נעלים קונים מהר?!

איך אומר השיר? נעלים קונים מהר. אבל בשביל ילדים ותינוקות ללכת יחף זה הדבר הכי טבעי בעולם. אז מתי נועלים נעליים אם בכלל ולמה זה טוב?



מאת: יעל שי דקל
נעלים קונים מהר?!

חצי מילדותי סבתי עליה השלום הייתה רודפת אחרי עם זוג נעליים. והאיומים, שלא נדע! תהיי חולה, יהיה לך פלטפוס, ינשוך אותך נחש והיד עוד נטויה. אבל האם זה נכון? לא בטוח.

למעשה התינוק עוד מהרחם לומד לחוש את העולם גם בעזרת כפות הרגלים. כך שלהיות יחף מרגיש להם הכי טבעי בעולם. למען האמת עבור תינוקות וילדים קטנים לחוש את הקרקע דרך כפות הרגלים זה קצת כמו למשש או לחוש דברים בכפות הידיים. הילדים והתינוקות נהנים ללכת יחפים כי הם עדין נהנים לחוש את העולם דרך כל הגוף שלהם.

נעלים מעצבות את הרגל

שיחה קצרה עם אורטופד תניב את התשובה כי כף הרגל הגדלה של כל תינוק בריא אינה זקוקה כלל לנעליים שיתמכו בה. גם לחשש הגדול של הורים רבים שהליכה ברגליים יחפות עלולה לגרום לכפות רגליים שטוחות, נראה כי אין כל ביסוס. טיפולי אסתטיקה לא יידרשו מאוחר יותר.. קשת כף הרגל אצל רוב התינוקות מוסווית תחת רקמות השומן המתוקות שלהם ולכן נראות שטוחות. את הקשת ניתן לראות רק כאשר הפעוט הולך למשל על קצות האצבעות. עם גדילתו של הילד, התייצבות הגידים והרצועות וירידה באחוזי השומן, המראה השטוח של כף הרגל יתחלף והקשת המיוחלת תיווצר.

שרק לא יצטנן לי

אבל ההנחה הנפוצה שמי שילך יחף יצטנן, נשללת על ידי מרבית רופאי הילדים. נראה שזוהי דיעה קדומה שאבד עליה הכלח. אם כבר, אז נראה כי הבעיה היא שאנחנו לא מאתגרים את התינוק שמתחיל לצעוד מספיק. הוא זוכה לצעוד רק על משטחים קשים וחלקים בעוד שאם היה צועד על חול או דשא סינטטי כף הרגל היתה לומדת להתאים את עצמה לדרישות ולתנאי השטח. יתרה מכך יש שטוענים שזאת גם אחת הסיבות לכך שילדים זוחלים פחות, כי מרבית המשטחים בסביבת ההתפתחות המודרנית הנפוצה קשים ופחות מתאימים להתפתחות המוטורית של התינוק.

שיווי המשקל נעוץ ברגליים

מחקר שנעשה בהודו, מצא כי באופן כללי עדיף ללכת יחף וכי זהו המצב הטבעי והרגיל לכף הרגל בכל גיל. עוד נמצא כי אצל אנשים ההולכים יחפים יש פחות עיוותים בכפות הרגליים והן חזקות יותר. יש שטוענים אף שניתן לראות לפי מצב כף הרגל מה מצבה של מערכת שיווי המשקל של האדם. ככל שהרגל גמישה כך מערכת השיווי משקל של האדם מפותחת יותר ומאפשרת יותר. מחקר אחר שבדק תינוקות שהלכו יחפים. הראה שבקבוצת התינוקות שהלכו יחפים, הקשת האורכית בכף הרגל התפתחה טוב יותר והקרסול היה חזק יותר, מאשר בקבוצת נועלי הנעליים. כמו כן ראו במחקר כי אצל התינוקות היחפים, עור כף הרגל היה עבה יותר והתפתחות כף הרגל והתנועתיות במפרקים הייתה טובה יותר.

בפועל בכף הרגל יש ריכוז עצבי המגיב לגירויים המתקבלים ממגע כף הרגל על המשטח. ברגע שהגוף חש את הקרקע, העצבים בכף הרגל מעבירים שדר למערכת העצבים המרכזית, וזו מארגנת את השרירים כדי שהגוף יצליח להתמודד עם השינוי בשטח. ברגע שכף הרגל סגורה בנעל, תחושת הגירוי אינה מובהקת, ופעוט שהליכתו אינה משוכללת עלול לאבד את שיווי משקלו.

אז למה בעצם צריך נעליים?

המטרה העיקרית של נעליים היא להגן על כפות הרגליים מפגיעה של חפצים חדים, או גופים זרים, חום, קור וכו'. מאחר ואנו מתקרבים לעונת הקיץ הרי שכדאי לאפשר לפעוטות ללכת יחפים כמה שיותר בתנאי שהמשטח מתאים, כמו חוף ים, מדשאות, חצר או מגרש משחקים. לילדים המתחילים ללכת בחורף עדיף לאפשר להסתובב בבית עם נעל גמישה ורכה ככל האפשר.