האפרוחים עוזבים את הקן...לכמה שעות

בימים הקרובים אלפי תינוקות ופעוטות יצאו מבית הוריהם למסגרת טיפולית אחרת – משפחתון, מעון, גן או פעוטון, והחששות כבדים.  איך הוא יסתדר עם  ילדים נוספים?  איך תתייחס אליו המטפלת, האם תיתן לו יחס אישי? האם תטפל בו מספיק טוב?  תגיב אליו כשהוא בוכה? איך אני יכול/ה לדעת מה באמת קורה שם?  וכו'".



האפרוחים עוזבים את הקן...לכמה שעות

יעל כץ, פסיכולוגית ויועצת לרשת שילב: "המונח "חזרה לביה"ס" מתאים לילדים גדולים, אך לא לאלפי תינוקות ופעוטות, שבימים הקרובים תהיה זו הפעם הראשונה שהם יוצאים מבית הוריהם למסגרת טיפולית אחרת – משפחתון, מעון, גן או פעוטון. והחששות כבדים.  איך הוא יסתדר עם  ילדים נוספים?  איך תתייחס אליו המטפלת, האם תיתן לו יחס אישי? האם תטפל בו מספיק טוב?  תגיב אליו כשהוא בוכה? איך אני יכול/ה לדעת מה באמת קורה שם?  וכו'".

 

הורים, התכוננו מראש

אם אינכם שלמים עם הצעד – כדאי שקודם כל תתייחסו לאמביוולנטיות שלכם. דברו עם חברים בעלי ניסיון, אנשי מקצוע אם  צריך או כל גורם שיוכל להקל עליכם. האמביוולנטיות שלכם עשויה לעבור לילד, ולהקשות עליו  את ההסתגלות. אם זה יקל, המחקרים מראים שעצם היציאה מהבית לעבודה אינה  פוגעת בילד. מה שיכול לפגוע הוא המסרים שאתם מעבירים לילד בצורה גלויה או סמויה. 

 

הכינו את התינוק

אם אפשר – קחו אותו לבקר במקום מספר פעמים לפני הכניסה הרשמית. לילד גדול יותר, השתדלו לנסוע מהבית למקום באותה דרך, ולהפנות את תשומת לבו לסימני דרך בולטים. כך, הדרך ו/או המקום יהיו פחות זרים עבורו ביום הכניסה הרשמי.

 

הדריכו את המטפלת לגביו

ספרו לה מה הוא אוהב, מה לא אוהב, מה מפחיד אותו.  מה מרגיע אותו. לפחות בימים הראשונים – השאירו אתו את הצעצוע האהוב שלו, זה שהוא קשור אליו במיוחד (אם יש כזה). הצעצוע יעזור לו להתרגל למקום החדש. אם הילד קשור במיוחד לצעצוע כלשהו, והמטפלת תבקש לא להשאיר צעצוע עם הילד, נסו להתעקש ולהשאיר אותו לפחות בימים הראשונים, ולפחות בתיק, למקרה הצורך.

 

פרידה הדרגתית

חשוב לאפשר התרגלות הדרגתית למקום. בימים הראשונים לקחת אותו רק לחלק מהיום, להיות יחד אתו ולאט לאט להפחית את השעות. בררו מהו "נוהל ההתרגלות" של המקום. אל תוותרו על פרידה הדרגתית, גם אם המטפלת תטען שאין צורך בכך. הודיעו לו כשאתם הולכים ומתי  תחזרו. טון הדיבור מעביר לו מסר, גם אם הוא אינו מבין את הנאמר.

 

סימכו על עצמכם

והחשוב ביותר-  בוודאי החלטתם על המקום לאחר שבדקתם היטב. אם כך,  סמכו על עצמכם, סמכו על ילדכם, ותנו צ'אנס למקום. תנו לו הזדמנות להתרגל. אל תדאגו, אם לא יהיה לו טוב – הוא יגיד לכם, במילים או בהתנהגות. במקרה הגרוע ביותר, אם הוא לא יסתגל תוך חודש – הרי תוכלו לשנות מקום. זה קורה וזה לא נורא.

קחו בחשבון שכל ילד מגיב אחרת לפרידות או לשינויים. יש ילדים שמגיבים בקלות לשינויים, מסתגלים במהירות ומרגישים נוח בכל מקום, ויש ילדים שמגיבים קשה יותר למעברים ולשינויים.  ותהליך ההסתגלות שלהם יהיה ארוך יותר.