מה קורה לנו במוח כששוב קיבלנו תשובה שלילית

רצף של ניסיונות להרות שמסתיימים בתוצאה שלילית ובמפח נפש, עלולים להקשר יחד במוחנו, עד כדי שרק מחשבה על ניסיון להרות תגרום לנו להרגיש מפח נפש. ה-nlp מספק לנו כלים משמעותיים ויעילים, שמאפשרים לנו לשנות את איך שאנחנו מרגישים. הליכים כמו יצירת עוגנים (1) ו'מעגל המצוינות' (2)  הינם דרך מצוינת לפתור את הבעיה.



מאת: יובל שחק "שתיים שמבינות"


2P סטודיו

מה קורה לנו במוח כששוב קיבלנו תשובה שלילית

 שמעתם פעם על חוק הב?
הדבר הבסיסי ביותר שיש לדעת על מבנה המוח שלנו, הוא שהתאים שמרכיבים אותו נקראים נוירונים. כאשר ישנה פעילות מוחית כלשהי (ובעצם, מחשבה ו/או קליטת גירוי חיצוני) זה אומר שנוירונים כלשהם 'פועלים' כעת.
חוק הב אומר בפשטות שכאשר שתי מחשבות / גירויים חיצוניים מופעלים בסמיכות זמנים זה לזה, גדל הסיכוי שבעתיד הם יפעלו ביחד שוב. חוק הב הוא למעשה הבסיס הפיזיולוגי, להסבר ההתניה הקלאסית (זוכרים את הכלבים של פבלוב שרק שמעו את הפעמון ומיד הזילו ריר?)
לפי חוק הב סמיכות אירועים שחוזרת על עצמה יותר מפעם אחת, מעלה את הסיכוי להתניה ביניהם שתתרחש שוב ושוב. כלומר, אם ראיתי תפוח ושמעתי את המילה 'אדום' באותו זמן, גדלה הסבירות שכאשר אשמע את המילה 'אדום' אזכר מיד בתפוח או כאשר אראה תפוח אחשוב על 'אדום' וחוזר חלילה.

הנה דוגמא נוספת שתמחיש את שנאמר בפסקה הקודמת: אישה מנסה להיכנס להריון (וזה לא משנה אם באופן טבעי, בעזרת הזרעה, הפריה וכו') ומקבלת תשובה שלילית, שלא הושג הריון בחודש זה. התגובה הרגשית שלה לתוצאה השלילית הינה אכזבה ועצב. חודש עובר ואותה אישה מנסה שוב להרות, ושוב... לא הושג הריון. האישה חווה שוב את אותם רגשות של אכזבה ועצב.

לפי חוק הב, המוח של אותה אישה למד לקשר בין הניסיון להרות לבין הרגש של אכזבה ועצב. ככל שהאישה תקבל תשובה שלילית יותר פעמים, הסיכוי שהיא תרגיש תחושות של אכזבה ועצב, בכל פעם שהיא רק תחשוב על הניסיון להרות, גובר.

למה חשוב לדעת זאת? משני טעמים:
א. ללמוד לסלוח לעצמנו כאשר אנחנו מרגישים רגשות שכאלו. זה לא אומר שאנחנו אנשים פסימיים, וזה לא אומר שאנחנו נהנים לסבול ולהרגיש קורבן... זה המוח שלנו, שלמד לחבר בין הניסיון להרות לבין האכזבה והעצב.

ב. באותה מהירות שהמוח שלנו למד לחבר בין הניסיונות להרות לבין תחושות האכזבה והכעס, המוח יכול ליצור התניה חדשה, טובה יותר, מעצימה יותר, שתאפשר לנו להתמודד עם התקופה הזו יותר טוב.

הקשר בין הגוף לנפש, נחקר רבות, וישנם מחקרים רבים שמוכיחים שכאשר אנחנו מדוכאים ועצובים, הגוף שלנו מגיב בהתאם. אם נחבר אישה שחווה רגשות של דיכאון ועצב למכשיר
biofeedback, נוכל לראות במוניטור של המחשב כיצד הגוף שלה מושפע ממצבה הנפשי, ומתפקד ברמה נמוכה יחסית. אותה אישה, שתלמד להחליף את ההתניה הישנה, באמצעות הליכים של חיבור למשאבים, עבודה על ערכים, ואפילו התבוננות על נשים אחרות במצבה שעוברות את זה אחרת, יותר טוב (שיטת ה- nlp נוצרה במיוחד לשם ביצוע כל אלה, במהירות וביעילות), תוכל ליצור את ההתניה החדשה הרצויה, וכאשר נחבר אותה שוב למכונת biofeedbak, נוכל לראות שתפקודי הגוף שלה משתנים ומשתפרים, בהתאם להרגשתה המחוזקת והמשופרת.


 

אז איך עושים את זה?
1. קודם כל מבינים שגם אם רצינו, ייחלנו וקיווינו להריון, ולא השגנו אותו, זה לא אומר עלינו שום דבר, מעבר לעובדה שאנחנו מתקרבים יותר אל עבר ההיריון כי הרי כל חודש שעובר מקדם אותנו אל עבר השגת המטרה. אל "תחפרו" לעצמכם במוח ותשחזרו שוב ושוב את המאמצים שלכם להרות ואת התחושה שלכם עכשיו, כי זה רק יחזק את החיבור שנוצר לכם במוח בין ניסיונות להרות לבין תחושות לא נעימות. אז מה כן עושים?

2. חושבים על דברים אחרים, מחליפים אוירה, עושים משהו שנעים לכם, כמו הליכה לקולנוע, יציאה למסעדה טובה, או ערב אינטימי בבית. אגב, אם אתם מרגישים שהמחשבות "משתלטות" עליכם ואתם לא יודעים איך להחליף את המחשבות, תעשו שני דברים: א. תעלו את העיניים שלכם למעלה, כי זה יוציא אתכם ממצב של התעסקות עם איך אתם מרגישים והתחברות רגשית לסיטואציה, למצב של ניתוק. ב. תתחילו לספור... לא משנה מה.. כמה צורות עגולות יש לכן בבית, או כמה עצמים ירוקים.. גם זה יעזור לכם להתנתק מהחיבור הרגשי לסיטואציה.

3. חושבים על מצב אחר בחיים שלכן שבו אתם מרגישים שאתם מחוברים למשאבים שיכולים לעזור לכם עכשיו. לדוגמא: משאב של "אופטימיות והתמודדות חיובית עם אתגרים". תזכרו בסיטואציה מהחיים שלכם שהייתם מחוברים למשאב של אופטימיות ויכולת טובה של התמודדות עם אתגרים. אולי זו סיטואציה מהעבודה שלכם, אולי מהלימודים, זה לא משנה, העיקר שתזכרו בסיטואציה ספציפית. כאשר אתם נזכרים בסיטואציה ספציפית, תעצמו את העיניים ותחוו את החוויה הספציפית ההיא, כאילו אתם חווים אותה שוב, עכשיו, בזמן הווה. תחוו את החוויה עם כל החושים שלכם ושימו לב: מה אתם רואים עכשיו כאשר אתם מחוברים בזמן הווה לסיטואציה, מה אתם שומעים, מה אתם מרגישים? תחוו את החוויה עם כל החושים שלכם. שנייה לפני שאתן מגיעות לשיא העוצמה של ההרגשה, תמשכו לעצמכם בעזרת יד ימין, את אגודל יד שמאל :

4. תחשבו לרגע על משהו נטרלי (כמו מספר הרכב שלכם, או שמה של המחנכת שלכם בכיתה א'...).

5. ושוב, תחוו שוב את הסיטואציה המעצימה, בחיבור, כאשר אתם חווים אותה, כאילו היא מתרחשת כעת. מה אתם רואים? מה אתם שומעים? מה אתן מרגישים?

6. ושוב, שנייה לפני שיא הרגש, משכו לעצמכן את אגודל יד שמאל :-).

7. חזרו על סעיפים 3+4 כמה וכמה פעמים, עד שתרגישו שאתם מתחברים לתחושה הטובה והמעצימה מִיָד, באופן אינסטינקטיבי. כשזה יקרה, דעו לכם שייסדתם לעצמכם עוגן של הרגשה נפלאה וחיבור למשאב שבחרתם בו. בכל פעם שתרצו להפעיל את העוגן הזה ולהתחבר להרגשה הטובה והמעצימה הזו, תמשכו לעצמכם באגודל יד שמאל. העוגן יופעל וההרגשה הטובה תעלה.

 

8. כאשר אתם חושבים על העובדה שלא הריתם החודש, וכאשר עולה לכם תחושה לא נעימה, תמשכו לעצמכם באגודל יד שמאל, ותחשבו לעצמכם מה משתנה עכשיו בהרגשה שלכם, ובאפשרויות שעולות להן, עכשיו, כאשר אתם מחוברים למשאבים שלכם.

אני מאמינה שככל שנהיה מחוברים למשאבים שלנו ונקבל את אלמנט חוסר הוודאות בחיינו (לגבי מתי נשיג בסופו של דבר את ההיריון המיוחל), נוכל להתמודד עם המסע להריון ולהורות טוב יותר.


(1) יצירת עוגנים = יצירת התניות חדשות. יצירת עוגנים מחזקים מושגת בדרכים שונות, אחת מהן הובאה כאן לעיל.
(2) 'מעגל המצוינות' הינה טכניקת
nlp מהירה ויעילה המבוססת על יצירת עוגנים ושימוש בהם.