כללים חשובים בהורדת חום בתינוקות וילדים

מתי רופאי הילדים ממליצים להוריד החום? מה חשוב לשים לב כשמשתמשים בתרופות? מה עדיף מודד חום כספית או מדבקות חום? והאם מותר לחצות את ה"נרות" לשניים?

 


מתוך נייר עמדה לרופאים של איגוד רופאי הילדים 


כללים חשובים בהורדת חום בתינוקות וילדים

מתי רופאי הילדים ממליצים להוריד החום? מה חשוב לשים לב כשמשתמשים בתרופות? מה עדיף מודד חום כספית או מדבקות חום? והאם מותר לחצות את ה"נרות" לשניים?

כמה המלצות וכללים חשובים שמופיעים במדריך של הסתדרות הרופאים שיצא בימים האחרונים. מומלץ לעבור על ההמלצות ולוודא שאכן פועלים לפיהן:

 

 

מה נחשב חום?

בילד בריא בדרך כלל, שמצבו הכללי טוב, אין צורך לטפל בחום מתחת ל- 38.5 מעלות צלסיוס.

לתינוקות בני פחות מ-3 חודשים יש לגשת לרופא כאשר מופיע חום.

 

 

מתי מומלץ להוריד חום בילדים?

כדאי לשקול טיפול להורדת החום, כאשר הוא מעל 38.5 מעלות צלסיוס ואם הילד מתלונן שאינו מרגיש טוב והוא סובל מאחד התסמינים כגון: כאב ראש, צמרמורות, כאבי שרירים, חוסר מנוחה, היפותרמיה וכדומה. 

אם לילד יש חום מעל ל- 38.5 מעלות צלסיוס אך הוא חיוני ובהרגשה כללית טובה - אין צורך לתת באופן אוטומטי תרופה להורדת חום. כדאי להמשיך במעקב.

 

מתי חום נחשב מסוכן?

בחום מעל 41 מעלות צלסיוס יש סיכון לנזק לרקמות, נטיה לפרכוסי חום, ואפילפסיה בה חום יכול להשרות פרכוסים. חשוב לציין, שאין הוכחות שטיפול להורדת חום מונע פרכוסי חום או מונע תופעות לוואי שלאחר החיסונים.

 

איך למדוד חום?

בעבר הומלץ על שימוש במדחומי כספית. כיום, השימוש במדחומים המכילים כספית הינו אסור בשל החשש להשפעת אדי הכספית. האמצעי המומלץ ביותר לשימוש כיום על ידי ועדת הרופאים הוא המדחום הדיגיטלי.  במדחום הדיגיטלי ניתן להשתמש במדידה רקטלית (בישבן),  אקסילרית (מתחת לבית השחי) או פומית (מתחת ללשון)- הבחירה במקום המדידה תהיה לפי גילו של הילד ושיתוף הפעולה מצידו.

בבחירה במדידה אקסילרית (בבית השחי), יש להוסיף כחצי מעלת צלסיוס למדידה. אם מודדים ליילוד- אין צורך להוסיף המדדים שיתקבלו יהיו זהים למדידה בדרך אחרת.

מדחום אינפרה אדום למצח- הינו חלופה אפשרית למדחום הדיגיטלי.

 

תרופות להורדת חום

פאראצטמול (אקמולי, נובימול) ואיבופרופן (נורופן, אדויל) יעילים ובטוחים באותה מידה להורדת החום. במידה ואחת התרופות לא הועילה ניתן לשקול שימוש באחת התרופות מהקבוצה השניה.

יש לשים לב לפני השימוש, שהתרופה אכן מתאימה לגיל הילד/התינוק. תרופות מסויימות מותרות רק מגיל חצי שנה ואילך. חשוב לוודא!

 

מינונים

יש לשמור את הקופסאות המקוריות של התרופות ולהקפיד על מינון מותאם למשקלו של הילד. לכל תרופה יש מינון שונה והאפקטיביות שלה נמשכת למס' שעות שונה.

בדרך כלל, תרופות מקבוצת פאראצטמול ינתנו, במידת הצורך בהפרשים של מינימום 4 שעות ותרופות מקבוצת האיבופרופן ינתנו בהפרשים של מינימום 6-8 שעות. חובה לוודא את המינונים המפורשים ואת הפרשי השעות בין מתן התרופות לפני שנותנים לילד!

אסור! לחצות את הנרות הניתנות באופן רקטלי.

במקרה שאתם מתלבטים באמצע הלילה לגבי מינונים או יש לכם חשש של שילוב בין תרופות, חוששים שטעיתם ונתתם מינון יתר התקשרו 24 שעות

למספר: 04-8541900

 

שילוב של פאראצטמול ואיבופרופן

מחקרים מסויימים הראו יעילות מסויימת בהורדת חום גבוה, בשילוב תרופה מקבוצת פאראצטמול עם תרופה מקבוצת איבופרופן. יחד עם זאת,  מכיוון שעדיין אין הסכמה על מרווח הזמן הנחוץ בין שתי התרופות ומתוך החשש שהשילוב יגרום לטעויות של ההורים במינוני התרופות- הועדה אינה ממליצה לשלב בין התרופות לצורך הורדת חום. 

 

אמצעים פיזיקליים להורדת חום

אמבטיות במים פושרים או רטיות מים לחות, הם בעלי יעילות מסויימת בהורדת חום אך גם עלולים להגביר את חוסר הנוחות של הילד במצבו. 

באופן כללי, אין המלצה של הרופאים לעשות שימוש באמצעים אלה והם מתוך רצון ההורה או כאמצעי נוסף להורדת חום מעל 41 מעלות צלסיוס.

אין להפשיט ילד מבגדיו על מנת להוריד את החום

אין לעשות שימוש ברטיות עם אלכוהול