מרפק משוך

ילדים קטנטנים אוהבים ששני ההורים אוחזים בידם משני הצדדים ומניפים אותם באויר. אולם לעיתים הכיף הזה מסתיים בתופעה שנקראת "מרפק משוך". מהי התופעה? איך מטפלים ואיך מונעים אותה?
 


מאת: דר' דוד אנג'ל אורתופד ילדים, מנהל המחלקה האורתופדית ביה"ח בני ציון, חיפה 

 


מרפק משוך
הזוג הצעיר יצא לבלות עם בנם על שפת הים. הם משתעשעים ומקפיצים אותו באויר תוך משיכת זרועותיו. אחת-שתים-שלוש- הופה! עוד פעם ועוד פעם. 
השמחה רבה, וצחוק של עונג מתגלגל עד ש...הופ- מתחיל בכי גדול! 
הילד ממרר בבכי כשידו שמוטה ואינו מזיז אותה. 
 
מה קרה?? 
הנפת הילד באויר ומשיכת זרועותיו גרמה לתופעה שנקראת "מרפק משוך". במצב זה הילד עומד עם יד שמוטה לצד הגוף, אינו מוכן להשתמש ביד ובעיקר לא להזיז את המרפק.
 

מהו מרפק משוך?

באמה, חלק היד שבין המרפק לשורש כף היד, יש שתי עצמות, שהן בערך מקבילות. אחת מהן, עצם הרדיוס, מחוברת למרפק באמצעות רצועה טבעתית. הרצועה מאפשרת לעצם להסתובב בתוכה אבל מחזיקה את העצם במקומה. 
בזמן משיכה חזקה של היד יוצא ראש הרדיוס-החלק שקרוב למרפק- ממקומו, מתוך הרצועה הטבעתית. זו אינה נקיעה מלאה של המרפק או ראש הרדיוס כפי שקורה לפעמים בחבלות קשות בילדים ומבוגרים, אלא רק יציאה חלקית של ראש הרדיוס מהרצועה הטבעתית. 
מרפק משוך יכול להיגרם כמו שתארתי לעיל, תוך כדי משיכה של היד במהלך משחק, או כשילד רוצה ללכת לכיוון אחד ומבוגר מושך אותו לכיוון אחר. משיכה כזו של היד יכולה לקרות גם כשילד נופל ומנסה להיאחז ברהיט כדי למנוע הנפילה או כשמבוגר מחזיק אותו ביד כדי שלא ייפול. 
למרפק משוך קורים גם "מרפק המטפלת" (אולי משום שמטפלות לפעמים עדינות פחות עם הילדים בהם הן מטפלות).
 

איך מטפלים במרפק משוך?

הדבר הראשון שרופא אמור לעשות הוא לשלול בעיות אחרות שיכולות לגרום לכאב וחוסר נכונות להזיז את היד, למשל בגלל בעיות כמו שבר או זיהום. הרופא יבדוק את היד כולה כולל הכתף ועצם הבריח. במידה שיש חשד לבעיה כמו שבר יבוצעו צילומי רנטגן. 
אם הסיפור והתמונה הקלינית מתאימה למרפק משוך יש לבצע פעילות של החזרת ראש הרדיוס למקומו בתוך הרצועה הטבעתית. פעולה זו הינה קצרה ולפעמים ניתן להרגיש או אף לשמוע את חזרת ראש הרדיוס למקומו. 
במקרים רבים יתחיל הילד להזיז היד מיד והבכי יהפוך לתחושת הקלה של הילד וההורים. לפעמים אין תגובה שמביאה תוצאה כה טובה באופן מיידי ואז מנסים פעילויות נוספות כמו קיבוע המרפק בסד גבס לתקופה קצרה ומעקב הדוק אחרי הילד.
 

איך ניתן למנוע מרפק משוך?

רצוי שלא להרים או למשוך ילד מתחת למרפק, באמה או בשורש כף היד (כפי שרואים בתמונה). יש לשים לב שאם פעם אחת קרה אירוע של מרפק משוך, הסיכוי שיהיו אירועים נוספים עולה. צריך להימנע מסיטואציות של משיכת הילד מהאמה או מכף היד. חשוב להשתדל להרים את הילד כשמחזיקים בגופו או זרועותיו אבל לא מתחת למרפק. כדאי להסביר גם לגננות ומטפלות שצריך זהירות מוגברת עם אותו ילד. לא תמיד ניתן למנוע את מצב המרפק המשוך, כי זה יכול לקרות גם תוך משחק, שעשוע עם הילד, או נפילה גם אם אף מבוגר לא משך או הרים את הילד.
 

לסיכום- יהיה טוב!

גם אם אירועים של מרפק משוך קרו פעמים רבות לא צפוי נזק לעתיד והמרפק יתפקד היטב כל החיים. 
בגיל 5-6 שנים ראש הרדיוס גדול יותר ממה שהיה והאירועים של מרפק משוך מפסיקים גם אם הילד נמשך או נתלה על הידיים.
 
 
מרפק משוך