מצג עובר – סוגים, השלכות ופתרונות

36 שבועות כבבר מאחוריך. חודשים של בחילות, התרחבות, חשקים מוזרים, בדיקות, חרדה וסקרנות. עתה, כשאת כבר כמעט בסוף – כל מה שנשאר הוא להיערך ללידה עצמה, שיכולה לקרות ממש בכל רגע. נכון, קשה לדעת באמת מה בדיוק טומנת בחובה הלידה, ומה מצפה לך, אבל רצוי מאוד להיערך לכל אפשרות.



מאת: עינת וולוויץ'


מצג עובר – סוגים, השלכות ופתרונות

36 שבועות כבבר מאחוריך. חודשים של בחילות, התרחבות, חשקים מוזרים, בדיקות, חרדה וסקרנות. עתה, כשאת כבר כמעט בסוף – כל מה שנשאר הוא להיערך ללידה עצמה, שיכולה לקרות ממש בכל רגע. נכון, קשה לדעת באמת מה בדיוק טומנת בחובה הלידה, ומה מצפה לך, אבל רצוי מאוד להיערך לכל אפשרות. בשלב ראשון חשוב לדעת "איפה את עומדת" מבחינת מה שמכין לך העובר שלך. במילים אחרות: באיזה מצג הוא. כיצד בחר להתמקם ברחמך.

 

כמה סוגי מצגים

 עד לפני כמה שנים זאת היתה יכולה להיות עבורך שאלה לגיטימית למבחן פסיכומטרי. אבל עכשיו את עומדת מול מציאות המחייבת אותך לדעת באמת. ולנתח את ההשלכות של כל אפשרות. חשוב שתדעי כי קיימים שלושה מצגים עיקריים שבהם יכול להיות נתון כרגע העובר שלך.

 

מצג ראש - המצג האידיאלי והשכיח ביותר, שכל אישה הריונית מייחלת לו. העובר פונה לעבר פתח תעלת הלידה ומעשה הוא שוכב ב"עמידת ראש" בשבועות האחרונים של ההריון. ראשו מורכן אל החזה והעורף פונה קדימה.

מצג פנים – מצג נדיר יחסית (כחצי אחוז מהלידות) שבו אמנם ראש העובר פונה לעבר פתח תעלת הלידה אך הוא אינו מרכין את הראש לכיוון החזה אלא מותח אותו לאחור ומפה בכך את פניו, ולא את עורפו, לכיוון היציאה. מצג זה מאפשר אמנם לידה רגילה אולם הוא מחייב לקיים בדיקת ניטור לב העובר במהלך הלידה, כדי לוודא שהעובר אינו נכנס למצוקה המחייבת התערבות בניתוח קיסרי. 

מצג עכוז – 3-4 אחוזים מכלל ההריונות מסתיימים כשהעובר שוכב במצג עכוז – ראשו נותר במעלה הבטן ועכוזו מופנה אל פתח תעלה הלידה. העובר למעשה יושב וממתין לשעת ה"ש". (אגב, במהלך 6 החודשים הראשונים של ההריון רוב העוברים יושבים להם כך ורק בשליש האחרון הם מתהפכים עם הפנים כלפי מטה). על פי רוב אם עד שבוע 36-37 העובר לא התהפך, סביר להניח שכבר "איחר את הרכבת" והוא יגיע אל לידתו כשהוא יושב במקום שוכב הפוך. 

 

כדאי לזכור כי הקהילה הרפואית חלוקה בדעותיה לגבי אופן היילוד של אישה עם מצג עכוז. ברוב בתי החולים ממליצים לבחור בניתוח קיסרי בטענה כי לידה נרתיקית של מצג עכוז מסכנת את העובר ואת האם כאחד. כאמור – הדעות לגבי קביעה זו חלוקות ובכל מקרה כדאי לקבל החלטה מושכלת על סמך בדיקת נתונים נוספים כמו: משקל העובר, היקף ראשו והאם ליולדת זוהי לידה ראשונה.

 

מצג עכוז - פתרונות

אם העובר שלך שוכב במצג עכוז עומדות בפניך כמה אפשרויות:

ניתוח קיסרי – עליו תחליטי מראש וכמובן -  תיקחי בחשבון ותביני את מלוא המשמעות של בחירה בהליך התערבותי-כרורגי שכזה: ממש כמו בניתוחי חזה לצורך שינויים קוסמטיים, יהיה ניתוח קיסרי כרוך בזמן התאוששות ממושך, והעדר מעורבות פעילה שלך בתהליך הלידה).

היפוך חיצוני – מתבצע על ידי רופא מומחה ובעזרת מכשיר אולטרא-סאונד העוקב אחר המתרחש בתוך הרחם. האישה מקבלת תרופה להפחתת פעילות הרחם והרופא במקביל ממשש את העובר מבחוץ ומנסה לעודד אותו להתהפך. (הוא למעשה מנסה להרים את עכוזו כלפי מעלה ולעודד את ראשו לפנות כלפי מטה. הליך זה נעשה רק משבוע 37-38 על מנת להבטיח כי במקרה של סיבוך, מצוקה לעובר או התפתחות לידה לא תהיה זו לידה מוקדמת. תנאים נוספים לביצוע ההליך: ניטור עוברי תקין, כמות מספיקה של מי שפיר, אין ירידת מים, דימום או כל סיכון אחר ליולדת. הפעולה מתבצעת במשך מספר דקות ומסתיימת בהצלחה בכ-60% מהמקרים. יחד עם זאת קיימים סיכונים כמו: היפרדות שילייה, מצוקה עוברית, ירידת מים, תסחיף מי שפיר או נזק לרחם. סיכון אחר שצריך לקחת, שגם אחרי ההיפוך החיצוני העובר ישוב לסורו ויתמקם במצג עכוז.

 

פתרונות סבתא – ישנן דרכים נוספות להתמודד עם אתגר "מצג עכוז" – אך הם דורשים הרבה אמונה והתכוונות לטוב מצד האישה. למשל – לעמוד ראש בבריכה עמוקה (בשום אופן לא "על יבש"). עמידה על הראש בבריכה עשויה לדרבן את העובר להחליף פוזה. אפשרות נוספת היא להעיר עם פנס על פניו של העובר. העובר ינסה לחמוק מהאור שיחדור מבעד לעור ובניסיון זה קיים סיכוי רב שיפנה כלפי תעלת הלידה.בנוסף אפשר להיעזר גם ברפואה משלימה: דיקור, שיאצו, מוקסה, צמחי מרפא והומיאופתיה עשויים מאוד להועיל להפניית ראש העובר כלפי פתח תעלת הלידה.

 

והכי חשוב: שיהיה במזל טוב.