רפלקסים אצל תינוקות והשפעתם על השחייה

כאשר מביאים תינוק לתנוחה של שכיבת אפיים על המים יתעורר בו רפלקס השחייה שיגרום לו לבצע ברגליו תנועות של בעיטה במים. רפלקס זה יגבר אם נכניס את התינוק מתחת למים. באימון נכון ושיטתי ניתן להפוך את התנועות הרפלקסיביות לתנועות של שחייה רצונית.

רפלקסים אצל תינוקות והשפעתם על השחייה  

מאת: טליה מצפון מדריכת "שחיה לתינוקות" והידרותרפיסטית מנהלת "הבריכה של טליה - מרכז שחיה לתינוקות

 

 רפלקס הנו תגובה בלתי רצונית לגירוים חיצוניים או פנימיים. תינוקות נולדים עם רפלקסים חזקים שמטרתם לעזור להם לשרוד.
דוגמא בולטת ומוכרת לכולנו הוא רפלקס המציצה: כאשר נוגעים בלחיו של תינוק הוא פותח את פיו ומפנה את ראשו לכוון ממנו בא המגע ומחפש בלהיטות את פיטמת אמו כדי לינוק ממנה. אם נייטיב להכיר את הרפלקסים והגירויים המפעילים אותם, נוכל להיעזר בהם בבואנו ללמד את התינוק לשחות ולמנוע ממנו תחושות לא נעימות העשויות להיגרם בגלל אותם רפלקסים. ככל שהתינוק צעיר יותר השפעת הרפלקסים עליו חזקה יותר. רב הרפלקסים נעלמים בששת חודשי חייו הראשונים.

רפלקס השחייה

כאשר מביאים תינוק לתנוחה של שכיבת אפיים על המים יתעורר בו רפלקס השחייה שיגרום לו לבצע ברגליו תנועות של בעיטה במים. רפלקס זה יגבר אם נכניס את התינוק מתחת למים. באימון נכון ושיטתי ניתן להפוך את התנועות הרפלקסיביות לתנועות של שחייה רצונית. מגיל 4 חודשים ועד שהתינוק לומד ללכת הולך רפלקס זה ונחלש, הופך לבלתי סדיר עד שהוא נעלם לגמרי.

רפלקס האיזון

כאשר משכיבים תינוק על גבו במים או כאשר ראשו נשמט לאחור, הוא ינסה לשוב ולהרים את ראשו למצב אנכי. סדרת התנועות שיבצע כדי לחזור למצב אנכי נקראת רפלקס האיזון. מצב של שכיבה במים כאשר ראשו אינו תמוך, גורם לתינוק תחושה מפחידה של צניחה לאחור וחוסר בטחון. כדי למנוע זאת יש לתמוך את ראשו בצורה בטוחה. רפלקס זה מלווה את התינוק עד גיל שנתיים וחצי בערך וניתן להתגבר עליו רק בעזרת תרגול ממושך שיקנה לתינוק בטחון ושליטה במצב.

רפלקס הצלילה

רפלקס הצלילה הנו צירוף של כמה רפלקסים המשפיעים על מערכת לב- ריאה בעוצמות שונות בהתאם למצב. בזמן הצלילה הריאות מפסיקות את פעולת הנשימה, זרימת הדם מואטת וקצב פעולת הלב מואט בהתאם, וכל זאת על מנת לשמר את כמות החמצן המצויה בגוף עד גמר הצלילה. רפלקס השחיה אצל תינוקות הנו חזק ומגיב גם לגירויים פחות חזקים מצלילה. הכנסת הפנים למים ולעיתים גם הרטבת הפנים במים, גירוי סביב העיניים והאף כגון נשיפת אוויר קלה, יעורר גם הוא את רפלקס הצלילה של התינוק. ניצול מבוקר ונכון של רפלקס הצלילה, ישמש אותנו בהקניית מיומנות הצלילה לתינוק ובהפיכתה מרפלקס למיומנות נשלטת.

רפלקס הבליעה

אם ברגע של חוסר תשומת לב, יחדרו מים לפיו של התינוק ייכנס רפלקס הבליעה לפעולה וימנע את חדירתם לקנה הנשימה והריאות ע"י סגירה בלתי רצונית של קנה הנשימה. רפלקס זה לא גורם לסגירה של הוושט ולכן לא ימנע כניסת מים דרך צינור הבליעה לקיבה.

רפלקס מורו

רפלקס זה הוא אחד הגורמים העיקריים לבכיו של התינוק בששת חודשי חייו הראשונים. כאשר התינוק נחרד מרעש חזק או חש תחושת נפילה, נכנס רפלקס מורו לפעולה: התינוק מותח בתנועה פתאומית את ידיו ורגליו כשאצבעותיו פסוקות ומיד לאחר מכן הוא מאגרף את כפות ידיו ומכווץ את רגליו וידיו כאילו הוא מנסה להיאחז בדבר מה שיציל אותו מהמצב המבהיל אליו נקלע. במקביל הוא יפרוץ בבכי כדי להזעיק עזרה. רפלקס מורו מגיב גם למצבים נוספים כגון: שינוי פתאומי בתנוחת הגוף, הפשטת התינוק לצורך החלפת בגדים או רחצה, שינוי קיצוני בטמפרטורה. קיימת גם תגובת שרשרת של רפלקס מורו: הילד נבהל מרעש פתאומי, רפלקס מורו נכנס לפעולה וגורם לילד לשלוח את ידיו ורגליו בבהלה לפנים ולפרוץ בבכי, התנועה הפתאומית שנגרמה ע"י הרפלקס מבהילה אותו וגוררת תגובת שרשרת. בזמן רחצה באמבט או בשעור שחייה התינוק עשוי להתקל במצבים רבים שיכולים לעורר את רפלקס מורו. חשוב שההורה יכיר את המצבים האלה וימנע אותם מראש. אחוז את התינוק בבטחון, הצמד אותו אליך, אפשר לו לאחוז את אצבעותיך בידיו כדי לתת לו תחושה שיש לו במה להאחז. בצע כל תנועה בעדינות וברגש. כאשר התינוק שוכב ערום על גבו, אחוז באחת מידיו ודאג שידיו תהיינה קרובות לגופו. החזק את ראש התינוק כשהוא מורם מעט מיתר אברי גופו ובכך תמנע את הרגשת הנפילה לאחור. רחץ את התינוק במים חמים ודאג לעטוף אותו במגבת גדולה מיד עם צאתו מהמים. בזמן הכניסה למים ובמשך השעור הצמד את התינוק לגופך פעמים רבות ככל האפשר, כאשר אתה משכיב את התינוק על גבו במים. שים לב לתמוך היטב את ראשו ואצל תינוקות רגישים במיוחד חשוב להצמיד אותם לגוף ההורה גם כשהם שוכבים על גבם. כאשר התינוק שוכב במים על בטנו חשוב לתמוך את הסנטר כדי שהראש לא יכנס למים ולדאוג שרוב גופו יהיה מכוסה במים. רפלקס מורו הוא הגורם העיקרי לבכי בזמן הרחצה או שחיה, כדי לנטרל אותו יש להצמיד את התינוק להורה, לחבק אותו בחום ולהרעיף עליו מילות עידוד ואהבה.

רפלקס התפישה

כאשר שמים אצבע בכף ידו של התינוק הוא תופס אותה בחוזקה ונאחז בה. תפישה זו הינה תוצאה של רפלקס התפיסה והיא גורמת לו תחושת בטחון. כאשר אתה מאפשר לילד לתפוס את אצבעותיך בכף ידו בזמן הרחצה באמבטיה או בזמן השחיה אתה מגביר בו את תחושת הבטחון ויכול למנוע בכך בכי מיותר.

רפלקס המשיכה/רתיעה

כאשר מיישרים את רגליו או ידיו של התינוק הוא מגיב בתנועה של רתיעה או משיכה ומקפל אותן מיד לעבר גופו. רפלקס זה יכול לעזור לנו ללמד את התינוק לבעוט ברגליו. ע"י ישור הרגל בזמן השחיה נגרום לרפלקס לקפל אותו ושוב לבעוט. אם נלווה את התנועה הזו במלה "לבעוט, לבעוט, לבעוט" נלמד את התינוק לבעוט למשמע הוראה מילולית.
גם ידיו של התינוק מושפעות מרפלקס המשיכה, לכן הן תמיד מקופלות קרוב לגופו של התינוק. כל נסיון ליישר את ידיו יסתיים בכך שהוא ימשוך אותן ויקפל אותן שוב. רפלקס זה הינו חזק עד כדי כך שאפשר לאחוז את התינוק בידיו ולהרימו באוויר וידיו עדיין תשארנה כפופות קרוב לגופו. זו גם הסיבה שהתינוק לא מבצע תנועות של שחיה בידיו בחדשי חייו הראשונים.

אם נבין את השפעת הרפלקסים על התינוק בחודשי חייו הרארשונים נוכל להעזר בהם כדי ללמד אותו מיומנויות חדשות במים וכדי להימנע ממצבים שיגרמו לו אי-נעימות.

לפרטים: שחייה לתינוקות