מדוע חשוב שתחסנו את ילדכם כנגד חיידק המנינגוקוק B?

החיסון למניעת המנינגוקוק B מעורר שאלות רבות בקרב ההורים. מהי יעילות החיסון? לאילו תינוקות מומלץ להתחסן? מהו הזמן הנכון להתחסן והאם לדחות החיסון בעידן הקורונה הנוכחי? רופא ילדים מומחה עונה על השאלות הנפוצות שיעזרו לכם לקבל החלטה נכונה בחיסון הילדים



מאת: *פרופסור אפי בילבסקי, מומחה במחלות זיהומיות בילדים, מנהל האתר המקיף בישראל לרפואת ילדים www.drkids.co.il  


מהו המנינגוקוק B?

המנינגוקוק B הוא אחד מתוך כמה זנים של חיידק המנינגוקוק שזכה לתואר המפוקפק 'החיידק האלים'. זן B הוא הזן העיקרי הגורם למחלה בישראל ובמקומות נוספים בעולם. המנינגוקוק נמצא אצל עד כרבע מאוכלוסיית הילדים וכעשירית מאוכלוסיית המבוגרים, הוא יושב באף ובלוע וההדבקה בחיידק נעשית דרך מעבר של הפרשות מדרכי הנשימה בין הנשא לאנשים שבסביבתו.  רוב נשאי המחלה לא יהיו חולים, אך לעיתים נדירות החיידק עלול לגרום למחלה פולשנית כמו אלח דם או דלקת קרום המוח. כשזה קורה, ההשלכות עשויות להיות קטלניות. הבעיה היא שסימני המחלה הראשונים קשים לזיהוי ולעיתים נראים כמו שפעת רגילה, ולכן לא פשוט לזהות הזיהום בזמן אך תוך 24 שעות עלולה להוביל למחלה קטלנית.
חיידק המנינגוקוק יכול להתפרץ אצל כל אחד מאיתנו, אך תינוקות נמצאים בקבוצת הסיכון הגבוהה ביותר. מחקרים שנעשו בישראל הראו כי ילדים מתחת לגיל חמש ובעיקר תינוקות מתחת לגיל שנתיים הם קבוצת החולים העיקרית, וזן המנינגוקוק B הוא הזן הדומיננטי ביותר בגילאים אלו במדינת ישראל. 
 

מהי יעילות החיסון כנגד החיידק?

לשמחתנו מדינת ישראל יכולה להיעזר בניסיון של מדינות אחרות שהחלו לחסן בשגרה לפני מספר שנים. המדינה הראשונה היא אנגליה. עשרה חודשים לאחר שהחיסון נכנס לשגרת החיסונים באנגליה, נצפתה ירידה של כ-50% במספר מקרי התפרצות החיידק. ממקומות נוספים בעולם (כדוגמת קנדה) הצטברו נתונים על הפחתה של כ- 83% בתחלואה בחיידק. החיסון בו נעשה שימוש בארס נקרא בקסרו.
 

האם לחיסון תופעות לוואי יוצאות דופן?

תופעות הלוואי של החיסון כנגד חיידק המיניגיקוק דומות לחיסונים אחרים ומתבטאות באודם מקומי ורגישות במקום ההזרקה, ולעיתים גם חום ואי-שקט. לכן משרד הבריאות ממליץ לתת לצד החיסון פראצטמול (אקמול או נובימול) למקבלי החיסון מתחת לגיל שנה. מנה ראשונה תוך שעה ממתן החיסון ושתי מנות נוספות לאחר מכן בהפרשים של 4-6 שעות.
 

איך מחסנים?

עד שהחיסון ייכנס לחיסוני השגרה, אפשר לרכוש אותו במחיר מסובסד דרך קופות החולים לאחר קבלת מרשם מרופא הילדים ופניה לאחות קופת החולים או אחות טיפת חלב למתן החיסון. החיסון ניתן בשלוש מנות, החל מגיל חודשיים. מומלץ להתחיל בחיסון הראשון בסמוך לגיל חודשיים ולאחר כחודשיים לחסן במנה שנייה. המנה השלישית היא מנת דחף ואותה מומלץ לתת לפחות חצי שנה לאחר מכן, סביב גיל שנה, ובכל מקרה לפני גיל שנתיים, כמובן שהמלצה זו יכולה להשתנות במקרים שונים של מחלות רקע וכיוצא בזה. שתי מנות של חיסון יכולות להגן על התינוקות למשך כ-18 חודשים, ומנת הדחף השלישית מאריכה את משך ההגנה לשלוש שנים ויותר, וכך כל עוד התינוק נמצא בסיכון גבוה יותר מפאת גילו, הוא יהיה מוגן.
 

ומה לגבי ההתחסנות לצד שגרת הקורונה?

בחודשים האחרונים דווח על ירידה בהגעה לתחנות טיפות חלב לקבלת החיסונים, והורים רבים העדיפו לדחות את חיסוני השגרה ובין היתר גם את החיסון נגד חיידק המנינגוקוק. אך חשוב לזכור כי כל החיסונים הללו מגנים על ילדינו מפני מחלות שבמקרים רבים יכולות להיות קשות בהרבה מהדבקות בנגיף הקורונה, במיוחד בילדים. לכן חשוב להמשיך להתחסן תוך כמובן שמירה על נהלי משרד הבריאות.