סקירת צעצועים שנועדו לעודד התפתחות תינוקות

שוק הצעצועים הולך ומתפתח והוא מציע להורים מגוון רחב ומבלבל. הנטייה שלנו היא לקנות כמה שיותר. אך האם צעצועים אלו באמת תורמים להתפתחות תינוקות, או שהתועלת העיקרית שלהם היא רווחים לתעשיית הצעצועים? 



מאת: רוסנה ברגהוף

 


סקירת צעצועים שנועדו לעודד התפתחות תינוקות
שוק הצעצועים הולך ומתפתח והוא מציע להורים מגוון רחב ומבלבל. הנטייה שלנו היא לקנות כמה שיותר. אך האם צעצועים אלו באמת תורמים להתפתחות תינוקות, או שהתועלת העיקרית שלהם היא רווחים לתעשיית הצעצועים? 
 

האם התינוק זקוק לצעצועים כדי להתפתח? 

חשוב לדעת שההתפתחות היא נטייה טבעית של התינוק, והיא תתרחש בכל מקרה, ללא תלות בצעצוע זה או אחר. התינוק שואף ללמוד להתהפך, לזחול, להתיישב וללכת. לכל תינוק קצב התפתחות משלו, ולהורים מומלץ להיעזר בסבלנות ולא לנסות להאיץ את הקצב (למשל, לא להושיב ילד לפני שהוא מסוגל להתיישב בעצמו ולא להשתמש בהליכונים כדי לגרום לו ללכת מוקדם יותר). עם זאת, קיימים אביזרים או צעצועים שונים שניתן להיעזר בהם על מנת לתמוך בתהליך ההתפתחות הטבעי. צעצועים אלו אינם "גורמים" להתפתחות, אלא מעודדים אותה. חשוב לדעת גם שהתיווך שלנו ההורים משמעותי להתפתחות, כלומר לא מספיק לקנות צעצוע אלא צריך גם לשחק יחד עם הילד וליצור אתו תקשורת ואינטראקציה. 
 

אביזרים מומלצים לעידוד ההתפתחות:

- מנשא בד: אם היינו צריכים לבחור רק אביזר אחד אשר יתמוך בהתפתחות הרגשית והפיזית של התינוק, זה בהחלט המנשא. בחודשים הראשונים, התינוק עדיין לא "משחק" ולכן פחות זקוק לצעצועים. בשלב זה, מה שהכי יתמוך בהתפתחות שלו זאת האפשרות להיות צמוד לגוף הדמות המטפלת בזמן שהיא נמצאת בפעילות ובתנועה. ההימצאות במנשא (במקום בעגלה או במיטת תינוק) תורמת לביטחונו העצמי של התינוק ומעניקה לו את החוויות החושיות להן הוא זקוק. 
 
- ערסל: תנועת העירסול תורמת להתפתחות, מרגיעה, יכולה להקל על כאבי בטן מגזים, מגרה מערכות גוף שונות כגון שיווי משקל . מומלץ לרכוש ערסל שניתן לתלות בבית ולהקפיד שהוא בטיחותי (שהתינוק לא יכול ליפול ממנו). 
 
- כדור פיזיו: אביזר מומלץ בכל בית עם תינוק. כדור פיזיו גדול יכול להרגיע את התינוק, לחזק את הטונוס של השרירים, לעורר את השיווי משקל ועוד. צורות שימוש בכדור: להניע את התינוק על הכדור בתנועות סיבוביות או קדימה ואחורה (התינוק שוכב על הבטן) ; ההורה יושב על הכדור ומתנועע בזמן שהתינוק יושב עליו. 
 

סקירת צעצועים מומלצים

המשותף לצעצועים אלו הוא שהם אינם "נחוצים" להתפתחות, אך "נחמד שיש אותם": 
- ספר שחור-לבן- אדום: ספר מקרטון קשיח שניתן לפרוס במיטה ליד ראש התינוק בחודשים הראשונים. בשלב זה, התינוק עדיין אינו מבחין בין צבעים או בפרטים קטנים. הצורה המשמעותית ביותר עבורו היא פנים של בני אדם, ובעיקר הפנים של אימא ואבא!
 
- מוביילים: ניתן לתלות מעל מיטת התינוק או בעגלה. יכול לסקרן את התינוק ולתרום להתפתחות הראייה. אם המובייל גם מסתובב ומשמיע מוזיקה, מומלץ לא להפעיל אותו כל הזמן, אלא להשאיר גם זמן של "שקט". בכל מקרה, מומלץ כמה שפחות להשאיר את התינוק שוכב לבד במיטה ו"בוהה" במובייל, וכמה שיותר להחזיק אותו במנשא. 
 
- רעשנים: קיימים רעשנים ממגוון חומרים- פלסטיק, בד, עץ או שילוב שלהם. הרעשן מעודד את התינוק להושיט יד, מפתח את האחיזה ואת חוש השמיעה. 
 
- כדורים רכים: עשויים מבד או גומי, עוזרים לפתח את חוש המישוש. 
 
- מזרן פעילות: מתאים כאשר רוצים שהתינוק ישכב על הבטן ויאמן את שרירי הידיים תוך כדי שיש לו עניין מגירויים חזותיים וחושיים שונים. 
 
- "אוניברסיטה": מורכבת ממשטח בד בעל מרקמים שונים (עליו התינוק שוכב) ומעליו קשתות עליהן תולים מגוון צעצועים. מומלץ לא לתלות בו זמנית את כל הצעצועים של האוניברסיטה, אלא לבחור פריטים בודדים ומדי פעם להחליף.
 
- מעודדי זחילה: זה למעשה יכול להיות כל חפץ (בטיחותי) שמעניין את הילד ומעודד אותו לזחול קדימה על מנת להגיע אליו. 
 
- קוביות: קיימות קוביות מבד, מעץ או קוביות פלסטיק בגדלים שונים שניתן לבנות מהן מגדל. משחק בקוביות יכול לפתח את הדמיון , את המוטוריקה העדינה, את היכולת להבחין בין גדלים שונים ועוד. מתאים לשלב שבו הילד כבר יושב בצורה עצמאית. בשלב זה הילד גם ייהנה מלהכניס קופסאות בגדלים שונים אחת לשנייה. 
 
- בובות בד: בובות נעימות למגע, של חיות או דמות אנושית. האנתרופוסופיה ממליצה על בובות ללא תווי פנים, על מנת לעודד את הילד להשלים את הפרטים באמצעות הדמיון. 
 

מה לא כדאי?

לא מומלץ לרכוש צעצועי פלסטיק אלקטרוניים מכוון שהם יוצרים עומס גירויים. כמו כן, חווית המשחק שנוצרת היא שהילד אינו שולט במתרחש במשחק, מכוון שאין קשר ישיר בין מה שמתרחש ובין הפעולה שהוא עושה (למשל הילד לוחץ על כפתור ואז הצעצוע זז, מהבהב ומשמיע קולות). במקום זאת, יש להעדיף משחקים היוצרים סביבת משחק רגועה, כגון קוביות עץ או בובות בד. 
 
כמו כן, מומלץ לא להשתמש בהליכון כאשר הפעוט עדיין לא בשל ללכת בכוחות עצמו, על מנת שלא ליצור עומס יתר על השרירים ועל השלד. 
 
ברכישת צעצועים חשוב להקפיד על כללי בטיחות. אין לתת לילד מתחת לגיל שלוש צעצועים בעלי חלקים קטנים הניתנים לבליעה. בדקו שהצעצוע עומד בדרישות של התקן הישראלי ואינו מכיל חומרים רעילים, היות והתינוק חוקר את העולם דרך הפה. לכן יש להעדיף צעצועים העשויים מחומרים טבעיים כגון עץ או בד .