צהבת

צהבת ילודים היא לא מחלה זיהומית והיא גם לא מדבקת. מהם המאפיינים של התופעה?  איך מטפלים בצהבת?  אצל מי היא שכיחה והאם היא מסוכנת?



צהבת

צהבת ילודים היא לא מחלה זיהומית והיא גם לא מדבקת.

מהם המאפיינים של התופעה?

איך מטפלים בצהבת?

אצל מי היא שכיחה והאם היא מסוכנת?

 

מאת: ד``ר רבקה רגב  מנהלת יחידת ילודים במרכז רפואי מאיר, מקבוצת שירותי בריאות כללית

באדיבות אתר האינטרנט "דרך חיים" של שרותי בריאות כללית.


צהבת ילודים מופיעה אצל כ- 40 אחוזים מהתינוקות. לא מדובר במחלה זיהומית והיא גם
אינה מדבקת. צהבת ילודים מאופיינת בגוון צהוב של העור, הנגרם על יד חומר הנקרא בילירובין. רמת הבילירובין נבדקת, כאשר מתרשמים כי התינוק נראה צהוב, בבדיקת דם הנלקחת מעקב התינוק. לפני לקיחת דגימת הדם, יקבל התינוק לפיו מספר טיפות של מי סוכר, התורמים להפחתת כאב.

 

מדוע הצהבת שכיחה אצל תינוק שנולד?

יחסית לילדים או מבוגרים. כדוריות אלה מתפרקות באופן נורמלי, ואחד מתוצרי הפירוק שלהם הוא הבילירובין. הבילירובין מסולק מהגוף על ידי הכבד. לכל אחד מאתנו ישנה רמה מסוימת של בילירובין בדמו, אולם רמתו נמוכה בגלל פעילות טובה של הכבד. אצל תינוק שזה עתה נולד, הכבד עדיין אינו מפותח מספיק. עם זאת אין סיבה לדאגה, משום שתוך מספר ימים הכבד מפותח דיו, ובהתאם יורדת רמת הבילירובין.

 

איך יודעים שהתינוק סובל מצהבת?

פשוט מאוד: עורו של התינוק ייראה צהוב. הדרך הטובה ביותר להתרשם מצבע העור היא בתאורה טובה, למשל אור פלורסנט. הצהבת מתחילה לרוב בפנים ועם עליית ערכי הבילירובין, מתקדמת לחזה, לבטן, לידיים ולרגלים. אפילו לחמיות העיניים (החלק הלבן) הופכות צהובות. אצל תינוקות כהי-עור קשה יותר להבחין בצהבת.

 

אצל אילו תינוקות קיים סיכוי גבוה יותר לפתח צהבת?

תינוקות אשר סוג דם אמם הוא o וסוג דמם הוא a או b. במצב כזה יכולים להיות נוגדנים בדם האם (נגד קבוצת דם a או b) שיכולים לעבור דרך השיליה ולגרום לפירוק מהיר יותר של כדוריות הדם.

פגים (תינוקות שנולדו לפני השבוע ה- 73).תינוקות עם חסר g6pd (בארץ מוכר גם כ``רגישות לפול``). תינוקות אשר נולדו בלידה מכשירנית שכתוצאה ממנה נוצרו שטפי דם בעור.

אם לילד קודם במשפחה הייתה צהבת, הסיכוי לצהבת אצל ילדכם שזה עתה נולד - גבוה

יותר.

 

האם ניתן להקטין את הסיכוי לפתח צהבת?

אם התינוק אינו אוכל מספיק, קיים סיכוי גבוה יותר לצהבת, ולכן חשוב מאד להאכיל את התינוק לעיתים תכופות. כאשר הצהבת מופיעה ביממה הראשונה, אשר בה עדיין כמויות החלב של האם אינן גדולות, יזדקק התינוק לבדיקות ומעקב צמודים יותר.

 

האם הצהבת יכולה להזיק לתינוק?

לרוב התינוקות צהבת קלה ולא מזיקה. ישנם מצבים נדירים בהם רמת הבילירובין יכולה היות גבוהה מאד ולגרום לנזק מוחי. לשם כך, מתבצעת בדיקה של ערכי הבילירובין לגלות

מצבים אלו לפני שהבילירובין יגרום לנזק. זו גם הסיבה שחלק מהתינוקות מוזמנים לביקורת חוזרת תוך 24 שעות משחרורם. לחילופין, בהתאם לרמת הבילירובין, יש לבצע בדיקת רופא ילדים או אחות טיפת חלב תוך יומיים עד שלושה ימים מיום השחרור מבית החולים, כיוון ששלושה עד חמישה ימים לאחר הלידה, רמת הבילירובין מגיעה לשיאה.

 

איך מטפלים בצהבת?

באחוז מסוים מהתינוקות, ערכי הבילירובין מגיעים לרמה המצריכה טפול באור בעל אורך ל מיוחד (פוטותרפיה). אור זה מפרק את הבילירובין בעורו של התינוק לתוצרים לא מזיקים המופרשים מהגוף. ההחלטה על הטיפול תלויה בגיל התינוק (בשעות) ובנוכחות גורמי הסיכון שצוינו. הטיפול מתבצע כאשר התינוק שוכב עירום תחת האור ועיניו מכוסות בעזרת מסכה מיוחדת. המעקב אחרי רמות הבילירובין יעשה לעתים קרובות יותר, עד שנראה מגמת ירידה בערכים. כאשר הבילירובין יגיע לערכים נמוכים יופסק הטפול באור, והמעקב ימשך כדי לוודא שאין עליה חוזרת ברמתו. הטיפול באור הוא יעיל

בדרך כלל. במקרים בודדים יש צורך בטפול נוסף כגון מתן נוגדים (נגד נוגדני האם) או החלפת דם.

 

האם הנקה משפיעה על צהבת?

צהבת שכיחה יותר אצל תינוקות הניזונים מהנקה מלאה, בעיקר אם ההנקה עדיין אינה מבוססת היטב, וזאת בהשוואה לתינוקות הניזונים מתחליפי חלב אם (פורמולות). אם את מניקה את תינוקך, הקפידי על שמונה עד 12 הנקות ביממה, במהלך הימים הראשונים לאחר הלידה. על ידי כך כמות החלב תהיה גבוהה יותר, התינוק יאכל טוב יותר והצהבת תרד.
אם ההנקה אינה מבוססת עדיין, כדאי להיעזר באחיות. בכל מקרה - חלב אם הוא המזון האידאלי לתינוק.