לקראת חג הפסח

לקראת חג הפסח נרשמה עליה באחוז הפניות למיון עקב הרעלות מחומרי ניקוי בהשוואה לשאר ימות השנה (פי 2.2 ביחס לשאר ימות השנה); ב – 70% ממקרי החשיפה לחומרי ניקוי נמצא שהחומרים אוחסנו במכלים פתוחים; הסיכון שבחשיפה לחומרים הללו משתנה על-פי מידת הרעילות של המוצר, אופן אריזתו והנגישות אליו; 'בטרם' – המרכז הלאומי לבטיחות ולבריאות ילדים, ממליץ לאמץ מספר כללי בטיחות לקראת החג.


לקראת חג הפסח


 לקראת חג הפסח נרשמה עליה באחוז הפניות למיון עקב הרעלות מחומרי ניקוי בהשוואה לשאר ימות השנה (פי 2.2 ביחס לשאר ימות השנה); ב – 70% ממקרי החשיפה לחומרי ניקוי נמצא שהחומרים אוחסנו במכלים פתוחים; הסיכון שבחשיפה לחומרים הללו משתנה על-פי מידת הרעילות של המוצר, אופן אריזתו והנגישות אליו; 'בטרם' – המרכז הלאומי לבטיחות ולבריאות ילדים, ממליץ לאמץ מספר כללי בטיחות לקראת החג. *************************************************************************************

מדי שנה, לקראת חג הפסח,
פוקדים ילדים רבים את חדרי המיון בבתי החולים
עקב היפגעות בתאונות.
חג הפסח טומן בחובו סכנות רבות, כגון: כוויות והרעלות.
הנתונים מצביעים על עליה בשיעור של 13% בפניות
למיון בחודש אפריל עקב פגיעות בלתי מכוונות (תאונות),
בהשוואה לשאר חודשי השנה. בסקר היפגעות בקרב ילדים ונוער
(0-18 שנים) שבדק פניות למיון במרכז רפואי לילדים
במרכז הארץ נמצא, כי נרשמה עליה באחוז הכוויות בתקופת הפסח: פי 1.9 ביחס לשאר ימות השנה. כמו כן, נרשמה עלייה באחוז ההרעלות מחומרי ניקוי (פי 2.2 ביחס לשאר השנה).
מסקר נוסף שנערך בשנים האחרונות שהתייחס לתקופה של ששה שבועות לפני חג הפסח וששה שבועות שלאחר החג עולה, כי בשבועיים שלפני חג הפסח חלה עליה בשיעור של 38% בממוצע השבועי בחשיפה לרעלים בהשוואה לעשרת השבועות האחרים. עוד מראים הנתונים, כי חל גידול בחשיפה לחומרי ניקוי בשבועיים שלפני חג הפסח, פי 4 בהשוואה לששת השבועות שלאחר החג.
המחקר בדק אוכלוסיה חילונית, דתית וחרדית. במקרים בהם נצפתה חשיפה לחומרי ניקוי נמצא, כי ב – 70% מהמקרים חומרי הניקוי אוחסנו במכלים פתוחים.
צורות ההרעלה הנפוצות בקרב ילדים הן בעיקר בבליעת תרופות, בליעה ושאיפה של חומרי ניקוי והדברה. הסיכון שבחשיפה לחומרים הללו משתנה על-פי מידת הרעילות של המוצר, אופן אריזתו והנגישות אליו.
מסקר טלפוני שנערך במהלך ינואר 2004 באמצעות ליטל שמר חיים – מחקר יישומי, וכלל מדגם מייצג של 661 הורים לילדים עד גיל 15, עולה כי כשליש מההורים עדיין מאחסנים חומרי ניקוי במקומות הנגישים לילדים, כמו ארון נמוך לא נעול, או מדף (25%) מחסן או מרפסת שירות (%5) או במקומות אחרים הנגישים לילדים (7%).
כן מגלה הסקר, כי כ – 40% מהחילונים לא מאחסנים חומרי ניקוי במקום בטיחותי לעומת 22% מהחרדים. עוד מצביעים הנתונים כי ככל שגיל המרואיין עולה, כך אין הוא מאחסן את חומרי הניקוי במקום בטיחותי: 51% מהמרואיינים בגילאי 50 – 59 אינם מאחסנים את חומרי הניקוי במקום בטיחותי לעומת 30% מהמרואיינים בקבוצת הגיל 23 – 29. (למרות שגם בשכבת הגיל 50 - 59 יש גם ילדים קטנים)
הימצאותם הגדלה והולכת של מסירי שומנים קרים, המכילים סודה קאוסטית, בשווקים, גורמת לעלייה בהיפגעות ילדים מהרעלות וכוויות קשות. יחד עם זאת מודעות הציבור לסכנה בשימוש בחומרים אלה נמוכה ביותר. ממצאי הסקר מגלים, כי 78% מהציבור אינם מודעים לסכנה שבבליעת מסיר שומנים קר, ובפרט אינם מודעים לכך שבליעת מסיר שומנים קר מסוכנת יותר מבליעת אקונומיקה.
מטרת הסקר הייתה לבחון את מודעות הציבור לסכנה שבמגע ובבליעה של חומרים להסרת שומנים קרים וכן את מקום האחסון של חומרי ניקוי בבית.
ממצאי הסקר יהוו בסיס לפעילות הסברה של ארגון 'בטרם' בנושא מניעת הרעלות.

ממצאים נוספים העולים מן הסקר: 56% מהציבור אינם מודעים לסכנה של חומרי הניקוי להסרת שומנים קרים במגע עם העור.
באשר לסכנה בבליעת חומרים מסוכנים עולה, כי החרדים מודעים יותר לסכנה שבבליעת מסירי שומנים קרים בהשוואה לחילונים (31% ו – 19% בהתאמה); כן מודעים החרדים יותר מהחילוניים לסכנה שבמגע עם מסירי שומנים קרים (57% ו – 38% בהתאמה).
ד"ר מיכל חמו-לוטם, מנכ"ל ארגון 'בטרם' לבטיחות ילדים וד"ר ידידיה בנטור, מנהל המכון הארצי למידע בהרעלות מציינים כי הרעלה היא הגורם השישי לתמותת ילדים בני 0 – 14 בגין פגיעה לא מכוונת (תאונה).
מבין הילדים שנפגעים מהרעלה קבוצת הסיכון המובילה היא ילדים מתחת לגיל 6. רוב הפגיעות מסוג זה מתרחשות בבית, דרך בליעה של כימיקלים ותרופות, מתוך סקרנות, אי הבנה וחוסר ידיעה. הילדים הקטנים חשופים יותר לסכנה זו עקב החסינות הפחותה של גופם מפני רעלים מחד, ובשל סקרנותם הטבעית המתבטאת בנטייה להכניס כל דבר לפה, מאידך. בנוסף לכך, ילדים בגיל גן עדיין לא מיומנים בקריאה, ולכן, גם אם יש תווית אזהרה אין בכך בכדי למנוע היפגעותם. רוב הילדים שמתים בעולם עקב הרעלות הם ילדים קטנים שלא מסוגלים להבדיל בין מוצרי מזון ורעל.

על מנת לעבור את החג בשלום כדאי לאמץ מספר כללי בטיחות, הנכונים גם לשאר ימות השנה: בעת ניקיון הבית:

  • חומרי ניקוי יש למקם הרחק מטווח השגתם של ילדים - במקום גבוה או נעול. מיד בתום השימוש, יש להקפיד להחזירם למקומם, זאת כדי למנוע בליעה או שאיפה של חומרים רעילים וכוויות.
  • אין לערבב חומרי ניקוי ומלבינים, תערובות כאלו עלולות להיות מסוכנות ביותר במקרה של בליעה.
  • אין לאחסן חומרי ניקוי בבקבוקי שתייה, גם אם מצוין על בקבוקי השתייה "חומר רעיל" - פעוטות אינם יודעים לקרוא.
  • מומלץ לקנות חומרי ניקוי באריזות קשות פתיחה לילדים.
  • מומלץ לקנות חומרי ניקוי אשר ריכוז החומר הפעיל בהם נמוך.
  • קריאה קפדנית של הוראות השימוש במוצר, לפני השימוש בו, והקפדה בביצוע ההוראות עשויות להועיל למבוגרים ולילדים כאחד.
בבליעה של חומרים המכילים חומצה (כגון מנקי אסלות), או בסיס (כגון מנקי תנורים), יש לתת לפעוט חצי כוס מים או חלב. אין לגרום לילד להקיא. בכל בליעה ובחשד לבליעה פנו למרכז ההרעלות בטלפון 8541900 - 04.
  • אין להשאיר דליים וגיגיות מלאים במים ללא השגחה. תינוק יכול לטבוע בס"מ ספורים של מים.
  • אין להשאיר סולם פתוח ללא השגחה. ילדים קטנים עלולים לטפס עליו ולהיפגע.
מטבח: הגעלת כלים נעשית בחום של 100 מעלות צלזיוס, כוויות קשות מדרגה שניה ושלישית עלולות להיגרם לילדים קטנים תוך פחות מחמש שניות ממגע עם נוזל בחום זה! הרחיקו את ילדכם ממקום ביצוע הגעלת הכלים! דאגו תמיד לרוקן את המים מהמכלים לאחר השימוש.

יצוין כי בימים הקרובים יחולקו בטיפות החלב עלוני הסברה למניעת הרעלות. העלון כולל רשימה של תכשירי ניקוי וחומרים רעילים, דברי הסבר ונתונים על היפגעות מהרעלות וכן המלצות למניעת הרעלות. העלון יוצא לאור על-ידי ארגון 'בטרם' בשיתוף המכון הארצי למידע בהרעלות, משרד הבריאות והחברה הישראלית לטוקסיקולוגיה.