לידה לא מתוכננת

מה לעשות כאשר הלידה מתחילה בזמן הלא מתאים, הרבה לפני המועד שקבע הרופא כזמן משוער ללידה?

מה לעשות אם הלידה מתחילה כשאת נוהגת באמצע הדרך? האם להמשיך לנסוע או לעצור? האם ניתן לדחות את הצירים?



מאת: יעל סנדלר

לידה לא מתוכננת

הילה חגגה לבנה בר מצווה בכותל. היא התכוננה לבר המצווה הרבה זמן מראש. מצאה מקום לבר מצווה, הזמינה קרובי משפחה, ואוטובוס. היא תכננה מראש את הזמנת האירוע לחודש לפני הלידה שלה, כדי שלא להתקרב מדי למועד הלידה. היא חיפשה מקום לחגוג את בר המצווה שיהיה באוויר הפתוח ולא מקום סגור.  היא החליטה שמקום חגיגת בר המצווה יהיה בכותל בירושלים, באווירה משפחתית אבל ברגע שבנה התחיל לחגוג את טקס בר המצווה שלו, היא התחילה להרגיש איך הצירים מתחילים. לרגע היא ניסתה לחשוב על הבת מצווה שלה וחשבה שזהו רק סרט רע, אבל ככל שהצירים המשיכו היא הבינה שאין מה לעשות – התכניות ישתנו וניראה שאת בר המצווה לבן שלה היא לא תוכל להמשיך...

מה לעשות כאשר הלידה מתחילה בזמן הלא מתאים, הרבה לפני המועד שקבע הרופא כזמן משוער ללידה?

מה לעשות אם הלידה מתחילה כשאת נוהגת באמצע הדרך? האם להמשיך לנסוע או לעצור? האם ניתן לדחות את הצירים?

לידה כידוע יכולה להיות מתוכננת עד גבול מסוים. יש הערכת זמן מתי התאריך המשוער בו נלד. אבל

כדאי לדעת שלפעמים הלידה מקדימה, ולפעמים יש מצבים של לידה מוקדמת שאינה מתוכננת לפני התאריך המשוער.

מה כדאי להכין ללידה הרבה לפני הלידה

כדי להיות מוכנה ללידה, גם ללידה מוקדמת. כדאי שהתיק הרפואי שהכנת ללידה ילווה אותך לכל מקום שתלכי כחודש וחצי לפני תאריך הלידה המשוער. אם את נוהגת קבוע ברכב, כדאי שהתיק הרפואי יהיה מונח בו. אם את נוסעת קבוע באוטובוס למשל, כדאי לדאוג לארנק מספיק גדול שתוכלי להכניס אליו את המסמכים של התיק הרפואי שלך.

בתיק כדאי שתהייה לך תכנית הלידה, אם הכנת מראש, ואם לא כדאי שתכיני הנחיות כיצד את רוצה ללדת.

וכדאי שיהיו לך גם באופן קבוע מספרי טלפון חיוניים בהם תוכלי להיעזר בשעת הצורך. כמו מספרי טלפון סלולאריים של בני המשפחה. טלפון של רופא הנשים שלך. מספרי הטלפון בהם ניתן להשיג את בעלך. רוב המספרים האלו בוודאי נמצאים באופן קבוע גם בטלפון הסלולארי שלך, אבל אני מציעה שבכל זאת הם יהיו כתובים גם בדף הראשון של תכנית הלידה שלך למקרה חירום.

מה לעשות במקרה של תחילת לידה לפני המועד

למרות שבוודאי תכננת ללדת בבית חולים מסוים, וכבר ראית בדמיונך את עצמך פונה לבית החולים בזמן הצירים, כדאי לדעת שאת יכולה ללדת בכל בית חולים בארץ. כדאי לפני הלידה לפתוח את דפי האינטרנט של בתי החולים הגדולים בישראל, ולהכיר מעט את בתי החולים, כדי לדעת מהם האפשרויות והיכן ניתן ללדת.

אם החלו צירים או ירידת מים ואת נמצאת בדרך, או בבית, או ברחוב או במכונית. כדאי לבקש עזרה ממשהו שנמצא לידך. אל תישארי לבד במצב כזה. בקשי שיתקשרו עבורך למדא, אשר ינחו אותך כיצד לנהוג.

הם יוכלו להחליט האם יש זמן לשלוח אליך אמבולנס שיעביר אותך להמשך לידה בבית החולים, או לסייע לך במידה ומתחילה לידה.

במידת הצורך ניתן לפנות  גם למשטרת ישראל. בדיווחים שונים על לידות שהתרחשו בארץ, צוין כי במשטרה יכולים לעזור לרכב פרטי להגיע במהירות לבית החולים ולפלס עבורו את הדרך.    

מה לא כדאי לעשות במצבים כאלה?

אל תחכי. הזמן יקר. כדאי שתקבלי את כל האינפורמציה מאנשי מקצוע, ולא תאבדי זמן יקר. גם אם את לא בטוחה במצבך, כדאי לקבל הנחיות מתאימות ולא לסמוך על המזל.

תהייה גמישה. גם אם תכננת להגיע ללידה בבית חולים אחד, ואת מרוחקת ממנו ומופנית לבית חולים אחר, לפעמים אין בררה. אם ערכת סיור מקדים הוא בכל מקרה יעזור לך להכיר את המחלקה בבית החולים, גם אם זה לא בית החולים שלבסוף תלדי בו.

אל תישארי לבד. הזעיקי קרובי משפחה, אך עד שיגיעו כדאי שמישהו יהיה לידך.

כמה טיפים איך להיות ערוכים גם ללידה לפני הזמן:

לא ניתן לתכנן לידה מוקדמת שאינה במועד, אולם ניתן להיות ערוכים לכל מצב. רוב הלידות מתקיימות בסביבות התאריך המשוער. ובכל זאת, אם את רוצה להמשיך בחייך כרגיל, תכנני את חייך אך הוסיפי מקדם ביטחון, כדי שלא תופתעי, ותדעי מה לעשות.

 

ואם בכל זאת הלידה תפסה אותך הרחק מבית היולדות או לא הספקת להגיע לבית היולדות:

 

נקווה שלא תזדקקי להוראות ללידה באמצע הדרך ותספיקי להגיע אל בית היולדות. אם בלידה הראשונה או השניה כמעט ולא הספקת להגיע לבית היולדות צפי לכך גם בלידה הבאה והיערכי בהתאם.