איך לחזק את חמשת החושים של הילד באמצעות משחקים?

למה מומלץ לגרות את חמשת החושים של הילד ואיך לפתח אותם באמצעות משחקים פשוטים שכל אחד יכול לעשות בבית.



באדיבות עו"ד ליזט לגזיאל כץ, מייסדת "קדמא" מרכז לאימון מונטסורי לילדים


איך לחזק את חמשת החושים של הילד באמצעות משחקים?
מחקרים מוכיחים שלילדים יש נטייה טבעית לחקר, גילוי וסקרנות תוך כדי משחק, כשהם מרגישים שהם בסביבה טבעית, מהנה ולא פורמאלית. אז איך אפשר להשתמש במשחקים? המוח שלנו יושב בתוך קופסא- הגולגולת ואת האינפורמציה והגירויים הוא מקבל דרך החושים. 
 

למה להשתמש דווקא במשחק?

כל רגע של בילוי עם הילדים הוא הזדמנות מצוינת לשיעור לא רשמי, שיאמן אותם לחיים בדרך טבעית ויפתח את חמשת החושים שלהם על ידי נטייתם הטבעית לחקר וגילוי. המשחק נתפס כמשהו מהנה וחווייתי ולא כחומר לימודי AS IS שמנסים להחדיר לילד, ולכן הקבלה והרצון של הילד לקחת חלק, גדולה יותר. כשיש רצון מצד הילד, הלמידה כמובן אפקטיבית יותר. סיוע להתפתחות חמשת החושים של הילד יאפשר לו להיות מכוון, מודע יותר, מחובר וקשוב וזה יסייע לו לחוות את הסביבה ואת עצמו בצורה מלאה וטובה יותר.
היכולת של תאי המוח להתארגן ולהתפתח, כדי לייצג מידע חדש, גדולה במיוחד בגילאים הצעירים (0-6), בשיטה המונטסורית זה נקרא "המוח הסופג" ולכן בגילאים אלה רצוי אפילו יותר להשקיע בלמידה תוך כדי משחק. גירוי התפתחות המוח מגיע מהחושים בעקבות קלט גירויים מהסביבה, ככל שנציג להם גירויים רבים יותר לחושים ונחשוף אותם בהתאם לשלבי ההתפתחות שלהם ותקופת הרגישות (זמן בו לילד יש דחף לתחום מסוים), נאפשר להם לפתח את מוחם ולהכין את עצמם לחיים. כמובן שיש לעשות זאת תמיד בהתאם לגיל ולצרכים.
 

חוש המישוש

מדובר באחד הכלים החשובים ביותר לילדים הצעירים, מכיוון שדרכו הם חוקרים ומרגישים את העולם, את עצמם ואת הסביבה. אפשר להשתמש כמעט בכל משחק כדי לחזק את חוש המישוש, אפילו לקחת את קופסת המשחקים הגדולה של הילד, לכסות לו את העיניים ולבקש ממנו לשלוף משחק ולנחש מה המשחק שהוא שלף (חייל, מכונית, דובי וכו'). להלן כמה משחקים נוספים שיפתחו את חוש המישוש של הילד ותוך כדי גם יגרמו לו ליהנות מהחוויה:

חמשת החושים

 

חוש הריח 

הייצוג של הריח במוח הוא קטן יחסית לחושים האחרים שלנו, אבל כמובן שהוא בעל חשיבות והשפעה ניכרת. את חוש הריח של הילדים אפשר לפתח הן על ידי משחקים ממוקדים והן במגוון סיטואציות יום יומיות. להלן כמה דוגמאות אפשריות:
 

חוש הטעם 

חושיי הטעם והריח קשורים אחד לשני ובדרך כלל אם חוש הריח לא מתפקד, היכולת להרגיש בטעמים גם היא תפגע. השניים הללו עובדים בשיתוף פעולה, המסר מהפה והאף נקלט באזורי מוח ייחודים ומחולל תגובת שרשרת מופלאה המאפשרת מחד את זיהוי הטעם והריח, ומאידך מערבת פעילות מוחית נרחבת: רגשות, זיכרונות ושינוי מצב העוררות הגופנית.
 

חוש הראייה

כשליש מאזורי המוח הגבוהים עוסקים בקליטה ועיבוד של מסרים אופטיים המגיעים מהעין. במשחקים רבים שבהם אנו מאתגרים את שאר החושים, אנו צריכים לכסות את העיניים של הילד, מכיוון שחוש הראיה הוא החוש הראשון שהילד מתבסס עליו ולכן ננסה כמובן לחדד ולחזק גם אותו.
חמשת החושים
 

חוש השמיעה

חוש השמיעה מתבסס על מקצבים שאנו קולטים דרך התוף וכדי לחדד את החוש של הילד, נשתמש בגלי הקול השונים. חיזוק חוש השמיעה יעודד את הילד להיות קשוב למתרחש בסביבתו ובתוכו. להלן שתי הצעות אפשריות לתרגול חוש השמיעה:
 
משחקי החושים מתאימים בכל מקום ובכל זמן ונהדרים לחידוד החושים של הילד. החושים מנחים אותנו, הם המתווכים שדרכם אנו קולטים את העולם וככאלה חשוב להקדיש מחשבה וזמן כדי לפתח אותם. כמובן שהחושים מתחזקים עם השנים באופן טבעי ואוטומטי, אך כדי שנעזור לילדים לפתח אותם בצורה המקסימאלית, המשחקים והתרגילים הם כלי נהדר. בהצלחה!