הליכונים מסוכנים

גג

הליכונים מסוכנים  

שימוש בהליכון חושף את התינוק לסכנת היפגעות; 45% מחבלות הראש בקרב ילדים בניל שנתיים, אירעו כתוצאה משילוב בין השימוש בהליכון ונפילה במדרגות; מרבית הפגיעות מהליכונים מתרחשות כאשר לפחות אחד ההורים נמצא בבית. המלצת 'בטרם' – לא להשתמש בהליכונים.

 

ארגון 'בטרם' מדגיש כי הליכונים מסוכנים לבטיחותם של הילדים. זהו אחד המוצרים שנמצא קשר מובהק בינם לבין פגיעות מסוגים שונים של ילדים. הילד יכול ליפול כשהוא כלוא בהליכון, והפגיעות האופייניות הן פגיעות ראש. ההליכון מגביה את התינוקות - דבר שההורים עוד לא צופים, ולכן פגיעות אופייניות נוספות הן פגיעות מדברים חמים או מסוכנים שהתינוק כעת מצליח להגיע אליהם.אם לא די בכך, ההליכון יוצר אשליה; ההורה מרגיש שהילד נמצא במעין לול בטוח, אף שבפועל הוא מאפשר להגיע למפגעים ולמקומות מסוכנים במהירות עצומה.

 

בארה"ב כ8,800- פעוטות צעירים מגיל 15 חודשים טופלו בחדרי מיון כתוצאה מפגיעות הקשורות בשימוש בהליכון בשנת 1999. 34 ילדים מתו בארה"ב בין השנים 1973-1998 כתוצאה מפגיעות שנגרמו בשימוש בהליכונים. סקרים מדווחים על כך שהיפגעות כתוצאה מהליכונים גדולה פי 10 מהמדווח, אך לרוב אלו פגיעות קלות יחסית המטופלות אצל רופא בקהילה או כלל אינם מגיעות לטיפול רפואי.

בישראל לא קיים מידע סטטיסטי מפולח על היקף השימוש בהליכונים והיקף הפגיעות כתוצאה מהשימוש בהם. עם זאת, במסגרת הדרכות במחלקות האשפוז אנו נתקלים בילדים שנפצעו ומאושפזים עקב נפילה עם הליכון.

בניגוד לדעה הרווחת, הליכון אינו עוזר להתפתחות הליכה מוקדמת. יתירה מזאת, מחקרים מוכיחים שהליכון עלול לעכב התפתחות מוטורית הכוללת ישיבה, זחילה ובמיוחד הליכה כיוון, שצעדיו הראשונים של התינוק הם דווקא לצד ולא קדימה, וכן בשל "המגשים" הנמצאים בהליכונים חדישים ומגבילים את הילד בחקירת סביבתו, ואינם מאפשרים לו לראות את רגליו.       

כתוצאה משימוש בהליכון חשוף התינוק לסכנת היפגעות.

 

סוגי הפגיעות השכיחות:

נפילות –  נפילה עם הליכון גורמת לפגיעת ראש חמורה מאוד, בגלל השילוב בין משקל הילד לבין ההליכון. 75% - 96% מהפגיעות הקשות כתוצאה משימוש בהליכונים נגרמות מנפילה במדרגות. 45% מחבלות ראש, בקרב ילדים בני שנתיים, אירעו כתוצאה משילוב בין שימוש בהליכון ונפילה במדרגות. הפגיעה כתוצאה מנפילה ממדרגות בעת השימוש בהליכון חמורה יותר מנפילה ללא שימוש בהליכון, בשל מהירות הנפילה והמסה הגדולה. כמו כן, בעת הנפילה התינוק נשאר בדרך-כלל בתוך ההליכון וראשו נשאר חשוף עקב כך לפגיעה.     

כוויות, הרעלות וצביטת אצבעות – תינוקות מזדקפים בעת השימוש בהליכון ומסוגלים להגיע למקומות מסוכנים עקב היכולות המוטוריות החדשות שהוא מקנה להם, אך ללא יכולת שליטה מלאה על גופם. ההליכון מאפשר הגעה לנוזלים חמים, המונחים על השולחן או על השיש במטבח, לחומרים מסוכנים כגון חומרי ניקוי ותרופות, לחורים קטנים שם עלולות להיתפס האצבעות וכד'. הכוויות הקשורות בהליכונים בדרך-כלל חמורות יותר מכוויות  אחרות – הן עמוקות יותר ומכסות חלק גדול של הגוף, עקב הקושי של הילד להיחלץ מההליכון 'ולברוח' מהסכנה.

מרבית הפגיעות מהליכונים מתרחשות כאשר לפחות אחד ההורים נמצא בבית. רוב ההורים נמצאים באותו החדר בזמן התרחשות הפגיעה. תינוקות בהליכונים מסוגלים לנוע במהירות של כ – מטר לשנייה, לפני שהורים מסוגלים להגיב. 

 

בשל הסיכון בשימוש בהליכונים ממליץ ארגון 'בטרם' שלא להשתמש בכל סוג של הליכונים.