לא לוותר על הספורט גם במהלך טיפולי הפוריות

נשים שעוברות טיפולי פוריות מתישים נוטות לרוב לוותר על הפעילות הספורטיבית. המעמסה הפיסית והנפשית, תחושת הכבדות שמשרים ההורמונים והחשש שמאמץ גופני יפגע בסיכויי ההצלחה של הטיפול גורמים גם לנשים שהתמידו בספורט לחדול מכך.



מאת: עפרה ליאור מלווה ומדריכה זוגות בטיפולי פוריות.
לא לוותר על הספורט גם במהלך טיפולי הפוריות

נשים שעוברות טיפולי פוריות מתישים נוטות לרוב לוותר על הפעילות הספורטיבית. המעמסה הפיסית והנפשית, תחושת הכבדות שמשרים ההורמונים והחשש שמאמץ גופני יפגע בסיכויי ההצלחה של הטיפול גורמים גם לנשים שהתמידו בספורט לחדול מכך.

 

עפרה ליאור, מדריכה ומאמנת של זוגות בטיפולי פוריות, אומרת שויתור על פעילות ספורטיבית במהלך הטיפולים היא משגה. כידוע, לספורט יש תרומה חיובית למצב הגופני והנפשי וליצירת תחושת רוגע. עבור מי שרגילים לעסוק בספורט באופן קבוע "מתמכרים" לחומרים המרגיעים שהגוף משחרר וההפסקה הפתאומית רק מגבירה את המתח בו ממילא נמצאת האישה במהלך הטיפול. כולנו יודעים כמה קשה לחזור לפעילות ספורטיבית ולכן ההפסקה הזמנית עלולה להפוך לקבועה.

 

לדברי ליאור, הצלחה או כשלון של מחזור טיפול קשורה לאינספור גורמים פיסיולוגיים שלרוב אין לנו שליטה עליהם. לעיתים ההסתברות הסטטיסטית היא זו שקובעת. כבני אדם קשה לנו לקבל את מה שלא בשליטתנו ולכן זוגות שלא הצליחו בטיפול נוטים להטיל את האשם על פעולה שהם כן או לא ביצעו, מייסרים את עצמם שלא לצורך וגוזרים על עצמם גזירות מיותרות במחזור הטיפול הבא.

 

כמובן שאיש לא ממליץ לעסוק בספורט מאומץ, רכיבה על סוס, סקי או ספינינג בימים שלאחר החזרת העוברים, אבל הליכה, שחיה ואפילו ריצה למי שמורגלת בכך היא פעולה שאפשר וכדאי להמשיך בה. באותה מידה בני הזוג יכולים להמשיך לקיים יחסי מין וגם לכך יכולה להיות כידוע תרומה חיובית למצב רוחם.

 

ויתור על ספורט עלול להכניס את האישה למעגל שלילי של קדרות, סגירות, חוסר חשק לפגוש חברים וחיפוש נחמה בדברי מתיקה. התוצאה עלולה לבוא לידי ביטוי בעליה למשקל שמיוחסת כמובן ל"השפעה הורמונאלית". משקל עודף הוא כן גורם שעל פי מחקרים שונים מפחית את סיכויי ההצלחה בטיפולים ובכל מקרה כמובן שכדאי להמנע מכך.

 

לעיתים, הויתור על הספורט אינו נובע מהחלטה מודעת אלא מסדר יום שהשתבש והתמלא במחויבויות חדשות שכרוכות בטיפולים. לכן כדאי להגדיר בלוח הזמנים היומי והשבועי זמן שמוקדש למטרה זו, שהיא מספיק חשובה בשביל לא לוותר עליה. כולנו יודעים ש"אין זמן" הוא הרבה פעמים תרוץ לוותר על מה שנוח לנו. אפשר לרתום את בן הזוג, חבר/ה או בן משפחה ולהעביר איתם את הפעילות וכך להגביר את המחויבות ובה בעת למצוא אוזן קשבת נוספת כדי לפרוק את תחושותינו.

 

שאלת הפעילות הספורטיבית לא אמורה להיות רלוונטית לגברים בעת טיפולים, אך לעיתים גם בני הזוג מוצאים את עצמם משנים את הרגליהם בתקופת הטיפולים בגלל שבירת השגרה והרצון לתמוך באישה. גם לגברים ממליצה ליאור להתמיד בפעילות הספורטיבית כדי לייצר אנרגיה חיובית שתקל עליהם להיות המשענת ולא להיכנס למעגל הקסמים השלילי שזוגות נקלעים אליו לעיתים בתקופות של טיפולים.