"סיאנה", זריקה חדשה למניעת הריון

סיאנה (sayana), המיוצרת על ידי ענק התרופות האמריקאי פייזר (pfizer), ניתנת בצורת זריקות תת עוריות אחת לשלושה חודשים. הסיאנה אושרה לשימוש בארה"ב על ידי ה fda משנת 2004, וכעת, 6 שנים אחרי כן, היא עושה עליה ארצה.



מאת: פרופ' דרורית הוכנר-צלניקר, מנהלת מחלקת נשים ויולדות, ביה"ח האוניברסיטאי הדסה הר הצופים.

 


"סיאנה", זריקה חדשה למניעת הריון

סיאנה (sayana), המיוצרת על ידי ענק התרופות האמריקאי פייזר (pfizer), ניתנת בצורת זריקות תת עוריות אחת לשלושה חודשים. הסיאנה אושרה לשימוש בארה"ב על ידי ה fda משנת 2004, וכעת, 6 שנים אחרי כן, היא עושה עליה ארצה.

התרופה מהווה שיפור של תרופה ישנה יותר, שאושרה על ידי ה fda עוד בשנת 1992, העונה לשם פרוברה (provera). השיפור מתבטא בשיטת ההזרקה: בעוד הפרוברה מוזרקת לתוך השריר, סיאנה מוזרקת תת עורית ועל כן קלה יותר לשימוש, וההזרקה אף יכולה להיעשות על ידי האישה עצמה, למרות שלעת עתה קיים בארץ אישור להזרקה על ידי רופא או אחות בלבד.

כמו כן, מינון החומר הפעיל בתרופה, הנקרא medroxy progesterone acteate, שהינו נגזרת סינתטית של ההורמון פרוגסטרון, הורד מ- 150 מ"ג ל- 104 מ"ג, מתוך מחשבה שכך ניתן יהיה להעלות את פרופיל הבטיחות של התרופה.

לאמיתו של דבר, ההזהרה בדבר תופעות שליליות לא שונתה על ידי ה- fda במעבר מפרוברה לסיאנה, כאשר ירידה בצפיפות מסת העצם הינה התופעה המטרידה ביותר. על כן ההמלצה של ה- fda כיום, לגבי שתי התרופות, היא שהן תינתנה רק במקרים בהם לא נמצא אמצעי מניעה אחר מתאים לשימוש. המחשבה מאחורי מתן תרופה הניתנת בזריקה אחת לכמה חודשים הוא שיפור ההיענות, שכן ידוע שנשים רבות אינן מקפידות על נטילה מסודרת של גלולות, ועלולות עקב כך להיכנס להריון בלתי רצוי, עם כל ההשלכות הרפואיות והפסיכולוגיות הכרוכות בכך.

במחקרים קליניים שבדקו את יעילות התרופה, נמצאו אפס הריונות בקרב 2042 נשים במהלך השנה הראשונה בה השתמשו בסיאנה בלבד למניעת הריון. נתון זה מראה על יעילות דומה לקודמתה פרוברה, לגלולות רגילות ולהתקנים תוך רחמיים (iud).

אך כמו לכל תרופה, עם היתרונות מגיעים גם החסרונות, האזהרה העיקרית היא לגבי ירידה בצפיפות מסת העצם בשל דיכוי הביוץ הממושך וירידה ברמת הורמון האסטרוגן החיוני לשמירה על מסת עצם. כמו כן, קיימות הזהרות לגבי עליה בשכיחות סרטן השד, עליה בקרישיות הדם, הפרעות ראייה, עליה במקרים של הריון חוץ רחמי וסיכון לתגובה של רגישות יתר לתרופה. בנוסף, יש לציין את תופעות הלוואי של התרופה, הכוללות הפרעות בדימום הווסתי, עליה במשקל וירידה בחשק המיני.

לסיכום, בהשוואה בין האזהרות ותופעות הלוואי של סיאנה לפרוברה אין כיום הבדלים המעידים על יתרון של סיאנה. אל לנו להיות מופתעים מדי, שכן מדובר באותה תרופה למעשה, כאשר ההבדל הוא במינון ובשיטת ההזרקה. יעילות סיאנה למניעת הריון נמצאה כטובה מאד, אולם פרופיל הבטיחות של התרופה בעייתי והיא מיועדת בעיקר לנשים עם היענות נמוכה לאמצעי מניעה אחרים. לפיכך, המסקנה של ה- fda, כי תרופות מסוג סיאנה ופרוברה יינתנו רק במקרים בהם לא ניתן להשתמש באמצעי מניעה אחר נראית הגיונית ומוצדקת.