עמה  את מטען החוויות והרגשות שאת חווה במסע לאמהות. המסע רקמתחיל בלידה. תוכלי להיעזר בנשים אחרות שעוברות את המסע, בספרים, אך בסופו של דברתצטרכי לבחור את דרכך, ולאמץ לך מה שמתאים לך כאישה וכאם.