התקן תוך רחמי

ההתקן התוך רחמי (המוכר בשמו העממי כ"טבעת" ) מוחדר על ידי רופא/ת נשים לחלל הרחם.  



התקן תוך רחמי

בחסות:ש.י.ל.השירותי ייעוץ להריון ומניעה

יעילות : כ - %98

איך הוא מונע הריון?
ההתקן התוך רחמי (המוכר בשמו העממי כ"טבעת" ) מוחדר על ידי רופא/ת נשים לחלל הרחם.  הוא משנה את הסביבה של דופן הרחם מה שמונע השתרשות ביצית מופרית ברחם. ההתקן עצמו עשוי פלסטיק , עטוף בחלקו בנחושת ובקצהו יש חוט. החוט משמש להוצאת ההתקן על ידי הרופא/ת נשים בלבד, ואינו מורגש על ידי האישה.

קיים התקן ייחודי בשם "מירנה" , מלבד לציפוי הנחושת, ל"מירנה" יש צינורית המכילה פרוגסטרון המשחררת באופו קבוע ומבוקר את ההורמון לרחם. שחרור הפרוגסטרון מסייע במניעת אחת מתופעות הלוואי השכיחה ביותר של ההתקן שהיא דימומים כבדים.

את ההתקן מכניסים באחד מימי המחזור, מכמה סיבות : המחזור מוודא כי האישה לא בהריון, וצוואר הרחם גמיש יותר בזמן זה, מה שמקל על ההתקנה, על רופא/ת נשים וגם על האישה.

תופעות לוואי
תופעת הלוואי השכיחה ביותר היא - ההתקן מאריך את ימי המחזור (הוסת) וגורם לדימום כבד יותר.  בגלל הארכת המחזור ייתכן וההתקן לא יתאים לאישה השומרת נידה.
לנשים הסובלות מווסתות קשות, ה"מירנה" יכולה לסייע בהפחתת כמות הדימום. אצל חלק מהנשים ה"מירנה" גם יכולה למנוע את התסמונת הטרום- וסתית.
לאישה הסובלת מדלקות ברחם או דימומים לא מוסברים ברחם ההתקן אינו מומלץ.
לפעמים בחודש הראשון לאחר ההתקנה תהיה מעט תחושה של אי-נוחות.

סיבוכים?
לנשים ללא בן זוג קבוע יש סיכוי גבוה יותר לפתח דלקת באגן שעלולה לפגוע בפוריות. ככלל  ריבוי בני זוג עלול לגרום להתפתחות של דלקות באגן, ובפרט לאישה המשתמשת בהתקן.
במקרים נדירים, בעת התקנת ההתקן לרחם  עלולה להתרחש הנקבות  דופן הרחם.
למרות הדעה הקדומה והחשש כי ההתקן מעלה את הסיכון להריון מחוץ לרחם, לפי הספרות המקצועית זה אינו נכון.

למי זה מתאים?
ההתקן מתאים לנשים שכבר ילדו וגם לא מעונינת להיכנס להריון לתקופה ממושכת.
רוב סוגי ההתקנים מיועדים לשימוש עד 5 שנים.
ההתקן מתאים לאישה שנמצאת עם בן זוג קבוע לאורך זמן.