הכן גופך לחורף

לקראת החורף קיבצה ציפי רוטשילד רשימה של מזונות מומלצים  שיסייעו לנו להימנע ממחלות חורף ומזונות שרצוי להימנע מהם בתקופה זו:



הכן גופך לחורף

 כיצד נחסן את גופינו לקראת החורף על ידי תזונה?

הסתיו כבר בפתח, הימים מתקצרים, הלילות מתארכים ומתקררים ומחלות החורף אורבות מעבר לפינה. ציפי רוטשילד, דיאטנית קלינית ומומחית בטיפולי צמחי מרפא וארומתרפיה ברשת מכבי טבעי, מבית מכבי שרותי בריאות, מסבירה כי בחורף נדבקים מהר יותר במחלות ויראליות הן משום שאנו שוהים במקומות סגורים ללא אוורור והן משום שהקור גורם לזרימת דם איטית יותר ולכן גם פעילות המערכת החיסונית נמוכה יותר. הבשורות הטובות לדבריה הן שבאפשרותנו לחזק את המערכת החיסונית שלנו על ידי תזונה נכונה.

 

לדברי רוטשילד, יותר ויותר מחקרים מצביעים על כך שלתזונה השפעה מכרעת על תפקוד הגוף והנפש, ולא לחינם אמר הרמב"ם  את המשפט "יהיו מזונותיך תרופותיך ותרופותיך מזונותיך".

על פי הרפואה הסינית בחורף ובסתיו תזונתנו צריכה להיות מזינה ומחממת. הרפואה הסינית גורסת שלכל מזון יש תכונות משלו, כך לדוגמא: ישנם מזונות מחממים ומקררים, מזונות יוצרי ליחה ומיבשים, מזונות שמחזקים את המערכת החיסונית וכאלה המחלישים אותה.

 

לקראת החורף קיבצה ציפי רוטשילד רשימה של מזונות מומלצים  שיסייעו לנו להימנע ממחלות חורף ומזונות שרצוי להימנע מהם בתקופה זו:

 

מזונות מחממים ומחזקים המומלצים:

קבוצת הקטניות: שעועית, חומוס, עדשים ואפונה.

קבוצת הדגנים: גריסים, קוואקר, אורז, שיבולת שועל, חיטה ושיפון.

קבוצת הכתומים: גזר, בטטה ודלעת.

קבוצת השומנים: אגוזים, גרעיני חמניות וטחינה.

קבוצת החלבונים: בשר, עוף, דגים וביצים.

 

רצוי שהמזון יהיה מבושל בבישול איטי כך לדוגמא חמין, מרק ירקות או מרק עוף דייסת קוואקר עם אגוזים ממותקים בדבש ותבשיל אורז עם עדשים.

 

מזונות מקררים ומזונות מחלישים שאינם מומלצים:

לחם לבן, ממתקים, שתייה מתוקה, בורקסים, ג'חנון, פיצות, אבקות מרק, ממרחי בוטנים, גלידות, נקניקיות, גבינה צהובה, גבינות מעושנות, חטיפים, צבעי מאכל וחומרים משמרים. לגבי מוצרי חלב הדעות חלוקות יש הגורסים שמוצרי חלב מיצרים ליחה, מקררים ומחלישים את המערכת החיסונית ויש הטוענים להיפך לדעתי התועלת במוצרי חלב עדין רבה ואין לה תחליף במיוחד בגיל הילדות שם חשיפה רבה למוצרי סוייה עלולה להיות בעייתית.

 

 לגבי אכילת מוצרי חלב כדאי לעקוב אחר ההמלצות הבאות:

את המוצרים עצמם כדאי להוציא כחצי שעה לפני אכילתם על מנת שיהיו בטמפרטורת החדר

יש עדיפות לגבינות לבנות על פני צהובות ושמנות.

 

שתייה: מומלץ להימנע משתייה קרה ולשתות מים בטמפרטורת החדר.

 

תבלינים מחממים ומחזקים הם: ג'ינג'ר קינמון הל וכורכום.

 

לדברי רוטשילד, קיימים גם צמחים היכולים לחזק את המערכת החיסונית וגם לטפל בתחלואים עצמם כגון:

 

שום:

לשום יש תכונה של אנטיביוטיקה טבעית, הוא ממריץ את המערכת החיסונית, מחמם ומייבש ליחה, יעיל בטיפולים של זיהומים ובמיוחד של מערכת הנשימה. את השום כדאי לצרוך כתוש טרי או להוסיף אותו לתבשיל. למי שסובל מרגישויות במערכת העיכול מומלץ להימנע או לצרוך בזהירות.

 

לבנדר:

הוא צמח מרפא מחטא ומונע את העברת החיידקים באוויר. מומלץ להוסיף למבער ביתי פשוט 20 טיפות תמצית שמן של הצמח (שניתן להשיג בבתי טבע) להוסיף מים רותחים למבער ולהדליק נר תחתיו.

 

מרווה:

המרווה נחשבת כחברה טובה של צמח אכינצאה. המרווה מחזקת, ממריצה, מכייחת ומייבשת ליחה, היא מצוינת לטיפול באפטות ובזיהומים בחלל הפה. מומלץ לחלוט מספר עלי מרווה בתה לפרק זמן קצר כיוון שעלי מרווה הם מרים, ולשתות פעמיים ביום.

 

טימין:

צמח מחטא ומכייח, נפלא לדלקות גרון, שיעול טורדני ועוד. את הטימין מומלץ לחלוט כתה או להכין סירופ. את הסירופ מכינים על ידי אידוי של בצל קצוץ ועלי טימין, את הנוזלים שהגיר הבצל לסנן ולהוסיף דבש. הסירופ מצוין לכאבי גרון, שיעול וליחה.