התנהגות נכונה בשמש

ננ

התנהגות נכונה בשמש

היום כבר ידוע כי העור זוכר ו"צובר קרינה" במהלך השנים.

את התוצאות ניתן לראות לא רק באופן מיידי כמו אדמומיות, כוויות ושלפוחיות , אלא גם כעבור שנים בצורת נמשים , כתמים ,קמטים , פגיעה בגמישות העור ואף סרטן עור.

השמש שולחת לכדור הארץ מגוון רחב של קרניים, קרני ה uv הם הקרניים המזיקות לעור ולבריאות שלנו.


מהו מקדם ההגנה spf ?

sun protection factor- מספר המעיד על כושרו של התכשיר למנוע מקרני השמש לחדור אל העור. זאת באמצעות מדידת היחס בין זמן החשיפה הגורם לאדמומיות על עור מוגן במסנני קרינה, לבין עור שאיננו מוגן. לדוגמא : אם לאדם שאינו משתמש בתכשיר הגנה לוקח 10 דקות עד להופעת אדמומית, אזי עם מקדם הגנהspf15 תופיע האדמומית אחרי 150 דקות ( 15x10) .

האם ה- spf מעיד על מידת ההגנה של התכשיר נגד קרינת uva ?

לא!

ה- spf מתייחס ליכולת ההגנה של התכשיר כנגד קרינת ה- uvb בלבד.

על רוב התכשירים מצוין כי הם מעניקים הגנה רחבה , broad spectrum היינו נגד קרינת uvb ונגד קרינת uva . בכל מקרה אין תכשיר המסוגל להעניק הגנה מוחלטת נגד קרינת השמש.

איך להתאים לעצמך תכשיר הגנה משמש ?

בחירת תכשיר ההגנה המתאים עבורך נעשה על-פי גוון העור, סוג העור, משך השהייה בשמש וסוג הפעילות:

מקדם הגנה מומלץ spf

מאפיינים

תכונות

סוג העור

45,70,100

שיער בהיר, אדמוני או בלונדיני, עיניים בהירות

נכווה בקלות ובדרך כלל לא משתזף

בהיר מאד

30,34

גוון עור בהיר

נכווה בקלות , משתזף מעט

בהיר למדי

15,30

שיער חום, גוון עור בינוני

נכווה לעיתים, משתזף

בינוני

15

בעלי עור כהה , שיער כהה

נכווה לעיתים רחוקות ,משתזף בקלות

בינוני כהה

מהן קרני ה- uv ?

השמש שולחת לכדור הארץ מגוון רחב של קרניים, קרני ה- uv הן הקרניים המזיקות לעור ולבריאות שלנו. קרני ה - uvb חודרות לשכבות העליונות של העור ( האפידרמיס) והן הגורמות לאדמומיות ולכוויות בעור. קרני ה- uva חודרות לעומק העור (הדרמיס) מבלי להראות סימני אזהרה כגון אדמומיות או כוויות. קרני ה - uva וקרני ה- uvb עלולות לגרום לנזקים אשר יתבטאו כעבור שנים בעור הפנים, כמו נמשים, כתמים, קמטים, הזדקנות מוקדמת של העור ואף לפגיעה ב -dna של התא ולסרטן עור

האם קיים תכשיר המעניק 100% הגנה משמש ?

לא קיימים 100 אחוזי הגנה !

האגודה למלחמה בסרטן מדגישה כי פרסומים שונים לגבי 100 אחוזי ההגנה עלולים להיות מבלבלים ואף מטעים. יש לזכור כי לא קיים תכשיר המסנן 100 אחוז מהקרינה. ככל הידוע כיום למומחי העור בארץ ובעולם, אין תכשיר המסוגל להגן על העור באופן מלא ומוחלט מפני קרינת uv. קיימת הפרדה בין יכולת ההגנה של התכשירים מפני קרינת uva ולבין יכולת ההגנה מפני קרינת uvb. ההגנה מפני קרינת uvb אינה מוחלטת ולא ניתן למנוע לגמרי את הפגיעה בעור, המומחים מעריכים שתכשיר עם מקדם הגנה 15 למשל עשוי לחסום כ - 93% מקרינת uvb . לגבי הגנה מפני קרינת uva, התקן שנקבע באוסטרליה מציין הגנה של עד מקסימום 90%. בנוסף, חשוב לזכור בעת השימוש בתכשירים אלה, שההגנה היא אינדיבידואלית, ותלויה בצבע העור ובמאפייניו. מכאן נובע כי משך ההגנה על העור משתנה, ומותנה בגורמים נוספים כמו חשיפה למים, זיעה, חול שפשוף וכדומה, המפחיתים את ההגנה, שנבדקה והוכחה בתנאי מעבדה ולא בחיי היום יום.

כיצד פועלים תכשירי ההגנה משמש?

תכשירי ההגנה מכילים רכיבים אשר סופגים או חוסמים או מפזרים את קרני ה- uv.

התכשירים תוכננו לספק רמות הגנה שונות מקרינת ה- uva וה- uvb.

אם אני לוקח תרופות, האם אני צריך להיזהר יותר בשמש?

בהחלט מומלץ להיזהר יותר .

תרופות רבות גורמות לתופעה הנקראת פוטוסנסטיביות, הינו עליה ברגישות העור בעת חשיפה לשמש. סוגים שונים של תרופות וביניהן סוגי אנטיביוטיקה שונים, תרופות ללב וללחץ דם, אנטי היסטמינים, גלולות נגד הריון, תרופות הרגעה שונות ,תרופות נגד דיכאון ועוד עלולים להפוך את העור לרגיש יותר לשמש .

בכל חשוב להתייעץ עם הרופא או הרוקח באם התרופה אותה אתה נוטל עלולה לגרום לפוטוסנסטיביות.

למה חשוב להגן על תינוקות וילדים

חשוב לזכור כי תינוקות וילדים רגישים לקרינת השמש פי 3 מאדם מבוגר.

למעלה ממחצית מהנזקים לעור נגרמים לפני גיל 18. לתינוקות וילדים עור רגיש, דק ועדין ומנגנוני ההגנה שלהם אינם מפותחים מספיק. עורם אינו מייצר כמות מספקת של מלנין על מנת להגן עליו ומנגנון קירור הגוף אינו מפותח ויעיל כשל המבוגרים תינוקות וילדים מבלים חלק גדול מזמנם בחוץ, במשחקים בגן ובטיולים, לכן תינוקות חשופים ורגישים לקרינת השמש פי 3 מאדם מבוגר.

האם בשמש אני יכול להסתפק רק בתכשיר הגנה ?

לא ,אין להסתפק רק בתכשיר הגנה. יש לזכור כי תכשירי ההגנה מיועדים לשימוש בנוסף לשאר אמצעי ההגנה האחרים, כמו צל, שהיה מחוץ בשעות הבטוחות יותר, לפני 10:00 בבוקר ואחרי 16:00 אחר הצהרים, חבישת כובע, לבישת חולצה בעלת שרוולים, הרכבת משקפי שמש, ולא במקומם.

האם גם בחופשת סקי בהרים אני גם זקוק לתכשיר הגנה ?

חובבי סקי רבים מודעים לכך שניתן לחטוף כווית-שמש בסקי מהר הרבה יותר מאשר על שפת הים. ואכן כך הדבר חשיפה לשמש בגובה רב משמעה חשיפה גבוה ה יותר לקרני ה uv . ככל שהאוויר דליל יותר ונקי יותר הקרינה והשפעתה העל העור רבה יותר.

מחקרים מצביעים על עלייה של כ - 8% בקרינת ה uv עם עלייה בגובה של כל 1000 רגל.

עוד חשוב לזכור גם כי משטח השלג משמש כרפלקטור ענק של קרינת השמש ולמעשה, מגדיל את החשיפה לשמש בכך שהוא מקרין חזרה חלק ניכר מקרינת ה- uv.

אני מתכוון לשבת תחת שמשייה האם עדיין יש צורך שאשתמש בתכשיר הגנה ?

בהחלט גם אם יושבים מתחת לשמשייה מומלץ למרוח תכשיר הגנה משמש. 85% מקרני השמש מוחזרות ממשטח החול..

האם יש דרך בטוחה להשתזף?

אין דרך בטוחה להשתזף!

שיזוף אינו מעיד על עור בריא, כי אם תגובה של העור לפגיעה בו.

שיזוף מתרחש כאשר הקרניים האולטרא-סגולות חודרות לשכבות הפנימיות של העור וגורמות לו ליצור יותר מלנין כתגובה לפגיעה

מהו שיזוף ללא שמש?

אלו הם תכשירים המעניקים גוון שזוף לעור, ללא צורך בחשיפה לשמש.

החומר הפעיל בתכשירים אלו הוא ה- dha שבבואו במגע עם החלבונים ( חומצות האמינו) שבתאי העור המתים יוצר גוון שזוף. את הגוון השזוף לא ניתן לשטוף אך באופן טבעי, שכבת העור החיצונית מתחדשת ומתחלפת, וכך גם נעלם השיזוף.

הכתבה באדיבות דר' פישר.