שאלות ותשובות בנושא הפלה עצמונית ("טבעית")

איך מאבחנים הפלה? מה עושים במידה ומאובחנת הפלה טבעית? איך מבצעים גרידה, ומה סכנותיה? מתי מותר לקיים יחסי מין לאחר גרידה? תשובות לשאלות אלה ועוד בכתבה הבאה.



שאלות ותשובות בנושא הפלה עצמונית ("טבעית")

 

מאת: פרופ' דניאל זיידמן מח' נשים ויולדות, המרכז הרפואי ע"ש שיבא, תל-השומר בשיתוף עם אתרwww.baby4u.co.il

 
איך מאבחנים הפלה?
כאשר רמות הורמון ההריון (הבטא hcg) לא עולות באופן תקין (בעיקרון, כאשר רמתן לא מוכפלת כל יומיים) סביר שמדובר בהפלה טבעית. לעתים קרובות הרופא ימתין עד שבדיקת האולטראסאונד תראה כי לא מתפתח בחלל הרחם הריון תקין. הרופא יצפה שבשבוע 7 להריון יוכל כבר לצפות ברחם בעובר עם דופק. כאשר לא מודגם כלל שק הריון ברחם יתכן ומדובר בהריון כימי או בהריון חוץ רחמי, והרופא יבצע ברור על מנת לאבחן זאת במדויק. כאשר יש ספק ביחס לגיל ההריון חשוב להמתין בסבלנות על מנת לוודא שההריון, שנראה בבדיקת האולטראסאונד כלא מפותח מספיק, אינו פשוט הריון צעיר שטרם גדל דיו.

מה עושים במידה ומאובחנת הפלה טבעית?
ישנן שלוש אפשרויות עיקריות, כולן מחייבות מעקב צמוד על ידי רופא:
1. ניתן להמתין בסבלנות, כאשר בלמעלה ממחצית מהמקרים ההריון יפלט תוך כשבועיים בשלמותו מהרחם, כלומר תתרחש הפלה "שלמה".
2. אפשר לתת תרופות כמו "ציטוטק" שיזרזו את תהליך ההפלה, כך שבלמעלה משני שליש מהמקרים תתרחש הפלה "שלמה", תוך ימים ספורים.
3. מקובל לבצע ריקון ניתוחי של הרחם בעזרת שאיבה של תוכן הרחם ("גרידה"). זהו הפתרון המהיר ביותר, אך כמו כל פעולה ניתוחית כרוך גם בשיעור נמוך של סיבוכים. פעולה זו תבוצע תמיד כאשר מתרחשת הפלה "בלתי שלמה", כלומר למרות הופעת דמם לדני נותר ברחם חלק מתוצרי ההריון.

איך מבצעים גרידה?
בשלב ראשון, בעיקר אם האישה לא ילדה בעבר, מבצעים הרחבה של תעלת צוואר הרחם על ידי מתן התרופה "ציטוטק" או השמה בצוואר הרחם של מקלון זעיר ("למינריה") שמתרחב במשך מספר שעות.
בשלב שני, שמבוצע בדרך כלל תחת הרדמה כללית קצרה, מחדירים לחלל הרחם צנתר ושואבים את תוכן חלל הרחם.

מה הסכנות של גרידה?
גרידה הינה פעולה בטוחה יחסית. במהלך הפעולה יתכן ניקוב של דופן הרחם בעת החדרת הצנתר לחלל. כמו כן, גרידה "נמרצת מידי" עלולה לפצוע את רירית הרחם וליצור הידבקויות בחלל. גם השארת שארית של תוצרי הריון ("רזידואה") עלולה לגרום ליצירת הידבקויות בחלל. בסמוך לאחר הגרידה יתכן ויתפתח זיהום, שעלול לעתים רחוקות לפגוע ברחם ובעיקר בחצוצרות. עקב הצורך להרחיב את צוואר הרחם יתכן נזק לאבר זה, ובמהלך הריון נוסף בעתיד היווצרות של אי ספיקה של צוואר הרחם, שעלולה לגרום ללידה מוקדמת. חשוב לזכור שסיבוכים אלה, שעלולים לפגוע באופן מהותי בפריון, הינם נדירים ביותר.

מתי מותר לקיים יחסי מין לאחר גרידה?
כאשר הדמם הלדני פסק והאישה חשה בטוב אין מניעה לשוב ולקיים יחסים.

מתי אקבל מחזור לאחר גרידה?
לאחר הריון, גם כזה שהסתיים בהפלה, עלול הביוץ להתאחר, אפילו אצל אישה עם מחזורים סדירים בדרך כלל. רוב הנשים יקבלו מחזור תוך 4-6 שבועות לאחר הלידה. גם אם הדמם של המחזור ממשיך להתאחר אין בדרך כלל סיבה לדאגה, אך רצוי לפנות לרופא לבדיקה על מנת לשלול בעיה בחלל הרחם.

כמה זמן לאחר גרידה ניתן להיכנס להריון?
בעבר היה מקובל להמתין מספר חודשים לפני ניסיון חוזר להרות בשל הקושי להעריך את גיל ההריון ללא מספר מחזורי וסת סדירים. כיום, בעידן האולטראסאונד, אין כל קושי להעריך את תקינות הרחם ואת גיל ההריון מיד לאחר הגרידה. מומלץ להיבדק על ידי הרופא לאחר המחזור הראשון שבעקבות הגרידה, ואם הכל תקין אפשר מיד לנסות להרות שוב.