מניעת כוויות מנוזלים חמים בקרב ילדים

כוויות קשות מדרגה שתיים - שלוש ייגרמו לילדים קטנים, תוך חמש שניות ממגע עם נוזל בחום של 60 מעלות צלסיוס; טמפרטורת המים החמים במערכת המים הבייתית עלולה להגיע גם ל - 80 מעלות ויותר; בימים אלה מובא לניסוח סופי התקן אשר יגביל,  בהמלצת ארגון 'בטרם', את טמפרטורת מי הברז ל - 55 מעלות צלסיוס

מניעת כוויות מנוזלים חמים בקרב ילדים כוויות קשות מדרגה שתיים - שלוש ייגרמו לילדים קטנים, תוך חמש שניות ממגע עם נוזל בחום של 60 מעלות צלסיוס; טמפרטורת המים החמים במערכת המים הבייתית עלולה להגיע גם ל - 80 מעלות ויותר; בימים אלה מובא לניסוח סופי התקן אשר יגביל, בהמלצת ארגון 'בטרם', את טמפרטורת מי הברז ל - 55 מעלות צלסיוס

מדי שנה נפגעים בישראל כ- 900 ילדים ותינוקות עד גיל 5 מכוויות ונזקקים לאשפוז.
משך האשפוז הממוצע של ילדים שנפגעו מכוויות הינו ארוך ביחס לשאר הפציעות (10.6 ימים בממוצע לעומת 5.8 ימים בשאר פגיעות הטראומה). גם השהייה בטיפול נמרץ ארוכה יותר.
השפעת גובה טמפרטורת המים על משך זמן החשיפה הגורם לכוויה חמורה
למרות שכוויות ממי ברז או אמבט חמים הינן שכיחות, אנשים רבים אינם מודעים למשך הזמן הקצר העובר בין חשיפה למי ברז או אמבט חמים לבין היווצרות כוויה חמורה.

אצל אדם מבוגר, מים בטמפרטורה של 60 מעלות צלזיוס גורמים לכוויה בדרגה 3 בעור תוך 5-1 שניות.
בטמפרטורה של 60 מעלות צלזיוס, עורו של ילד ייכווה בפחות משנייה אחת, משך זמן כה קצר השולל כל אפשרות להימלט מכוויה חמורה.
להורדת הטמפרטורה בכ- 10 מעלות בלבד, יכולה להיות השפעה משמעותית על הורדת ההיפגעות מכוויות. הורדת טמפרטורת המים מ-60 מעלות ל-49 מעלות תעלה את משך הזמן הגורם ליצירת כוויה חמורה משנייה אחת לעשר דקות.

תקינה בנושא שסתום ערבוב להגבלת הטמפרטורה בצנרת הספקת המים החמים.
ניתן למנוע כוויות על-ידי התקנת שסתום ערבוב המגביל את הטמפרטורה של המים בצנרת הספקת המים החמים. אחסון המים במיכל האחסון (דוד) הוא בטמפרטורה גבוהה, השסתום המותקן לאחר יציאת הצינורות ממיכל האחסון, מערבב את המים החמים והקרים ומביא לכך שהמים היוצאים מהברזים יהיו בטמפרטורה נמוכה מטמפרטורת המים במיכל האחסון.

ועדת תקינה של מכון התקנים הישראלי נמצאת בעיצומו של ניסוח תקן מספר 5463 : שסתום ערבוב להגבלת הטמפרטורה בצנרת הספקת המים החמים, בימים אלו מובא התקן לאישור סופי, על-פיו תוגבל הטמפרטורה ל - 55 מעלות צלסיוס. תקן זה מבוסס על אימוץ התקן האוסטרלי as 4032.2-2002 : הספקת מים - שסתומים לשליטה בהספקת טמפרטורת המים החמים. חלק 2 של התקן עוסק בשסתומי טמפרטורה.

בתקן המקורי האוסטרלי הטמפרטורה המקסימלית המותרת היא 50 מעלות צלזיוס. התקן מציין כי הגבלת הטמפרטורה ל-50 מעלות היא הדרישה העיקרית של התקן - וכי המטרה היא למנוע כוויות. בתקן אף מופיעים הנימוקים המדעיים לפיהם יש להגביל את הטמפרטורה עד ל- 50 מעלות.

הידעת?

‎כוס תה חם - 80 מעלות צלסיוס
‎כוס קפה עם מעט חלב - 70 מעלות צלסיוס
כוויות קשות מדרגה שתיים - שלוש ייגרמו לילדים קטנים, תוך חמש שניות ממגע עם נוזל בחום של 60 מעלות צלסיוס. זאת לעומת פרק זמן של חמש דקות ממגע עם מים בחום של 50 מעלות צלסיוס.

המלצות בטיחות נוספות:
‎אין להניח משקאות ומאכלים חמים בקצה השולחן או על מפה. הפעוט עלול למשכם ולהיכוות קשות.
‎אין להחזיק תינוק על הידיים כאשר אוכלים או שותים משקה או מאכל חם. התינוק עלול להזיז את גפיו ולשפוך על עצמו את המשקה או המאכל ולהיכוות.
‎יש לקצר את חוט הקומקום החשמלי באמצעות גומייה ולהרחיקו מקצה השיש.