כל מה שרצית לדעת על הבירוקרטיה לאחר לידה

במהלך ההיריון אתם מרגישים בתוך חלום. את ובן זוגך מכינים את חדר התינוק, מרגישים את הבעיטות הקטנטנות, מקבלים תמיכה והתעניינות מכל הסביבה וההתרגשות בשיאה. לאחר לידה, עוד לפני שהאופוריה התפוגגה, אתם מגלים שיש נושאים רבים שעליכם לטפל בהם. כדי לעשות קצת סדר בעניינים, לפניכם מספר נושאים שיש לטפל בהם וטיפים לטיפול מהיר וקל.



כל מה שרצית לדעת על הבירוקרטיה לאחר לידה

מספר זהות ורישום במשרד הפנים

החלק הקל והמהיר ביותר מבחינת בירוקרטיה הוא קבלת מספר זהות עבור תינוק שרק עתה נולד. רגע לפני יציאתכם מבית החולים, תקבלו בנוסף למכתב השחרור גם תעודת לידה ועליה מספר הזהות של הקטנצ'יק שלכם. בשלב הבא, עליכם לרשום את ילדכם בתעודת הזהות שלכם, ולשם כך תוכלו להיכנס לאתר משרד הפנים ולבצע את הרישום בקלות ובמהירות ואחר כך להמתין להגעת ספח הרישום בדואר.
אם אינכם מעוניינים ברישום מקוון, תוכלו להזמין תור לאחד מסניפי משרד הפנים ולבצע את הרישום במקום, ואף לקבל את הספח החדש.
 

קופת החולים

כל תינוק חדש שזה עתה נולד משתייך באופן אוטומטי לקופת החולים שבה נמצאת אימו, אם אתם מעוניינים להחליף לו את קופת החולים באחת אחרת, יש להיכנס לאתר של משרד הבריאות ולבצע באופן מקוון את השינוי הנדרש. לאחר מכן הכרטיס המגנטי יישלח לביתכם.
 

מענק לידה מביטוח לאומי

מענק לידה מוענק לכל אישה אשר ילדה, אימצה או קיבלה ילד בהליך פונדקאות. המענק ניתן אוטומטית בהתאם לדיווח המתקבל בביטוח הלאומי מטעם בית החולים. תוכלו לבדוק בקלות את גובה המענק המגיע לכם לפי המפורט באתר הביטוח הלאומי, כיוון שהסכומים משתנים בהתאם למספר הלידות וכן למספר הילדים באותה לידה. למשל מענק לילד ראשון הוא בסך 1,826 שקלים ואילו לשני 822 שקלים, מענק לתאומים לעומת זאת עומד על סכום של קצת יותר מ-9,100 שקלים.
 

קצת סדר בדמי הלידה החודשיים

לכל יולדת מגיעים דמי לידה חודשיים, הרי הם דמי חופשת הלידה, למשך תקופה של 15 שבועות שהם 105 ימים כשלושה חודשים וחצי. החישוב לזכאות מורכב מעט אך אינו בלתי מובן והוא מפורט כולו באתר ביטוח לאומי.
במקרים מסוימים אין צורך להגיש תביעה לתשלום לביטוח לאומי והוא ישולם ישירות לחשבון הבנק של היולדת לאחר קבלת הדיווח מבית החולים על הלידה, למשל עובדת עצמאית, אישה אשר קיבלה קצבת אבטלה עד הלידה או מי שלמעסיקה יש הסדר עם ביטוח לאומי.
במקרים אחרים, יש צורך למלא טופס תביעה של הביטוח הלאומי – ניתן למלא באופן ידני או בצורה מקוונת באתר ולצרף מסמכים המעידים על הכנסות היולדת. בנוסף, גם המעסיק יידרש למלא חלק בטופס התביעה ובו דיווח על שכר העובדת בחודשים לפני הלידה. במרבית המקרים, לא יהיה צורך בחומר נוסף והתשלום יועבר ישירות לחשבון הבנק. 
חשוב להגיש את התביעה לא יאוחר משנה לאחר הלידה, שכן איחור עלול לפגוע בזכאות.  
 

הארכת חופשת לידה אצל המעסיק

כאמור, חופשת הלידה אורכת שלושה חודשים וחצי, שהם 15 שבועות או 105 ימים. יולדת אשר עבדה אצל אותו מעסיק שנה או יותר, רשאית להאריך את חופשת הלידה שלה עד ל-26 שבועות, שמהם רק 15 שבועות יהיו בתשלום. זכות זו אינה תלויה בהסכמת המעסיק או באישורו.
אם תרצי להאריך את חופשת הלידה שלך מעבר לתקופה המשולמת לך, דעי כי את רשאית לכך. החופשה מעבר ל-15 השבועות הראשונים היא ללא תשלום אך היא מגיעה לך לפי חוק, אם תרצי בכך. כל שעליך לעשות הוא להודיע למעסיק שלך בכתב על כוונתך להאריך את חופשת הלידה ובאיזה תאריך את מתכוונת לחזור. חשוב שתדעי שגם בתקופה הראשונה של חופשת הלידה בתשלום, וגם בהארכה שלה במסגרת החופשה ללא תשלום (חל"ת) לא ניתן לפטר אותך וגם לא בחודשיים לאחר שחזרת לעבודה.
 
לעיתים טיפול בבירוקרטיות, מילוי טפסים, שליחת מסמכים והצהרות יכולה קצת להרתיע ולבלבל. לרוב זו רתיעה שאינה מוצדקת, שכן בעידן האינטרנט ההתנהלות מהירה ויעילה יותר. עם זאת, אינכם חייבים לבצע את כל הפעולות ביום אחד. תוכלו לבחור יום בשבוע שבו תתנהלו מול גורם אחד בכל פעם, המשימות אומנם יארכו זמן רב יותר, אך אולי דרך זו תפחית את הלחץ והחשש.