השנה הראשונה

השנה הראשונה
מאת: נואית עמרי - מדריכת סדנת התפתחות שמחה לתינוקות. מאבחנת ומטפלת בשיטת ורדי 
תינוק חדש בא לעולם! מרגע הלידה עליו ללמוד, להכיר ולהסתגל לעולם החדש אליו הגיע. הכל כל- כך שונה מהעולם של הרחם. פתאום יש צורך לנשום לבד, לאכול באופן עצמאי ולהתמודד עם ריחות, קולות, מראות, טעמים ומגעים כל כך שונים ומגוונים.


השנה הראשונה

מאת: נואית עמרי -מדריכת סדנתהתפתחות שמחה לתינוקות. מאבחנת ומטפלת בשיטת ורדי 

תינוק חדש בא לעולם! מרגע הלידה עליו ללמוד, להכיר ולהסתגל לעולם
החדש אליו הגיע. הכל כל- כך שונה מהעולם של הרחם. פתאום יש צורך לנשום לבד,לאכול באופן עצמאי ולהתמודד עם ריחות, קולות, מראות, טעמים ומגעים כל כך שוניםומגוונים. ואיזו הפתעה- יש גרביטציה, איזה כוח מוזר שמושך כלפי מטה…

מרגע
הלידה הכל משתנה עבור התינוק והוא לא מפסיק להתפתח וללמוד.
השנה הראשונה היא שנה
מאוד מיוחדת וחשובה עבור כל אחד. זו השנה שבה מקום של תלות הופך לעצמאות. ממצביחסית סטאטי וחסר אונים למצב של הרבה תנועה, דינאמי ומאוד פעיל.
אבל כל זה לא
קורה בבת- אחת.
ישנם הרבה שלבים בדרך. כל שלב שעובר התינוק מכין אותו אל השלב
הבא, המורכב יותר. וכך, כמו יסודות של בניין, השלבים המאוחרים נבנים על היסודות שלהשלבים המוקדמים. בשלב הראשון חשוב שתינוק ירגיש נוח לשכב על הגב ולשכב עלהבטן.
בהמשך כשהתינוק שוכב על הבטן הוא מתחיל להרים את ראשו ולהישען על הידיים
כדי לתמוך את עצמו. השלב הזה מאוד חשוב ומשמעותי משום שהוא עוזר ליצור את עקומותעמוד- השדרה של התינוק כפי שהן צריכות להיווצר.

כשהתינוק שוכב על גבו, הוא
מתחיל להניע את איבריו ובהמשך לשלוח יד לחפץ ולקרב את הידיים זו אל זו ואל הפה.התינוק מגלה בהדרגה את רגליו. הוא מניע אותן, משחק ומצליח לתפוס את הרגליים עםהידיים ואפילו להכניסן אל הפה. (אותה גמישות שאחר- כך נאלץ להזיע בשיעורים רבים שלבלט ומתיחות כדי להתקרב אליה שוב…).

כשהתינוק שוכב על גבו ותופס את
הרגליים בידיים זה שלב המכין אותו לשלב ההתהפכות. מפה עליו לתרגל העברות משקל והדרך להתהפך מהגב אל הבטן כבר די קצרה. על הבטן הוא ממשיך להתאמן בהעברות משקל-שולח יד לחפץ ונשען על הצד השני.
הוא מגלה שלכוח הכובד שהיה נראה טיפה מפחיד
בהתחלה, יש גם כמה יתרונות. אפשר להשתמש בדחיפת איברים כלפי הרצפה כדי ליצור תנועה!זו אכן הפתעה משמחת.
ואז התינוק שלנו מתהפך מהבטן אל הגב. ישנם תינוקות שיתחילו
להתהפך מהגב לבטן ויש שיתחילו מהבטן לגב ובשני המקרים זה נהדר ומסמן התחלה של תנועהיותר מודעת ועצמאית.
מרגע שתינוק גילה את יכולתו המופלאה להתהפך בעצמו מצד לצד,
הוא לרוב ירצה לשוב ולתרגל את זה עוד ועוד. התינוק בונה את ביטחונו העצמי בחזרה עלפעולה שכבר הצליח. תחושת הישג ושמחה.
כל מה שעבר עד עכשיו יכין אותו לשלב
הזחילה. לפני הזחילה המוכרת לנו, כשהתינוק על שש ומתקדם בכל הבית, ישנם עוד כמהשלבים. הרבה תינוקות מתחילים בזחילה אחורנית. ויש גם תינוקות רבים שזוחלים זחילתציר- כלומר, זחילה על הקרקע סביב עצמם במעגל. בזחילת ציר התינוק מתאמן על הפעלה שלצד אחד. לכן אם רואים שהתינוק תמיד זוחל כך לאותו הכיוון, כדאי לכוון אותו ע"יגירוי מתאים, גם לכיוון השני. וכך הוא יתרגל כל פעם צד אחר.

זחילה נוספת
וחשובה מאוד, היא זחילת הגחון. התינוק עדיין לא התרומם מהקרקע, אבל הוא מתקדם במרץ ומגיע בזריזות לכל מקום. זחילה זו משלבת המון למידה והפעלה יפה של הגוף, במידהוהיא מתבצעת באופן נכון וסימטרי, תוך הפעלה של יד ורגל נגדית בתיאום.
חשוב
שאנחנו הגדולים נזכור להיות סבלניים. כל שלב שהתינוק מבצע דורש תקופה של תרגולוחזרה על אותן הפעולות לפני שיהיה מספיק בשל להתקדם הלאה.

התינוק ממשיך
להתמודד עם האתגרים השוניםומצליח לראשונה להרים את האגן באוויר! קצת מבהיל בהתחלה, אבל האמת- תחושה מדהימה של "להיות על הגובה". עמידת שש. הוא ממשיך לחקור אתהמצב החדש ומגלה שאפשר להתנדנד קדימה ואחורה. אפשר לנתק יד אחת באוויר. אפשר להריםולהוריד את הראש… המון אפשרויות נפתחות לו. אבל איך יורדים מפה? גם את זה צריךלפענח ולחקור.

מפה התינוק ימשיך בטבעיות לזחילת שש.
יש תינוקות שבמקביל לשלב הזחילה ילמדו גם להתיישב בעצמם ויש תינוקות שיתרגלו קודם את הזחילהואחר- כך יוסיפו את ההתיישבות העצמאית לרפרטואר התנועתי שלהם. התיישבות עצמאית הינהמאורגנת ונוחה ויכולה להתבצע משכיבה על הצד או מעמידה על שש.
בהמשך יתחיל התינוק
בניסיונות להיעמד, עד שיגיע לעמידה עצמאית ובטוחה. כשירגיש מספיק מוכן ושולטבהעברות משקל- צעד אחרי צעד להליכה של ממש!

"אמא אומרת שעכשיו אני כל הזמן
גדל, אבל זה לא נכון. כשאף- אחד לא רואה, אני עוצר ונח לי קצת, ושוב גדל…"

וואו, ממש עשינו כברת דרך.
למדנו כל- כך הרבה, התאמנו והזענו וגם הגענו להישגים. אולי באמת נלך לישון קצת. מחר יום חדש לניסים חדשים שיקרו!

 

לרשימת מטפלים בתחום לחץ/י כאן