מיץ חמוציות ומניעת דלקת בקיבה אצל ילדים

מסתבר כי מיץ החמוציות, שעד כה נקשר לדלקות בדרכי השתן משפיע לטובה על מערכות נוספות בגוף האדם ומסייע במניעת דלקת בקיבה אצל ילדים.



מאת: לימור בן חיים תזונאית קלינית, המתמחה בטיפול בחולים ובמניעת מחלות באמצעות תזונה נכונה
מיץ חמוציות ומניעת דלקת בקיבה אצל ילדים

 

מחקר חדש, שנערך במכון לתזונה וטכנולוגיית מזון באוניברסיטת צ'ילה, שבדרום אמריקה, ופורסם לאחרונה בגיליון של כתב העת המדעי האמריקאי לתזונה, nutrition, קבע כי שתיית מיץ חמוציות בקרב ילדים, מסייעת במניעת דלקת בקיבה, הודות לרכיבים הייחודים, המצויים בו, אשר מנטרלים את פעילותם המזיקה של חיידקים בקיבה. במסגרת המחקר, נבדקה לראשונה, ההשפעה של צריכה קבועה בילדים של מיץ חמוציות ופרוביוטיקה, שהם חיידקי מעיים ידידותיים, כנגד חיידק מזיק המצוי בקיבה.

מדובר בחיידק הנקרא הליקובקטר פילורי, helicobacter pylori, אשר מצוי בקיבתם של רוב בני האדם, אולם, בדרך כלל, אינו גורם לבעיה בריאותית כלשהיא. יחד עם זאת, בקרב חלק מהאוכלוסייה, נוכחותו של החיידק עלולה לגרום למצב דלקתי, לכיב קיבה, אולקוס ולכיב בתריסריון. הפגיעה מתרחשת, כאשר החיידק פוגע בציפוי המגן הפנימי של הקיבה, דבר המאפשר לחומצה לפגוע בדופן. על פי הערכה, כ- 10% מהילדים בעולם המערבי נדבקים עד גיל 10 בחיידק, כ- 15% מהילדים המודבקים יפתחו כיב קיבה, השאר עלולים לסבול מכאבי בטן, אך מצב כרוני בילדים עלול להגביר עבורם את הסיכון לחלות בסרטן הקיבה בבגרותם. 

במחקר השתתפו 295 ילדים, בגילאי 6 עד 16, אשר אובחנו, באמצעות מבחן נשיפה, כנשאים של החיידק, אך עדיין לא סבלו מתסמינים. המשתתפים חולקו לארבע קבוצות, באופן אקראי, וצרכו משקאות שונים, בכמות של 200 מ"ל, מדי יום, במשך שלושה שבועות. הקבוצה הראשונה צרכה משקה, המכיל מיץ חמוציות בשילוב פרוביוטיקה, הקבוצה השנייה צרכה משקה, המכיל פרוביוטיקה ללא חמוציות, הקבוצה השלישית, צרכה משקה, המכיל מיץ חמוציות בלבד ללא פרוביוטיקה והקבוצה הרביעית, ששימשה כבקרה, צרכה משקה פלצבו, שאינו מכיל מיץ חמוציות. לאחר שלושה שבועות בוצעה בדיקת נשיפה שנייה לאבחון הימצאות החיידק בקרב המשתתפים.

 

מניתוח תוצאות המחקר עלתה תמונת מצב מעודדת, אשר הצביעה על כך, שבקרב הילדים הנבדקים, שצרכו מיץ חמוציות, נמצאה ירידה משמעותית בכמות החיידקים בקיבה, בהשוואה לכמותם לפני צריכת המיץ. נמצא כי, בקרב 16.9% מהילדים שצרכו מיץ חמוציות הייתה הכחדה של  החיידקים. מעבר לכך, בקרב 22.9% מהילדים שצרכו מיץ חמוציות בשילוב פרוביוטיקה הייתה הכחדה של החיידקים, לעומת קבוצת הביקורת בה נראתה הכחדה  רק ב- 1.5% מהילדים  בלבד .

 

כאשר נבדקו שוב, לאחר שלושה שבועות,  נמצאה חזרה של החיידק בשיעור של כ- 80%, בקרב הילדים בם נמצאה הכחדה מלאה של החיידק .

 

מסקנת החוקרים, אשר התבססה על פעילותו של מיץ החמוציות, המכיל רכיבים ייחודים, הנקראים פרואנטוציאנידינים, היא כי שתייה יומית קבועה של כוס מיץ חמוציות (200 מ"ל), משפיעה באופן משמעותי על ילדים, הנושאים את החיידק הליקובקטר פילורי ושאינם סובלים מסימפטומים וכתוצאה מכך מסייעת במניעת דלקת ומחלות קיבה.