פריצת דרך בגילוי הסיבה להפלות חוזרות

מחקר שנערך ביחידת הקרישה במרכז הרפואי רמב"ם, בראשות פרופ' בנימין ברנר, מצא דרך המעלה פי ארבע את הסיכוי ללדת, בנשים שסבלו מהפלות חוזרות שלא נמצא להן הסבר



מאת: טל ברוך  הקריה הרפואית רמב"ם


פריצת דרך בגילוי הסיבה להפלות חוזרות

כ- 1%-2% מהנשים ההרות סובלות מהפלות חוזרות. הפלה עלולה להיגרם ממגוון סיבות. מבנה פגום של הרחם או של רירית הרחם, הפרעות הורמונליות שמפריעות להשתרשות העובר ברחם, מומים עובריים קשים וזיהומים.

אולם, כל הגורמים הללו יחד מסבירים רק חלק קטן מהמקרים (פחות משליש). עד לאחרונה, גיששו הרופאים באפלה לגבי רוב מקרי ההריון שנסתיימו בהפלה בטרם עת.

 

פריצת דרך בחקר ההפלות החוזרות שסיבתן לא ידועה, התחוללה רק בשנים האחרונות, כאשר מחקר שנערך ביחידת הקרישה במרכז הרפואי רמב"ם, בראשות פרופ' בנימין ברנר, הראה שמצבים של טרומבופיליה - נטייה לקרישת יתר של הדם - מאפיינים את רוב הנשים שסובלות מהפלות חוזרות, שעד כה לא נמצא להן הסבר.

מחקרים נוספים מצביעים על כך, שנטייה לקרישיות-יתר אחראית גם לסיבוכי הריון מאוחרים, כמו רעלת הריון, היפרדות שיליה ופיגור בהתפתחות העובר.

 

מחקר שהסתיים לאחרונה ושאותו יזם ותכנן פרופ' ברנר, הראה כי טיפול בתרופה נוגדת קרישה הפרין, במשקל מולקולארי נמוך במהלך ההריון ומשכב הלידה, מעלה פי ארבע את הסיכוי לסיים את ההריון בהצלחה. המחקר התקיים ב12- מרכזים רפואיים מובילים בארץ וכלל 180 נשים עם קרישיות-יתר, אשר סבלו מהפלות חוזרות.

 

בעקבות ממצאי המחקרים, הפך הטיפול בתרופה נוגדת קרישה, בנשים עם קרישיות-יתר והסטוריה של הפלות חוזרות, למקובל בארץ ובעולם. הטיפול ניתן בזריקה תת-עורית, פעם ביום במשך כל ההריון ובתקופת משכב הלידה.