איך למדוד חום לתינוק?

פעם אחת ולתמיד נעשה סדר בין כל האמצעים הקיימים בשוק למדידת חום בתינוקות וילדים. מה הכי מדוייק? מה הכי פחות? כל המידע בכתבה הבאה  



איך למדוד חום לתינוק?
מתוך המדריך המלא והרשמי של איגוד רופאי הילדים בישראל לכל השאלות והתשובות בנושא חום בתינוקות וילדים.
פעם אחת ולתמיד, נעשה סדר בין כל האמצעים הקיימים בשוק למדידת חום בתינוקות וילדים. מה הכי מדוייק? מה הכי פחות? כל המידע בכתבה הבאה
 

 

 

מד חום מזכוכית המכיל כספית 

לא מומלץ!
עד לאחרונה נחשב המדוייק ביותר אך החל מיולי 2013 הוצאה הנחיה להפסיק את השימוש בו בגלל הסכנה מאדי הכספית שבו.
 

מד חום דיגיטלי 

מומלץ וזול יחסית
זמן המדידה נמשך בין 10-50 שניות (בהתאם לדגם). ניתן להשתמש בו במדידה רקטלית (בישבן של התינוק), אקסילרית (בבית השחי) או פומית (בפה). הבחירה במיקום תלויה בגיל התינוק, המחלה ובמידת שיתוף הפעולה מצידו.
במדידת החום בבית השחי יש להוסיף C° 0.5  למדידה – חוץ מבילודים, שאז אין צורך בהוספה, מכיוון שהמדידה מדוייקת כמו במדידה רקטלית.
 
מדידת חום דרך הפה - נחשבת למדוייקת ואמינה בילדים ומבוגרים. מתחת לגיל 5 יש חשש לחוסר שיתוף פעולה מצד הילדים ומכאן לשבירת המד חום בפיו של הילד א חוסר נוחות מצידו ולכן כדאי לבחור במדידה בדרך אחרת.

מד חום מוצץ לתינוק 

לא מומלץ!
זול יחסית אך אינו אמין – משך המדידה הוא כ-30 שניות בהן התינוק אמור למצוץ את מד החום המוצץ. חוסר הדיוק נובע, בין השאר, בחוסר היכולת לשלוט במידת המציצה של התינוק והשארתו בפה. עד לביצוע מחקרים מסודרים איגוד הרופאים לא ממליץ על אמצעי זה.
 

מדבקות למדידת חום בתינוקות

לא מומלץ!
משך המדידה כ-60 שניות.  המדבקות מכילות חומרים כימיים המשנים את צבעם בתגובה לשינוי טמפרטורה. המדידה אינה מדוייקת ואינה מומלצת על ידי איגוד הרופאים.
 
 

מד חום על בסיס קרינה אינפרה אדומה

מזהה קרינת חום מכלי דם ובכך מעריך את חום הגוף המרכזי. קיימים בשוק 2 סוגים:
 
מד חום אינפרה אדום למצח
יקר
משך המדידה כשניה בודדת. רמת הדיוק אנה חד משמעית, קיימים מחקרים סותרים. יחד עם זאת, מחקר אחד שנחשב איכותי, קבע שרמת הדיוק מעל 80% ולכן, עד שיתפרסמו מחקרים אחרים בנושא, איגוד הרופאים מאשרים אמצעי זה כאמצעי חלופי למד החום הדיגיטלי.
 
מד חום אינפרה אדום לאוזן
יקר
משך המדידה 1-2 שניות. מד החום, קולט את הטמפרטורה מכלי הדם שבתופית באוזן. באמצעי זה, יש להקפיד להניח את המד חום בדיוק בתעלת האוזן על מנת לקבל תוצאה אמינה. בתינוקות עד גיל 3 חודשים יתכן קושי ולכן, חלק מהרופאים לא ממליצים למדוד חום באמצעי זה עד גיל זה. לפי הספרות המקצועית, עשויה להיות סטיה של כ- 0.7C . ישנם מחקרים סותרים לגבי אמינות מד חום זה. איגוד הרופאים מאשר מד חום זה לשימוש במקום מד החום הדיגיטלי אך יש להדגיש שהאמינות מותנית במדידה נכונה באמצעותו.