לידה מכשירנית

לעיתים למרות הרצון הרב ללדת בצורה רגילה וחלקה עלולים העניינים להסתבך מעט. לידה היא דבר דינאמי ובלתי צפוי.



לידה מכשירנית

מאת: נטע דורון

לעיתים למרות הרצון הרב ללדת בצורה רגילה וחלקה עלולים העניינים להסתבך מעט. לידה היא דבר דינאמי ובלתי צפוי. לפיכך לעיתים קורה שסיום הלידה נתקל בקשיים והתינוק מתקשה לצאת. בדיוק לצורך כך מסתייע הצוות הרפואי בלידה מכשירנית, לפני מעבר לאופציית הניתוח הקיסרי.

 

בזמן לידה נרתיקית, בסוף השלב השני של הלידה , לעתים יש צורך בהתערבות מכשירנית על מנת לסיים את הלידה. הסיבות ללידה מכשירנית עשויות לנוע מתשישות האם, מחלה אמהית שבגינה עדיף להמנע מלחיצות, מצוקת עובר, או שלב שני מאורך.

היכולת ליילד בעזרת מכשירים קיימת רק כאשר ראש העובר עמוק בתעלת הלידה וקרוב ליציאה.

 

לידת מלקחיים

שימוש במכשיר בעל שתי כפות מתכת קהות ומעוקמות. שתי הכפות מוחדרות לנרתיק, כל אחת מוצמדת לצד אחד בראש התינוק וננעלות מחוץ לנרתיק. בזמן ציר מופעל כוח וראש התינוק מחולץ מפתח הנרתיק.

לצורך ביצוע לידת מלקחיים על הרופא לדעת בדיוק היכן ממוקם ראש התינוק כדי למקם נכון את המלקחיים.

לאחרונה פחת השימוש במלקחיים בעיקר עקב הכנסת הואקום לשימוש נרחב יותר.

 

לידת ואקום

מדובר במשאבה קטנה ממנה יוצא צינור גומי, שבאמצעו ידית משיכה ובקצהו גביע קטן ממתכת או מסיליקון. הגביע נצמד בחוזקה לראש העובר ומאפשר את משיכתו החוצה. הגביע מוצמד לראש התינוק מכוח לחץ המשאבה. כוח השאיבה מוגבר בזמן ציר באופן הדרגתי ומסייע לאם בשעת הלחיצה להוציא את התינוק מחוץ לנרתיק. התינוק נולד עם סימן על ראשו שנוצר מהואקום אך הוא נספג תוך מספר ימים.

 

השימוש בכל טכניקה מוכתב לפי מיומנות הרופא באותו מרכז רפואי ואין יתרון מסוים לשיטה כלשהי.

מה שבטוח הוא כי אין מנסים מספר ניסיונות רב במלקחיים או בואקום ומעדיפים לפנות לניתוח קיסרי אם לא הייתה הצלחה מהירה בלידה מכשירנית. לידות מכשירניות הן לידה בסיכון גבוה ומצריכות הערכות מתאימה בחדר הלידה. הן מבוצעות על ידי רופא ומלוות ברופא נוסף, בשתי אחיות וברופא ילדים.