חמש עובדות חשובות על הנקה

מאז ומעולם תינוקות יונקים משד אימם, לשם כך אין כל צורך במחקרים מדעיים המאששים שהנקה היא הדרך הטבעית ביותר להזין את הרך הנולד. יחד עם זאת רבים אינם מכירים בתמורות ובהשפעת ההנקה על בריאות התינוק לאורך זמן. עבורכן האימהות, ליקטנו חמש עובדות חשובות שייסעו לחשוב מחדש על הנקה. 



חמש עובדות חשובות על הנקה

1. הנקה היא הדרך הטבעית להזין את התינוק 

חלב האם נוצר בדיוק לפי צרכיו של התינוק, ובשלבי חייו הראשונים הוא מופיע כקולסטרום. הקולסטרום הוא נוזל סמיך מאוד, שמותאם בדיוק לגודל הקיבה של התינוק. בהמשך הקולסטרום הוא נוזל צהבהב שלאחר מספר ימים משתנה לחלב הלבן השומני שנועד לסייע בהתפתחות המוח. רכיבי התזונה בחלב האם משתנים לאורך היום, ומותאמים לצרכיו של התינוק.
 

2. הנקה היא מתנת חיים

במחקר שנערך בארצות הברית, נמצא כי הנקה למשך פרק זמן של חצי שנה, וגמילה לאחר גיל שנה  מפחיתה את הסיכון לתסמונת המוות בעריסה. 
 

3. הנקה היא המעבר הטבעי לעולם 

ברחמך, תינוקך חווה את העולם דרכך, הוא נחשף לטעמים הראשונים דרך מי השפיר, לומד להכיר את מגע ידך וניחוח גופך ומרגיש שמור ומוגן. כעת משיצא אל האוויר העולם, התנאים האופטימליים שחווה השתנו, הוא חשוף לקור ולחום, מפשיטים אותו ומלבישים אותו חזרה והוא עלול לחוות אי נוחות. תוכלי לשמר עבור תינוקך את אותה תחושת הגנה שחווה ברחמך, על ידי מגע עור לעור. מגע העור מסייע בוויסות הנשימה, לחץ הדם וקצב פעימות הלב של התינוק. עורך החם מווסת את חום גופו, ואף תורם להתפתחות מוחו. כשעורך נוגע בעורו של התינוק, מוחך מפריש את הורמוני אהבה: דופמין, סרטונין ואוקסיטוצין שתורמים לתחושה של רוגע, שלווה וניחוחות. 
 

4. הנקה עוזרת לך להבין טוב יותר את תינוקך

שגרת יומך בשבועות הראשונים כאם צעירה מאופיינת באי סדר. הימים הופכים ללילות, את לומדת להתרגל למציאות החדשה שבה את הופכת מאישה עצמאית, לאישה המשקיעה את רוב זמנה ומאמציה בטיפול בתינוקה. ילודים אינם נולדים עם ספר חוקים או שעון המורה להם מתי לאכול וכמה. האכלה כל שלוש שעות מתאימה כאשר נעזרים בתרכובת מזון לתינוקות כגון "נוטרילון", והיא מבוססת על חלוקה של שמונה ארוחות על פני יממה אחת. תינוקות אשר ניזונים מהנקה מלאה, יונקים על פי דרישה. איך בכל זאת תוכלי לזהות שתינוקך רעב? 
 
כך תוכלי לזהות רעב אצל תינוקך: 
  1. הכנסת היד לפה - ישנם תינוקות אשר יחלו למצוץ את אצבעותיהם ואף את פרק היד כולה.
  2. תנועות של מציצה וחיפוש השד או הבקבוק. 
  3. הנעת הראש בחוסר נוחות.
  4. היעדר נינוחות ושיתוף פעולה בעת פעילות משותפת או משחק.
  5. בכי- זהו הסימן האחרון ובדרך כלל ילווה בתנועות גוף כמו בעיטות ותזוזה המעידה על אי נוחות. 
כמו כן, חשוב שתדעי כי עוד ברחמך התינוק מתרגל את רפלקס המציצה, תחילה על ידי בליעת מי שפיר, ולאחר מכן כשהוא יוצא אל אוויר העולם ומתחיל לינוק משדייך. פעמים רבות לאחר הארוחה, התינוק ימשיך לדרוש את קרבת השד ואף ינסה להתחבר אליו, אך לא מסיבות של רעב אלא בשל אותו רפלקס מציצה. 

 

מתי לתת מוצץ?

יועצות הנקה ממליצות להימנע עד כמה שניתן בשבועות חייו הראשונים של התינוק, יחד עם זאת כאשר לא ניתן להציע הנקה ברגע נתון, או כאשר התינוק שרוי באי שקט, מומלץ לתת לו מוצץ. המוצץ מסייע לתינוק להירגע, ומקל עליו גם בעת פעולות רפואיות שבהן הוא אינו נמצא על אימו ויכול במקביל לינוק, וגם בזמן נסיעות. כמו כן, אם את מייצרת כמות גדולה של חלב, תוכלי לתת לתינוקך בסיום ההנקה מוצץ, שיספק את צורכו במציצה, וכך תוכלי להימנע מהסיכון להאכלת יתר. 
 

5. תנוחת ההנקה הנכונה היא התנוחה הנוחה לך

תארי לעצמך מצב אידיאלי שבו תינוקך נהנה ממזון טרי בטמפרטורה הנכונה, הזמין לו תמיד בכמות הדרושה לו בכל רגע נתון. זהו כוחה של ההנקה, ועם הזמן תוכלי לבצע אותה בכל תנוחה שתבחרי: בשכיבה, בישיבה, בעמידה, תוך כדי הליכה ואפילו במנשא. יחד עם זאת, בשלבי חייו הראשונים תוכלי להפיק הנאה ונוחות רבה מתנוחת המעבר שבה התינוק שוכן בחיקך, ואילו זרועותיך מאגפות אותו ותומכות בו. בלילה כאשר את עייפה, תוכלי להיעזר בתנוחת הנקת צד, כאשר תינוקך שוכב במקביל אליך ואילו את מצמידה אותו אל גופך, ומסייעת לו להתחבר אל השד. תנוחה נוספת המתאימה לשלבים הראשונים של ההנקה, ומסייעת לך לתרגל את מיומנות ההנקה היא תנוחת כדור בייסבול, שבה תינוקך מונח על זרועך ובידך השנייה את תומכת בראשו. אם ההנקה אינה מתאימה מטעמים הקשורים לסדרי עדיפויות, לוחות זמנים או קשיים גופניים תוכלי לשאוב חלב במשאבה ידנית או חשמלית או לשלב תרכובת מזון לתינוקות "נוטרילון". 
לסיכום, אין זה פלא שארגוני הבריאות בעולם ממליצים לבסס את הזנת התינוק בששת החודשים הראשונים לחייו באמצעות הנקה, יחד עם זאת כאשר ההנקה אינה מתאימה בשל אורך החיים או בשל קשיים שהתגלו, תמיד ניתן לשלב תרכובת מזון לתינוקות "נוטרילון" שתוכל לספק את הרכיבים התזונתיים הדרושים להתפתחותו התקינה. 
 
תוכן שיווקי בשיתוף נוטרילון