הורות X 2: להיות הורים לתאומים

בצד השמחה וההתרגשות, חשים בדרך כלל הורים לתאומים גם מעמסה פיזית ומעמסה רגשית כפולה. האם הכל כפול?



מאת: ד"ר חנה גילאי גינור, מרכז הורותא לטיפול בבעיות רגשיות סביב הריון, פריון והורות.


הורות X 2: להיות הורים לתאומים

עומס רגשי כפול

הולדתו של כל תינוק מלווה בשמחה ובהתרגשות בצד עבודה רבה והשקעה רגשית אינטנסיבית. בדרך כלל אנו מתייחסים בעיקר לעבודה הפיזית הממשית של הטיפול בתינוק האכלתו, רחיצתו, נשיאתו על הידיים, וכמעט מתעלמים מההשקעה הרגשית העצומה הכרוכה בגידולו. התעלמות זו נובעת מהציפייה החברתית הבלתי מציאותית והמכשילה, שאחרי הלידה, האם והאב יהפכו בבת אחת להורים מעניקים ומאושרים. תרבותנו מעדיפה לראות רק את הברכה שבהולדת התינוק.

במציאות הדברים שונים לחלוטין: ההסתגלות אל התינוק ואל החיים איתו היא תהליך רגשי מורכב ולא פשוט עבור שני ההורים. כאשר נולדים שני תינוקות, המעמסה הפיזית כפולה אך המעמסה הרגשית כפולה ומכופלת.

גם החרדות הכרוכות בטיפול בשני תינוקות כפולות האם נצליח לדאוג לצרכים של שני תינוקות רכים, האם נדע להאכיל אותם, להרגיע אותם, לתת להם חום ואהבה, לשמור על בריאותם? ואם שניהם זקוקים לנו באותו רגע במי נטפל? החרדות, הספקות ואי הביטחון הקיימים תמיד אחרי הולדת תינוק, מוחרפים עם הולדת שני תינוקות.

מעבר לכל החרדות והחששות האלו, מקננת באם דאגה שמא היא לא תצליח לבנות קשר רגשי עמוק ומיוחד עם כל אחד מהתינוקות, או במילים אחרות איך היא תוכל להתאהב בשני תינוקות. דאגה דומה קיימת גם אצל האב. חרדה זו מהווה את עיקר המעמסה הרגשית בשנה הראשונה, והאם משקיעה מאמצים רבים (לפעמים רבים מדי) כדי ליצור את הקשרים המיוחדים עם כל אחד מהתינוקות. כאשר המעמסה הרגשית כבדה במיוחד, היא גובה את מחירה גם מהמערכת הזוגית, לעיתים בגלל מצב אובייקטיבי (למשל בעיית אכילה, בעיית בריאות, בעיית שינה של אחד התינוקות או שניהם) ולעיתים בגלל חולשתה של המערכת הזוגית.

בדרך כלל המעמסה הפיזית והמעמסה הרגשית משתנות במהלך השנים, והקושי של החודשים הראשונים מתקהה. יחד עם זאת, בין גיל שנה לגיל ארבע, כשהילדים מפתחים את העצמיות ומבטאים את האינדיבידואליות שלהם עומדים ההורים מול מעמסה רגשית חדשה, שכן עליהם להציב גבולות חינוכיים לשני קטנים (או יותר), תוך התחשבות זהירה ועדינה בזהות המתפתחת והשברירית שלהם. גם בשנים הבאות עומדים ההורים מול אתגרים רגשיים רבים, אך בדרך כלל עוצמתם נחלשת.

התפתחות התאומים ותפקודם

הורי תאומים מוטרדים לא פעם מהשפעת התאומות על האישיות ועל התפתחות הילדים. האם תאומים מתפתחים בצורה שונה מילדים שאינם תאומים?

אצל תאומים יש כמה תחומי התפתחות רגישים בהשוואה לילדים רגילים. הדבר נובע, הן מעובדת התאומות ודפוס היחסים שנרקם במשפחה והן מגורמים ביולוגיים (משקל לידה, סיבוכים בהריון וכו'). כלומר, לעובדה שהילדים תאומים יש השלכות לגבי התפתחות אישיותם ולגבי קצב התפתחותם, ולכן על הורים לתאומים לשאול את עצמם: האם אנו מסייעים לילדים לחיות כבני אדם נפרדים, האם אנו עוזרים להם ליצור קשר יפה ביניהם, האם הילדים סובלים מבעיות התנהגות ומשמעת (בעיות אכילה, בעיות שינה, תוקפנות), האם לילדים קשה להקשיב ולהתרכז, האם כל אחד מהילדים רוכש את השפה והדיבור כמצופה בגילו?

אם כהורים לתאומים אתם מתמודדים עם תסכול, חששות או בעיות זוגיות שמתעוררות סביב גידול התאומים, פנו לייעוץ פסיכולוגי לקבלת עזרה וכלים להתמודדות.