האם החיתולים החד פעמיים יזרקו לפח?

עם כניסתם של החיתולים החד פעמיים לחיינו איבדנו לא מעט דברים חשובים בדרך שיתכן ואתם כלל לא מודעים אליהם. מה הם אותם דברים ומה אפשר לעשות?



מאת: לירון בוגץ - קוטן, מדריכת הורים לגיל הרך, ליווי שינה, גמילה מחיתולים, שפתינוק


האם החיתולים החד פעמיים יזרקו לפח?
באמצע שנות השמונים נכנסו לשוק החיתולים החד פעמיים, לחתל ולזרוק.
במרוצת השנים השתדרגו החיתולים והפכו להיות הפייבוריט של ההורים המודרניים, פס משנה צבע, כדוריות סופגות, שתן שהופך לג'ל ועוד פיצ'רים מסוגים שונים. יחד עם הנוחות של התנועה הקשתית לזריקת בפח יש לא מעט דברים שאיבדנו עם שיגרת החד פעמי.
 

1# התינוק מאבד מודעות לגופו

הדבר הראשון הוא שגרמנו לתינוק שלנו לאבד את המודעות לגבי הגוף שלו. בעבר כשתינוק היה מחותל בבד הוא חש כאשר עשה את צרכיו, הרי כדרך הטבע הצרכים שלו רטובים. לפתע שמים לו פלסטיק מסוג משודרג על הטוסיק וזה כבר לא רטוב. 
 

2# השקעה כספית

הדבר השני שאיבדנו זה את כספנו הרב, חיתולי בד זולים יותר לטווח הארוך, הם משמשים כמה ילדים וגם גיל הגמילה מחיתולי בד קטן יותר מגיל הגמילה עם חיתול חד פעמי.
 

3# התינוק לא רוצה להיגמל 

הדבר השלישי שאיבנו זה את היכולת לגמול את ילדנו מחיתולים בצורה קלה ופשוט. לאחר שנתיים וחצי בממוצע עם חיתול חד פעמי מאוד קשה לגמול את הפעוט, מסיבות שאפרט בהמשך.
 

4# אנחנו לא רוצים לגמול

הדבר הרביעי שאיבדנו הוא את הרצון לגמול את הילדים שלנו מחיתולים, ככל שעוברות השנים אנחנו רואים את גיל הגמילה מחיתולים רק עולה ועולה ומגיע לגיל ממוצע של כשנתיים וחצי. זהו גיל בוגר פיזיולוגית בכדי להסתובב עדיין עם חיתול, בנוסף אנחנו ההורים לא כל כך רוצים להוריד את החיתול גם לא לצורך גמילה, הרי מי באמת רוצה לחזור מהעבודה ולרוץ עם סמרטוט ולנגב פיפי? אז מה עושים? דוחים את הקץ, משאירים את הילד עוד חודש עם חיתול, עוד שנה עם חיתול והגיל רק הולך ועולה.
 

5# איכות הסביבה

הדבר האחרון שאיבדנו הוא את איכות הסביבה, תינוק בממוצע מגיל לידה עד גיל גמילה מייצר שישה טון חיתולים, אותם כמובן צריך לקבור. במקום להקים פארקים ירוקים אנחנו צריכים לטמון חיתולים חד פעמיים.
 

מהו מנגנון השליטה בצרכים עם הוולדו של התינוק

הגיע הזמן להיכנס לעובי הקורה ולהבין מה קורה אצל התינוק שלנו בגוף מהרגע שנולד עד לגיל שנה וחצי. תינוק שזה עתה נולד מגיח לאוויר העולם עם היכולת לשלוט בצרכיו, כלומר לא בכל פעם שיש לו טיפת שתן בשלפוחית הוא באותו הרגע מתפנה. המערכת עובדת בצורה כזו שכאשר ישנו שתן בשלפוחית היא שולחת שדר למוח ומודיעה לו על כך, אז המוח מחזיר לה חזרה תתאפקי וכן הלאה, ברגע שהשלפוחית מגיעה לקיבולת של 48%-52% (משתנה בין תינוק לתינוק) המוח משדר לשלפוחית להתרוקן. ברגע שהשלפוחית מתרוקנת ישנם קולטנים על עורו של התינוק באזור המפשעה שצריכים לשלוח שדר למוח ולאותת לו יצא שתן בוצעה התרוקנות (1) . 
 

מה קורה כאשר התינוק נמצא מהרגע שהוא יוצא לאוויר העולם עם חיתול חד פעמי?

השלפוחית מתרוקנת אך מכיוון שספיגת החיתול מצוינת הקולטנים במפשעה לא משדרים למוח חזרה בוצעה התרוקנות. הם לא חשים זאת, השתן נספג במהירות בחיתול ומשאיר תחושה יבשה. למערכת הזו יש חלון הזדמנויות לפעול באופן אידאלי עד גיל שנה וחצי בממוצע, לאחר מכן המערכת של התשדורת בין פקודה ותוצאה נחלשת באופן הפעולה שלה. לכן נראה ילדים בני שנתיים שלוש וארבע שיכולים להסתובב זמן מה עם מכנס רטוב ולא לומר דבר. הסיבה הנוספת לכך שהפעוט לא יגיד שברח לו פיפי במכנסים היא בדר"כ מכיוון שהתגובה שלנו היא תגובה לא נעימה, לרוב היא תהיה 
תגובה מאוכזבת, כועסת, מיואשת ולפעמים מלווה גם בטון שמעיד על כך. לכן גם כשהפעוט כבר יבחין כי רטוב לו לאחר זמן מה, הוא יישאר עם המכנס/תחתון הרטוב עד שמישהו ישים לב לכך.
 

אז מה ניתן לעשות?

אומנם בחיתולים חד פעמיים השתדרגו, אך החיתולים הרב פעמיים השתדרגו עוד יותר, כבר לא מדובר על חיתול טטרה דולף עם סיכת ביטחון (לא בטיחותית), אלא על מגוון רחב מאוד של חיתולים מחברות שונות ומותגים שונים, חלקם נראים במבנה ממש כמו חד פעמי, אך במקום לזרוק לפח זורקים לכביסה. אז נכון, אפשר לומר שצריך להפעיל עוד מכונה, יש כאלה שירימו גבה וישאלו אם זה לא מדיף ריח, אז כמו שהחיתולים השתדרגו בעשרות מונים והפכו לפריט לבוש יפה ואופנתי כך גם הטיפול בחיתולים (2) .
 

מה הרווחנו?

חיסכון בכסף, תינוק שמודע לגופו כאשר הוא עושה צרכים, גמילה פשוטה וקלה מחיתולים ולא פחות חשוב גיל גמילה מוקדם שנע בין עשרה חודשים לשנה וחצי.
 
 
לדף הפייסבוק לחצו כאן
 
 
1.   Bladder function in healthy neonates and its development during infancy
2.   ישנה קבוצה לא קטנה שנקראת "סודות חיתולי בד", הקבוצה נותנת מענה לשיגרת הכביסה ולכל שאלה שעלולה לצוץ בהחתלה בבד.