טיפים כיצד נחגור נכון את ילדנו ברכב

מה חשוב לבדוק לפני שרוכשים מושב בטיחות? כיצד נתאים את המושב לילדנו? איזה מושב מתאים לאיזה גיל ומתי אפשר לעבור? על כל אלה ועוד בכתבה הבאה.



מאת: מירב רוטשס קוזי, מנהלת תחום תינוקות בשילב 


טיפים כיצד נחגור נכון את ילדנו ברכב

לפני שרוכשים מושב בטיחות:

לפני בחירת מושב הבטיחות המתאים ביותר מומלץ לעיין בספר הרכב, בפרק העוסק בבטיחות הנוסעים (יש הקוראים לפרק זה "הגנה על ילדים", בספרי רכב אחרים מדובר על "מושבי בטיחות לילדים) זאת במטרה לאתר ברכב את נקודות העגינה העומדות לרשותנו בכדי לדעת איזה מושב בטיחות נוכל להתקין. 
למעשה קיימות שתי אפשרויות: עגינת מושבי הבטיחות באמצעות חגורות הבטיחות של הרכב או התקני ISOFIX- התקן המאפשר עגינה של מושבי בטיחות  שלא באמצעות חגורות הבטיחות של הרכב אלא כחיבור של בסיס לשילדת הרכב . התקנים מסוג זה נמצאים ברכבים חדשים מהשנים האחרונות.  
 

כיצד נתאים את המושב הנכון לילד:

שימוש נכון במושבי בטיחות ייעשה ע"י הקפדה על 3 שלבים:
התאמה של מושב הבטיחות למימדי גופו גילו ומשקלו של הילד, עיגון מושב הבטיחות למושב הרכב בהתאם לחוברת הוראות היצרן, חגירה נכונה של הילד בתוך מושב הבטיחות.
 

המושב המתאים לתינוק - סלקל

התאמת לגיל: מתאים לתינוק – מיום הלידה ולפחות עד גיל שנה 
המלצת בטיחות לחיים: להושיב את הילד נגד כיוון הנסיעה עד גיל שנתיים במושב בטיחות דו כיווני.  
התקנת מושב הבטיחות ברכב: יש להסיע את התינוק במושב בטיחות לתינוקות המותקן נגד כיוון הנסיעה, במושב האחורי (אסור להתקין מושב בטיחות במושב שליד הנהג אם מותקנת מולו כרית אויר פעילה). על מושב הבטיחות להיות מרותק לרכב על ידי חגורת הבטיחות שברכב, לפי הוראות יצרן מושב הבטיחות ויצרן הרכב. מושב הבטיחות מונח בזוית של 45 מעלות.
חגירת התינוק: על התינוק להיות חגור ברצועות מושב הבטיחות היוצאות מהחריץ שמאחורי לכתפי התינוק. יש להדק את הרצועות לגוף התינוק, אך לא באופן שלוחצות עליו.
 

המושב המתאים לפעוט – כסא בטיחות 

התאמת לגיל: מגיל שנה ומשקל 9 ק"ג ועד גיל 3
המלצת בטיחות לחיים: עד למשקל 18 ק"ג.
התקנת מושב הבטיחות ברכב: המקום המיטבי להושבת פעוט ברכב הוא במרכז המושב האחורי של הרכב כשפניו עם כיוון הנסיעה בתנאי שיש במושב המרכזי חגורת מותן וחגורה אלכסונית. על כסא  הבטיחות להיות מרותק לרכב על ידי חגורת הבטיחות של הרכב, לפי הוראת יצרן מושב הבטיחות ויצרן הרכב.
חגירת הפעוט: על הפעוט להיות חגור ברצועות מושב הבטיחות היוצאות מהחריץ שמאחורי לכתפי הפעוט. רצוי שהפעוט ישב בצורה זקופה במושב הבטיחות. יש לשים לב לפעוט ולהקפיד שלא ישתחרר מחגורת הבטיחות.
 

המושב המתאים לילדים – מושב מגביה (בוסטר)

התאמת לגיל: לילד ממשקל 15 ק"ג ( בסביבות גיל 4- 3 ) עד גיל 8
המלצת בטיחות לחיים: עד לגובה 145 ס"מ לפחות.
התקנת מושב הבטיחות ברכב: המקום הנכון להושבת הילד הוא מאחורה במושב האמצעי. רצוי להשתמש במושב מגביה עם משענת גב.
 
חגירת הילד: הילד חגור בחגורת הבטיחות של הרכב, באמצעות רצועת אגן – כתף (חגורת 3 נקודות). חגורת האגן תמוקם על עצמות אגן הירכיים של הילד, ולא על הבטן. חגורת הכתף תגיע מעל כתפו של הילד ותעבור במרכז בית החזה שלו, ולא מאחורי גבו או מתחת לבית שחיו.
 

בודקים את המושב ברכב:

במעמד הרכישה מומלץ להגיע עם הילד לחנות ולנסות את המושב ברכבכם. יש לבדוק האם הילד יושב בנוח ויציב במושב ברכב? האם הגובה שלו מתאים לסוג המושב? האם יש ברכב מקום למושב הבטיחות שאנו רוצים? האם חיבורי המושב מתאימים לרכבכם? במידה ויש שני כלי רכב במשפחה, האם מושב הבטיחות מתאים לשניהם?
 

דגשים חשובים לבטיחות ברכב עם ילדים:

1. יש להסיע תינוק עד גיל שנה ולפחות עד משקל 9 ק"ג במושב בטיחות, נגד כיוון הנסיעה.יש לוודא ששני התנאים מתקיימים. אין להשתמש בכסא הבטיחות במושב הקדמי במידה והרכב מצויד בכרית אוויר.
2. אל תוציאו את תינוקכם מבית היולדות לפני שתתקינו מושב  בטיחות ברכב. נסיעה עם התינוק על הידיים- עם חגורה או בלעדיה- איננה חוקית ומסוכנת ביותר.
3. יש להדק היטב (מבלי ללחוץ) את החגורות הפנימיות של מושב  הבטיחות לגוף התינוק-קדימה ולצדדים. חגורה רופפת מפחיתה בצורה משמעותית את אפקטיביות השימוש בה.
4. יש לעגן את כסא הבטיחות למושב הרכב בחוזקה כך שלא יזוז יותר מ- 2.5 ס"מ לכל צד.
5. לפני נשיאת התינוק בסל קל בטיחות יש לוודא שהידית נעולה במצב עליון.
6. מומלץ בעת רכישת סל קל לתינוק לבחור סלקל שיתאים עד למשקל 13 ק"ג. כך תוכלו לחסוך את שלב הביניים שבו עשוי התינוק לגדול מעבר למידות הסל קל, אך עדיין לא הגיע לגיל המתיר ישיבה עם כיוון הנסיעה.
7. חפצים המונחים על לוח המחוונים או על המדף האחורי עלולים לפגוע בילד בעת עצירת פתאום או תאונה. מסיבה זו חשוב להימנע משימוש בצעצועים קשים ברכב.
8. ברוב כלי הרכב הדלתות מצוידות במנעולים להגנה על ילדים מפני פתיחה אקראית של הדלת-השתמשו בהם.