הפרשות של תינוקות וילדים - כלי אבחוני

הורים חדשים מגיבים בהתרגשות ואולי בשמחה כשהתינוק משתין ישר לפרצופם בעת החלפת חיתול. למזלכם, השתן הוא סטרילי ואינו מזיק. למעשה, כל ההפרשות של התינוק (הקאה, צואה, נזלת וכדומה) אינן מזיקות ונותנות לנו מידע אבחוני. מעקב אחר ההפרשות של הילד מסייע לאבחן בעיות בריאות.



מאת: לוטי זילברמן

 


הפרשות של תינוקות וילדים - כלי אבחוני

ד"ר רוד מוזס, מנהל קליניקה אוניברסיטאית בדרום קרוליינה, נותן המלצות על בסיס הידע והניסיון שצבר במשך 35 שנות עבודה בקליניקה. ההמלצות התפרסמו ב 21/09/2010 באתר הרפואי לרפואת משפחה.

הורים חדשים מגיבים בהתרגשות ואולי בשמחה כשהתינוק משתין ישר לפרצופם בעת החלפת חיתול. למזלכם, השתן הוא סטרילי ואינו מזיק. למעשה, כל ההפרשות של התינוק (הקאה, צואה, נזלת וכדומה) אינן מזיקות ונותנות לנו מידע אבחוני. מעקב אחר ההפרשות של הילד מסייע לאבחן בעיות בריאות.

 

מה הן ההפרשות שכדאי לשים לב אליהן?

1. שתן - שינוי בצבע, ריח וצפיפות יכול לספק ידע על מצב הגוף (וזה תקף גם למבוגרים). שינוי עשוי להצביע על בעיות בהרגלי השתייה, האכילה, או בעיות בריאותיות אחרות. כבר לפני מאות שנים בדיקת שתן היתה כלי חשוב בידי הרופאים לאבחון מצב בריאותו של המטופל. זאת מכיוון שרוב החומרים הנמצאים בגוף, כולל חיידקים ועודפי חלבונים וסוכר, מגיעים בדרך כלל לשתן.

השתן הוא חלק חשוב בגוף בתהליך חילוף החומרים בגוף - תפקידו לסלק עודפי מים ופסולת הנמסה במים, שהכליות מסננות מהדם. אנטוני סמיטס, פרופסור לרפואה באוניברסיטת ניו מקסיקו ומנהל המחלקה אורולוגית, מסביר שלשתן חשיבות עליונה בסילוק הרעלים, שאילולא כן הם מתרכזים בגוף וגורמים לבעיות בריאות קשות.

שינוי צבע השתן עשוי להיגרם ממזון, אולם גם עלול להיות סימן לזיהום או מחלה אחרת. הצבע האופייני לשתן מקורו בפיגמנט הנקרא יורוכרום ( urochrome). הצבע נע בין צהוב בהיר לכהה, כתלות במידת השתייה. ישנם מזונות (דוגמת סלק אדום) היכולים ליצור שינויים בצבע כמו גם תרופות מסוימות. אלו שינויים לא מזיקים. לעיתים, עכירות של השתן מצביעה על זיהומים - צבע אדום יכול להיות מדם או מחלה תורשתית בשם פורפיריה. במקרים אלו צריכים לפנות לרופא.

2. שעווה באוזניים – השעווה חיונית לשמירה על האוזניים ולא צריכים לגעת בה. השעווה באוזניים היא חומר טבעי, נוגד חיידקים, השומר על התעלה העדינה של האוזן. צבעה נע בין לבן, צהוב, כתום ועד שחור. רבים חושבים שהשעווה מעידה על חוסר ניקיון ומנסים להרחיק אותה. ד"ר מוזר ממליץ להרחיק  את מקלות הצמר-גפן מהאוזניים.

3. נזלת - גם היא חיונית! זה מוסיף לחות לאוויר שנושמים ומסנן אבק וחיידקים שיכולים להציף את הגוף דרך דרכי הנשימה. כל זמן שהנזלת צלולה או לבנה, למרות חוסר הנעימות, אין צורך לטפל. כאשר הנזלת מקבלת גוון ירוק, צהוב או חום, רצוי לפנות לרופא. רבים חושבים שצבע ירוק מעיד על זיהום נגיפי ויש צורך בטיפול עם אנטיביוטיקה. לפי ד"ר מוזר זה פשוט לא נכון. נזלת ירוקה עלולה להכיל נגיפים, אבל ברוב המקרים זה רק סימן שהנזלת שהתה זמן רב באף (למשל כתוצאה מאף סתום). אם הצבע נשאר יותר משבוע, ומלווה בחום, ו/או כאבי סינוס, יש צורך בטיפול רפואי.

4. צואה - לא נעימה, ריחנית, אבל כולם עושים את זה. הורים חדשים נוטים לעקוב אחר הצבע, הסמיכות ועוד... והופכים ל"מומחים לצואה". התיאורים השונים כוללים "צבע חרדל", "מחזיר אור-ירוק" או "צבע שוקולד עם גוונים של כחול". החלפת החיתול מוסיפה לפעמים דאגות כאשר מוצאים עקבות של דם שמקורם בעצירות או שלשולים. צבע שחור עשוי להיגרם מתוסף ברזל, אכילת תרד או לעיתים מתרופות שונות.

 

לסיכום, חשוב לעקוב אחר ההפרשות של התינוקות, ובכל מצב של שינוי מתמשך שמקורו אינו ברור, מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל.